header image
 

Abyss bemutató#6 – Abyss mechanism (Behind the Scenes)

Még a hét elején harangoztam be ezt a postot, itt az ideje, hogy teljesítsem ígéretemet. A post célja az, hogy tisztázásra kerüljön sok-sok Abyss/PvPvE mechanizmust érintő kérdés. A témákat a korábbi postban már feldobtam, úgyhogy lássuk a válaszokat!

De előtte még lássuk mit is tudhattunk meg eddig Abyssról: A korábbi cikkekben bemutatásra került már, hogy hogyan tudunk közlekedni Abysson, összefoglalásra került az Abyss PvPvE egyedi rangok szerepe és működése; készült egy rövid összefoglaló az alsó (base) Abyssi Fortressekről és környékükről; összegzésre került sok (de koránt sem minden) hasznos információ Fortress ostromokkal kapcsolatban, majd -eddigi- utolsó felvonásként egy részletes összefoglaló készült a Siege Weapon-ök működéséről és az elkészítésükről. Ezen postok után bárki elmondhatja magáról, hogy kellő lexikális tudással rendelkezik Abyss kapcsán. Azonban ez a lexikális tudás számtalan gyakorlati kérdést vet fel, lássuk néhányat ezen tipikus kérdésekből:

Hogyan és hol tudok aktiválni egy Artifactot? (Lehet a Fortressből is ostrom közben, vagy oda kell mindenféleképpen menni?)

aion-artifact-001Artifact aktiváláshoz – annak elfoglalása után – szükség van Artifact Activation Stone-ra (1-3 db kell hozzá, függően a helytől, hatásától). Ezt alkimisták tudják 199p+-tól gyártani; ha megvették a receptet (1500 abyss pontért lehet venni az alaptáborban). Ha ez megvan, akkor rá kell csak kattintani az artifactra (vagyis csak helyből indítható), ott pedig egy felugró ablak jóvá kell hagyni az aktiválást, mely után a karakter elkezdi castingolni a hatást (értelemszerűen ha megszakad akkor újra előről).

Az adott frakció bármelyik tagja aktiválhatja, vagy csak az artifactot elfoglaló légió tagjai?

Ha az artifactot egy adott légió foglalta el akkor alap beállításokkal kizárólag annak vezetője aktiválhatja, de Legion Settingsben be lehet állítani, hogy akár a sima tagok is megkapják a jogot. Ha pug foglalta el akkor bárki aktiválhatja a frakcióból.

Meg lehet határozni az artifact hatóterét (pl. melyik Fortressre fejtse ki a hatását) vagy ez mindig csak a legközelebbi Fortress-re hat?

Mindegyik csak a saját körzetében hat (csak erőd környékére, vagy az egész szigetre amin áll), úgyhogy a messzebb levők ilyenkor nem sokat érnek. Artifactokat amúgy “nyugalmi” időszak alatt is lehet használni.

Mikor válik elfoglalhatóvá egy Erőd? Győzelem után mennyi ideig kap “védelmet” a Fortress?

Egy erőd elfoglalása után egy adott időtartamig azt nem lehet támadni (ez körülbelül 6-12 óráig terjed). Adott erődnél ez az időtartam nem változik (szóval mondjuk Sulfur Fortress mindig 8 óra után lesz újból elérhető). Hétvégenként természetesen minden felgyorsul; mindegyik erődnél 1, 1,5 ill. 2 órával rövidebb ez az időszak.

aion-fortress-banner

Az elfoglalás utáni “védelem” azt is jelenti, hogy nem is lehet PvP-zni az adott Fortress környékén?

Nincs ilyen tilalom. A Fortresst ugyan nem lehet elfoglalni, de lehet ölni a guardian-okat és PvPzni is lehet akár a Fortressekben is.

Hogy is működik a Devanion Mist?

Fizikai megjelenése -egyelőre- nincs. Egyesek szerint még most sincs implementálva teljesen, csak GM-ek tevékenykednek ilyenkor, hogy véget vessenek az egy helyre koncentrált PvP-nek. Devanion Mist jelenlétéről úgy lehet tudomást szerezni, hogy az adott területre belépve megjelenik a chatboxban a “nem támadható az ellenséges frakció” üzenet. Erődök és artifactok köré nem szokott “letelepedni” a hatás, tehát valószínűtlen, hogy pl. egy Fortress ostromot befolyásolna a Devanion Mist. Egyébként az előidézéséhez eszméletlen mennyiségű PvP-t kell egy helyre koncentrálva intézni. Tipikusan csak olyankor tudták előidézni a hatást, amikor – széndékosan – erre hajtottak. (Tehát Elyo és Asmo játékosok szánt szándékkal gyilkolászták egymást egy helyen.)

Hogy működik a gyakorlatban a kapu védelme és hogyan/meddig lehet gyógyítani azt Restoration Stone-okkal?

Aion0074Mivel a pontos elnevezések (guardian stone, restoration stone, restoration generation,stb.) még változhat szeptember végéig, ezért inkább “körbeírom” a fogalmakat. Szóval van a kapu maga, amiben van egy kődarab (közepén, kékes, kör alakú). Amíg a kapu 25%-on van, addig lehet a gyógyítóhelyről (legyen generator) pumpálni a kapuba az életet. Ha a kapu élete 25% alá csökken, akkor ez a kék kődarab “kiesik”, már nem lesz gyógyítható a kapu. Maga a gyógyítás egy, a kapu mögött álló (az erőd belsejében) ‘generator’-ból megy. Ezt kell használnia a játékosoknak ahhoz, hogy innen a kapu kék kődarabjába menjen az élet. Ha a kődarab kiesik akkor már a gyógyító generator nem tudja a kapuba vezetni az “életet”, így az nem gyógyulhat, hiába van még meg a gyógyító generator. Ha a generator rombolódik le, akkor meg ugye nincs miből energiát nyernie. A Generatorba 30 másodpercenként kell 5-5 “anyagot” pakolni a folyamatos működéshez. A “gyógyító köveket” az alaptáborban lehet megvenni a Quartermastertől.

Fortress ostrom végén kik részesülnek jutamolban és mi alapján ? (silver, gold medalok)

A top100 játékos kap jutalmat: az első 20 kap medálokat, a többi pénzt, illetve olykor van színes loot is.

Mi alapján kerül eldöntésre, hogy ki mit kap? Csak a DPS számít a Keeperbe?

Nem a DPS számít, hanem az erődön belüli minden cselekedet ami a frakció malmára hajtja a vizet. Kapugyógyítás, kiskledobás, erőd körüli npc-k tisztogatása, stb. Amíg az erőd szigetén vagy, addig a cselekedeteid számítanak, nem kell az erőd belsejében lenned (persze ha medálra hajtasz akkor azért érdemes a bossba is belenyúlnod valamelyest:) A végén az ostrom során szerzett AP mennyisége alapján rangsorolódnak a résztvevők és ezek közül 100 kap jutalmat. Fontos azt is megjegyezni, hogy a játékosok nem egyetlen medált kaphatnak siegenként.

Oké, de mi a helyzet a tankokkal és a healerekkel? Ők soha nem kapnak medálokat?

Az Abyss Pont soha sem egyénenként számolódik. Ha a légióddal szövetségben mész Fortress Ostromolni, akkor minden csapattag cselekedete befolyással van a többiek AP-jára is. Ilyen szempontból ha a légiód kiveszi a részét az adott ostromból, akkor az minden csapattag AP-jára hatással van. Tehát a tankok és a healerek sem fognak lemaradni. Ha mégis így történne, akkor sem szabad elfelejteni, hogy a medálok nem “soulbound”-osak. Megoldható akár az is, hogy a Légió összegyűjti az ostrom végén a medálokat és kisorsolják, rotálják vagy akár DKP-zzák.

Mire is jók pontosan ezek a medálok és hogyan kapom meg?

Az ostrom végén kapod meg őket levélben. Sanctumban tudod beváltani, ahol Abyss Pont és medálokért cserébe lvl40-től a legjobb Abyss fegyvereket, felszereléseket (uniq besorolású) lehet szerezni.

Mikor és milyen módon avatkoznak bele a Balaurok az éppen zajló Fortress csatákba?

Aion0096Ha egy erőd ostrom alatt van, akkor nincs frakcióra korlátozva annak elfoglalása. Ostromok során a balaurok megjelenése 95%-ban egyet jelent a totális wipe-pal (mindkét játékos frakció részéről). Ha megjelennek akkor minden esetben lejönnek a guardianhoz. Ha megjelennek a Balaurok, akkor mindig guardianra mennek és ilyenkor bizony full wipe van. Nagyon kemény csata őket onnan visszaverni.

Pontosan mi a szerepe a Fortressek körüli védelmi objektumoknak (őrtornyok, sentinelek, mineok, platformok), mit csinálnak, mennyit sebeznek?

Valamelyik szimplán csak támad ha közel vagy (őrtorony); van, ahova az erődöt birtokló légió Cannon-okat rakhat védelemként (bunker/platform, közelbe mész akkor kijön pár enemy NPC+lő is), illetve a tányér darabok artifactok aktiválásakor indulnak be.
A kis köralakú darabok légi aknák, közelbe mész akkor berobban és szépeket sebez (ezek erőssége a frakcióállástól is függ, no meg attól hogy melyik rétegen van, HP 10%-tól kezdve akár 60%-át is leviheti egy). A rombusz (sentinel) egyszerűen leszed az égből (kinyomja a repülésed). Lássuk be ez tényleg vicces…

Mennyire képes megvédeni az erődöt Aetheric Field? Át lehet rajta jutni valahogy, hogyan kell megvédeni az Aetheric Fieldet?

Aion0068Itt eléggé megoszlanak a vélemények, valaki szerint szándékosan olyan amilyen, valaki szerint csak bugos, legalábbis pár résznél. Minden erődnél van alapból Aetheric Field, hatása automatikus, nem kell kezelni. Erődök belsejében más-más helyen van egy készülék, ami ezt a pajzsot üzemelteti, amíg ez aktív, addig van fenn a pajzs. Elpusztítva hatástalan.
Elvileg teljes mértékben meg kellene gátolnia a bejutást, de többféle képpen is át lehet rajta menni:
– stealth-ben
– kellően sok HP-val (a legerősebb templarok áttudnak rajt menni, de nagyon kevés életük marad így nem érdemes, inkább főként Guardian formban szoktak átmenni),
– azt kihasználva, hogy magical sebzése van, amit egy-egy erődnél valamelyik artifact hatása semlegesíteni tud (am. ostromgép is magical dmg-s, azt is lehet ilyen módon hatástalanítani pár másodpercre
– Vannak artifactok, amelyek az ellenséges frakciót mindenféle kisállattá változtatják (vakond/pockok vagy kerub vérpanda); ezekben a formokban tud repülni a játékos és nem is hat rá az Aetheric Field. Szóval ezek “rossz” időben történő használata eléggé komoly EPICFAIL-t eredményezhet.

Milyen “pozitív” hatása van annak, ha a frakciód nem áll túl fényesen Abyssban?

Frakció kap ilyen-olyan buffot (az állástól függ ezek erőssége, de mindig csak egy ilyen van érvényben). Van sima alap dmg-t növelő, van hpregenes, de nagyon durva esetben van allstats +x buff is. Ilyenre viszont nem került még sor azon a szerveren ahol én játszottam, általában viszonylag kiegyensúlyozott az állás.
Ide jön még, hogy a fentebb írt légi aknák és egyéb eszközök erőssége is növekszik arányosan a vesztett területek mennyiségével.

~ by Menorel on .

Aion

One Response to “Abyss bemutató#6 – Abyss mechanism (Behind the Scenes)”

  1. Jó lesz ez… nagyon..

Comments are closed.