header image
 

Napi Variance – 2010.01.10.

Nem is igazán a tegnapi napról lesz szó ebben a postban, sokkal inkább a teljes múlt hétről. Aki még emlékszik, erre a hétre (márhogy az előzőre) volt ígérve, hogy az Spatalos asmodian közössége felébred csiprerózsika álmából és odateszi magát rendesen az ostromokon. A beszámolót ott hagytam abba, hogy szerdán sikerült megtörni ennek első próbálkozását Krotannál.

Szerda után pénteken, szombaton és vasárnap volt érdemi fortress aktivitás. Pénteken egy Asteria védéssel kezdtünk. Kifejezetten lélekemelő volt az egy hónapos Latesran takarítás után végre asmokat is látni védés közben. Egy kisebb asmo csapat (Dark Porophecy és Pretz) próbált behatolni Asteriába, nem igazán értettük, hogy mit gondolnak, néhány artifactot beütöttek 1-2 percre, de igazából csak kapargatták a fortress-t. 10 perc alatt fel is adták. Következő resetben Roah lett foglalható. Papírforma volt, hogy az asmok megpróbálják legalább azt elfoglalni. Az őrszemek előre jelezték, hogy az artifactok körül kisebb asmo sereg gyülekezik. Az asmok után Roah már könnyű falat volt. A külső körös fortressek (Roah, Asteria) nehézsége kész vicc a belső körös (Miren, Krotan, Kysis) fortressekhez képest. Emlékszem még lvl40-en itt is folyamatosan összecsukta a boss a fél termet, mára ez már csak egy solid zergelésre volt elég. Roah elhullott, elyos elfoglalta. Jött a szombat. Ment a nagy taktikai egyezkedés, hogy vajon rámenjünk-e Miren-re. Végülis az a döntés született, hogy üsse kavics, egy próbát megér, bár nem sok reményt fűztünk hozzá az asmo aktivitás miatt. A fortress és környéke tiszta volt, gyorsan beverekedtünk a bossig, amit szépen lassan elkezdett bontani a csapat. A foglalás 10-15. percében elfoglalták az asmok Flaming Hell-t. Tudtunk, hogy innentől 15 percünk van és tudtuk, hogy az nagyon neccesen lesz csak elég. Néhány asmo group megpróbált bejönni, hogy beavatkozzon, de nem sokat tudtak ártani. A legizgalmasabb az volt, hogy rögtön az ostrom elején megjelent Dreadgion Carrier is egyből Asteria felé vette az irányt. Javában ment a matekozás, hogy vajon visszamenjünk-e Asteriára, de szerencsére Dreadgion megoldotta a kérdést; pillanatok alatt Miren felé vette az irányt. Még viccelődtünk is vele, hogy Dreadgion megint Balaur fortress-t akar foglalni, mondjuk nem lett volna vicces, ha a nyakunkba teleportálja az assault csapatot. Bár elrepült a fortress felett, de szerencsére semmi nem történt. A Deity General boss despawnolása előtt 5 perccel sikerült is lefaragnunk Miren bossát és ezzel elfoglalni az erődöt. A legnagyobb poén az volt, hogy pont amikor eldőlt a boss, akkor sikerült használniuk az asmoknak a Flaming Hell artifactot. Bravúros időzítés, ezt csúnyán benézték. Szép napot zártunk szombaton is. Jött a vasárnap. Az Asmodian birodalom visszavágása. Soha nem látott tömegeket vonultattak fel előbb Roahnál, majd 22-kor Kortannál is. A vasárnap tényleg méltó megkoronázása volt a hétnek. Tovább…

A dolog úgy kezdődött, hogy 20:00-kor Asteria és Roah foglalhatóvá vált. A szövettséges Elyos légiók egyik fele Asteriában várta az asmokat, a másik fele meg Roahban. Mi éppen Roahban voltunk. Kis felkészülődés után gondoltam – erősen megkésve -, hogy kivillanunk Western Shardra és lehúzzuk a teleportert. Még félúton sem voltunk, amikor jött az infó ventrin, hogy beteg nagy piros felhő közeledik felénk. Oké, kézifék, és vissza a fortressbe. Az asmok lezúzták szegény guard sárkányunkat és az őrtornyokat, majd nekifeszültek a fortress kapunak. Kifejezetten sokáig tartott nekik betörni az ajtót, kívülről rendesen tizedeltük őket. Végül is csak betörték a kaput és lezergeltek bennünket, mentek is nagy boldogan a bosst ölni. Ekkor ért oda az Asteriában kezdő Elyos sereg, mi pedig Mirennél regroupolva együtt repültünk vissza. (Western shard alját egy marék lowlvl asmo takarította és nem lett volna idő arra, hogy velük is foglalkozzunk). Mikorra visszaértünk Roah-hoz, az ott maradtak már kiírtották az asmok közel felét. A maradékot közös erővel takarítottuk ki a teremből.

2010.01.10. - Roah defense - Spatalos

A boss-t 25%-ig tudták leverni, aki persze a támadók hiányában egyből vissza is evadelt full HP-ra. Iszonyat mennyiségű asmo volt jelen a foglalási kísérleten, ennyi asmot még a megboldogult első-második hónapokban sem láttam. Az igazi falatot azonban este 10-re tartogatta nekünk a Vasárnap. Az összes belső körös fortress (Miren, Kysis, Krotan) foglalhatóvá vállt. Mivel Kysisben tudomásunk szerint még mindig bugos az instance, ezért egyértelmű volt, hogy az Asmok vagy megpróbálják befoglalni Miren-t, vagy a reménykednek az Elyos inaktivitásában és megpróbálják behúzni a legerősebb fortresst: Krotan-t. Gyülekező Flaming Hellen.

2010.01.10 - Krotan Siege - meeting point

Őrszemek jelezték, hogy Kortan alatti szigeten hatalmas Asmo sereg gyülekezik és valószínűleg tényleg rámennek Krotanra. Jött az ukáz, nyomás Krotanra. Amikor odaértünk, pont egy kb 40-60 fős csapat (naná, hogy a Pretz) próbálta betörni a nyugati kaput. Sokunk számára okozott nagy örömöt kivégezni Ivvhitevvizardlot és Gravedigger-t. Fura módon valahogy mindenkinek őket dobta ki az auto-select legelőször. Már éppen arra gondoltunk, hogy ez csak valami elterelő taktika lehetett és valójában mégis rámentek Kysis-re, amikor nagy megnyugvással konstatáltuk, hogy nem kicsit megkésve megérkezik további 100-150 asmo is. Nagyon előnytelen helyzetből jöttek még a fortress előtt a levegőben szétmorzsolódott a csapat. Oké, nyomás lefelé a bosshoz. A boss félelmetes tempóban fogyott, az első 50 százalék kevesebb mint 5 perc alatt fogyott el. Közben persze az Asmok elfoglalták FH-t, ment a taktikai egyeztetés, hogy mi legyen. Vagy kimegyünk FH-t visszafoglalni és akkor azért nem lesz idő a bossra, vagy itt maradunk és FH-ba pusztulunk bele. Végülis az utóbbi mellett született meg a döntés. Látványos csata volt. 35%-nál Flaming Hellel és egy elég komoly túlerővel végülis sikerült kiwipeoltatniuk bennünket az asmoknak. Gyors regroup Mirennél és már jöttünk is vissza. A fortressbe érve olyat láttunk, amiről nem akartuk elhinni, hogy ilyen létezik. Nemhogy elevaedeltették volna a boss-t az asmok, hanem felvették és szépen ütötték tovább, le is faragták kb 26-27%-ra. Igazából hagynunk kellett volna, hogy megöljék, de sajnos nem voltak hozzá elegen. Mekkora poén lett volna már, ha tényleg megölik a boss-t és miközben már rohannak a pezsgőért rájuk spawnol a komplett elyos guardian team és meglátják, hogy a fortress az Elyos oldal kezében van. Nem is értem mit gondolhattak, hogy mi fog történni egy 35%-on álló boss-szal, ha leölik.Sikerült kiverni az asmokat a teremből és maradt még alig 3 perc az utolsó 17%-ra.

Ez viszont már teljesen esélytelen volt, beleadtunk mindent és azért összehoztunk egy 1-2% körüli wipeot. Krotan maradt a Balaur kezén.

A hét nagyon pörgős volt, csak a fortresseken összehozunk fejenként 600-800 PVP kill-t és aki mindegyik nap ott volt, annak összejött legalább 10-15k AP csak az asmokból. Bőven megérte az erőfeszítéseket. Meglátjuk meddig tart ki a szerencsénk és/vagy meddig tart ki az Asmo oldal.

~ by Menorel on .

Aion

3 Responses to “Napi Variance – 2010.01.10.”

  1. Jah…ott voltam, mint nemes szélvédőn szétcsattanó légy…
    Nem értem, miért nem lehet instancolva szépen elintézni az ostromokat/védéseket elintézni, mert így csupán darabszámról szól az egész történet.
    (mondjuk asmo oldalon egy picivel több kommunikáció sem ártana a légiók között… Barbi oldalon ez hogy megy? Van vmi megállapodás, vagy szövetség, közös chat, bármi?)

  2. Szerintem a “mass pvp”-t az különbözteti meg az “instanced pvp”-től, hogy nem egy-egy ember egyéni bravúrjai és a setupok specialitása határozza meg a csata kimenetelét, hanem az, hogy a tömeg mennyire tud stratégiailag együtt mozogni és mennyire képesek egzaktul végrehajtan egy vagy több leader közösen megálmogott öttleteit. Számtalan esetben bebizonyosodott már, hogy az egyszerű számbeli fölény nem garantálja a csata kimenetelét. Egy-egy jó időben használt artifact, a tereptárgyak (lásd szűk átjárók a fortresseken belül) megfelelő kihasználáa, a csapatok optimális megosztása, stb. létfontosságú. Sokan azt hiszik, hogy az Aion által mevalósított mass-pvp (red river of nameplates) eg átláthatatlan káoszt eredmény, amivel nem lehet semmit kezdeni, csak sodródni az árral. Na ők tévednek…

    Egyébként igen, Elyos oldalon megvan valósítva a légiók közötti közvetlen kommunikáció.

  3. Mi az a bohóc sapka rajtad?

Comments are closed.