header image
 

Profession: Cooking, avagy: Mit szücc kis sűcs!

Ha másért nem, a frappáns bejegyzés címekért biztos érdemes olvasgatni ezt a blogot. Háhá végre egy hely, ahol kiélhetem a hülyeségeimet. Na de most akkor komolyan. Az Aion MMO egyik legérdektelenebb és leginkább hanyagolt szakmája a cooking. A legtöbb MMO-ban a kaja főzés és egyáltalán a főzés egy huszadrangú dolog, ami jó-jó kell meg minden, de igazából a kutya sem foglalkozik vele. A Cooking az Aion-ban sem próbál kitörni ebből a sztereotípiából. A Cooking az itt is cooking, tudsz kajákat csinálni, amik adnak buffokat fél órára. Biztos már mindenkinek feltűnt, de az Aion-ban nem léteznek (főzni sem lehet) olyan kaját ami HP-t/mana-t töltenek. Van erre egy “Rest” action, az megoldja. Tehát ilyesmit senki ne is keressen. Szóval ami marad az a buffok. A Cooking felhúzása semmivel sem bonyolultabb, mint a többi szakma esetében.

A szakma felvételéhez a beugró egy quest (Craft: Ingredients Make The Meal), amihez Scallop-ra lesz szükség. Scallopot Verteron Citadel körül lehet gyűjtögetni. Érdemes már eleve elraktározni belőle kb 20-40db-ot. Ezzel kicsit meg lehet gyorsítani az első 10 profession lvl-t. Innentől a szokásos módon vagy Work Order, vagy késztermék craftolás. Jó hír, hogy a Cookingot viszont (az Alchemy-vel ellentétben) fel lehet húzni Work Order nélkül is, mivel p100-ig folyamatosan van vásárolható recept. Ha megvan a megfelelő mennyiségű alapanyagod (alábbi táblázatból ki tudod nézni), akkor érdemes is készterméket craftolni p100-ig. 100-as profession szintig a Work Orderekből nem eshet recept, hiszen 95 alatt nincs is drop recept. 100-as szinttől viszont érdemes mindenféleképpen Work Orderelni (igaz hogy lassú és unalmas is), viszont cserébe nagyon jön az vásárolandó alapanyag és a zöld receptek is. Elég sok pénz meg lehet ezzel spórolni, ha kicsit szerencsés van.

aion-profession-lvling-ranksA profession upgradek ára ugyanannyi mint az összes többi szakmánál. A Work Orderrel való húzás egy picit olcsóbb a többi szakmához képest, mivel a legtöbb esetben kevesebb vásárlandó anyagra van szükség az elkészítéshez. Jobbra látható a upgrade ára (az árak mindig függenek az aktuális “Influence Ratio“-tól.) Alább pedig a szakmák összesített felhúzásának átlagos ára (Work Orderrel). Látható, hogy 399-es profession szint elérése itt sem sokkal olcsóbb, mint a többi szakma esetén.

aion-profession-lvling-workorderprices

399-es profession szintet elérve dönteni kell, hogy bevállalod-e a Master fokozatot. Azt nem árt tudni, hogy elvileg csak egyetlen szakmából lehetsz Master fokozatú. (Azért csak “elvileg” mert egyes pletykák szerint az EU/US verzióban két szakmából is elérheted a Master fokozatot). Szóval érdemes jól megfontolni, hogy valóban a Cooking-e az a szakma amiből kell a Master, vagy esetleg ezt a megtisztelő címet meghagyod valamelyik altodnak. Mindenesetre, a Master fokozattal együtt járó “Draconic” kaják tényleg nagyon jók, akik először fogják megcsinálni a Master Cooking szintet, azok valószínűleg komolyat fognak tudni kaszálni ebből. De erről majd később.

Hasonlóan más szakmákhoz itt is lehet fehér (common), zöld (rare) és kék (legendary) minőségű késztermékeket készíteni. A különbség ténylegében annyi, hogy a fehér kaják egy statos erősítenek, a zöldek kettőt, míg a kékek hármat. Kék kajákat csak Master fokozattal lehet készíteni, és minden esetben a harmadik módosított stat a Flytime. Tehát ezek az ételek erősen PvP orientáltak.

A késztermékek alapanyag szükséglete szempontjából a Cooking szakma a Gatheringre épül erősen. Lényegében a gyüjtögethető zöldségek, gyümölcsök nagy részét csak a Cooking szakmában lehet felhasználni. A mobokból eső húsok (Raw akármi Meat) is fontos alapanyagai a recepteknek, érdemes ezeket is megtartani és nem elvendorolni.

Mint más szakmáknál is, így a Cookingnál is “critelhet” a főzés. Ilyenkor a készült élet kap egy “Delicious” előtagot. Bár az így készülő étel nem ad jobb statokat, viszont az alap 30 perces időtartam helyett 45 percig biztosítja a buffokat.

Az alábbi két táblázat bemutatja a 1-399-ig készíthető fehér és zöld ételeket, azok módosító buffjait és a hozzájuk szükséges gyűjthető alapanyagokat:

Aion - Cooking "Common" Recipes - based on modified stats and required reagents

Aion - Cooking "Common" Recipes - based on modified stats and required reagents

Aion - Cooking "Rare" Recipes - based on modified stats and required reagents

Aion - Cooking "Rare" Recipes - based on modified stats and required reagents

A táblázatokból mindenki ki tudja bogarászni (klikk a nagyításhoz), hogy neki melyik kaja a leghasznosabb. Érdemes az ahhoz szükséges gyűjtögethető alapanyagot jól elrakni és lefőzetni valakivel, ha te nem is akarod felhúzni a szakmát. Egyébként a táblázatból kiolvasható az is, hogy az adott kaja pontosan mennyivel növeli az adott statot, jól látható egy-egy ilyen kaja adott szinten akár 2-3 manastone-nak is megfelelhet. Tehát egyáltalán nem megvetendő sem a szakma, sem annak készterméke.

Transformation cukorkák: A Cooking szakma egyik mellékterméke az átváltoztató cukorkák készítése. Ezek egyrészt viccesek, másrészt pedig hasznosak is tudnak lenni. Két konkrét példa található ebben a postban. Várhatóan az 1.5-ös patchben számos további átváltoztató cukorka fog bekerülni, amik még hasznosabb mellékhatásokat is generálnak. De amíg ezekről nincs konkrétum, addig inkább nem találgatok.

Mint azt korábban írtam, a Cooking szakmának is van Master (p400+) fokozata. Ezen a szinten a zöld receptek statjainak megfelelő kék recepteket lehet készíteni. A szükséges alapanyag is csak egy “Od“-dal egészül ki. Az így keletkező készételek a meglévő statok mellett kapnak még “Flight Time +10” harmadlagos statot is. Felhívnám még a figyelmet a “Fennel Aether Jelly“-re és a “Perer Aether Jelly“-re. Előbbi 2000, utóbbi 4000 Divine Power-t tölt instant. Na azért ez nem gyenge. Mindezek mellett még a “Draconic” besorolású ételek lehetnek érdekesek, amelyekhez szintén csak a Master fokozattal lehet hozzájutni. Ezeknek a zöld verziói ugyanazokat a statokat erősítik, mint a “Common”/fehér besorolású ételek plusz mellette még adnak +50 Elemental Resistet az összes osztályra. Ugyanezen recepteknek természetesen van kék verziója is, amely azonos buffok mellett további +10 Flight Time-ot is adnak.

“Röviden” és “tömören” talán ennyit érdemes tudni a Cooking szakmáról az Aion-ban.

Quest: Ingredients Make The Meal

~ by Menorel on .

Aion

2 Responses to “Profession: Cooking, avagy: Mit szücc kis sűcs!”

  1. Nemrég találtam rá a blogra, előzőleg idegen accounton egy lvl11es assassint készítettem próbaképpen. 4 év HC WoW raider múlttal, kiégve kezdtem el az Aionnal foglalkozni, és ezzel szert tettél egy plusz állandó olvasóra 🙂
    A blog nagyon jó, abba ne hagyd!

  2. Igazából nekem bejött a cooking, de nem is értettem, hogy miért nem volt népszerű a kínai szervereken a kaják/italok használata. És így természetesen nem is tudtam vele jól keresni, hiába gyártottam le 400 db +40 Accuracy-t adó Lemon Curry-t, a kutyának se kellett, még ingyen is alig (mondjuk jól felfejlődtem a gyártásával az igaz). Ha mindenki oda van a Manastone-okért, akkor be kell látni, hogy – mint említve is lett – olyan, mint ha lenne +1-2 kő berakva.

    Csak példaként mondom, hogy én sorcerer-ként mindig +40-es Magic Boostinggal és M.Accuracyval mászkáltam, és érezhetően jobb volt. Konkrétan, általában 1 skillel kellett kevesebbet használnom; aki sorci az tudja hogy ez mit jelent, 2-3 másodperccel hamarabb meghal.

    Ja; nem tudom emíltve volt e, de egyszerre 1db kaja ÉS 1db ital buff lehet rajtad. Ugyanúgy vagy csak repülést gyorsító vagy futást gyorsító scroll..

    Sorcerernek ajánlom a Mana Treatment italt természetesen, de ezt még nem teszteltem le számszerűen, macerás.

Comments are closed.