header image
 

Óda a kommentelőkhöz

“Részletes” beszámolóért klikk a továbbra…

Mindenek előtt kezdjük egy érdekes kérdéssel: Mi az a blog? A blogolás a napló írás internetes műfaja. Célja, hogy a blogger vagy bloggerek adott (nekik fontos) témában kifejtsék véleményüket, tapasztalataikat, felfedezéseiket. Tehát a blog egy felületet teremt ahol napló szerűen rögzíthetik bejegyzéseiket a bloggerek. A blogolás alapvetően önös érdekű, a “normális” blogger-t nem kényszeríti semmi a blogolásra, normális esetben nincs a blogon semmilyen olyan reklámfelület ami miatt a bloggernek anyagi vagy bármilyen érdeke fűzödne ahhoz, hogy minél többen és minél sűrűbben olvassák a blogját. Ez alól maximum egy-két google reklám csik tekinthető kivételnek, amiből jobb esetben éppen annyi pénz csorog be, amiből a blogger/bloggerek fenn tudja tartani a bloghoz kapcsolódó anyagi kiadások finanszírozását (tárhely szolgáltatás, domain/domainek fenntartása, fizetős komponensek/enginek ára). Mindennek fényében a bloggert maximum egyetlen dolog késztetheti a blogolásra: A saját véleményének világgá kürtölése.

Mindez miért fontos? Azért, mert sokan nem képesek megérteni, hogy mi a különbség egy hivatalos hírsite vagy egy fansite, esetleg egy közösségi oldal ÉS a blogok között. Egy blognak nem célja a közösség teremtés, nem célja az okítás és természetesen nem célja a véleményformálás sem. Egyetlen célja van: a bloggerek adott témával kapcsolatos véleményének önkifejezése és ennek megosztása az “érdeklődőkkel”.

Itt jön képbe az “érdeklődő” vagy más néven az olvasó. Az olvasó “fogyasztóként” vesz részt a blog működésében. Az olvasó lehetőséget kap arra, hogy elolvassa a bloggerek által készített naplóbejegyzéseket. Miért teszi ezt? Azért, mert az esetek nagy többségében a naplóbejegyzések olyan tapasztalatokat, olyan véleményeket tartalmaznak, amelyek az olvasók számára érdekesek és hasznosak lehetnek. Amennyiben egy olvasó nem talál magának érdekes és hasznos tartalmat egy blogon, akkor nem fogja azt olvasni.

Köszönhetően a web2 mizériának a blogolás (internetes naplóírás) mint téma, szorosan összekapcsolódott a viszont vélemény nyilvánítással. Mit is jelent ez: a bloggerek elkészítik a napló bejegyzéseiket, az olvasók pedig lehetőséget kapnak (amivel igény esetén élhetnek), hogy kifejezzék véleményüket az adott bejegyzéssel kapcsolatban.

Itt jön képbe a “kommentelés” fogalma. A kommentelés célja, hogy a kommentelő kifejezze az adott post (bejegyzés) elolvasása kapcsán benne kialakuló véleményt. Ez a vélemény sokrétű lehet: lehet egyetértű, gratuláló jellegű, lehet helyesbítő, amikor a kommentelő téves információkra hívja fel a figyelmet, lehet nemtetszést kifejtő.

A kommentekkel kapcsolatban minimálisan elvárható, hogy az adott komment “hasznos” legyen. Amennyiben egy komment az alábbi témák egyikébe tartozik, akkor azt inkább nevezik “troll”-kodásnak:

  • Más kommentelő vagy a post írójának véleményének konstruktivitás nélküli becsmérlése. (“Szerintem ez szar”, “szerintem hülye vagy”, “minek kell ilyen hülyeségeket irogatni”)
  • Adott témához nem illő, irreleváns, offtopic jellegű vélemény nyilvánítás.
  • Stílustalan, magamutogató, a blog vagy annak postjait globálisan lenéző, becsmérlő kötözködés.

Fontos látni, hogy az ezen témákba eső megnyilvánulások már egyáltalán nem esnek bele a “kommentelés” kategóriába, ennek megfelelően a blogger önjelölt moderátorai (bloggerek) nem kötelesek ilyen támában senkivel vitába szálni. Aki úgy érzi, hogy az adott blogon nem találja meg a szükséges tartalmat, légkört, társaságot annak nem kell követnie az adott blogot. A blogger nem azért blogol, hogy minden egyes bejegyzése után megvívja ugyanazokat a csatákat ugyanazokkal a trollokkal. A bloggernek nem feladata, hogy érdemben reagáljon minden egyes értelmetlen vagdalkozásra.

Hogy mindezt miért irtam le? Az elmúlt időszakban felerősödött egyfajta “ellenálási” mozgalom a blogon, amelynek oszlopos tagjai úgy érzik, hogy nekik kutya kötelességük megregulázni a blogot és mindent olyan kioktató jellegű stílusban teszik, ami finoman szólva is, de néha már a pofátlanság határait súrolja. A bloggolás egy olyan műfaj, ami alapvetően a bloggerről és az adott témáról szól. Ha valakinek nem tetszik, hogy az adott blogger az adott témával kapcsolatban milyen véleményt alkot, az NE olvassa a blogunkat. NEM kötelező, sem az Aion témában, sem egyéb témákban senki semmilyen hiányt nem fog szenvedni, ha nem követi a blogot. Ahogy mi sem fogunk a párnánk alatt siránkozni azon, hogy jajj ma vajon miért nem trollkodta szét egyik vagy másik önjelölt exhibicionista “én vagyok a pro” arc az egész blogot.

~ by Menorel on .

Uncategorized

3 Responses to “Óda a kommentelőkhöz”

  1. Ideje volt, köszönjük!

  2. +1

  3. Szívemből szóltál Meno. Remélem lesz is hatása. Amúgy meg nagyon király a bolg én nagyon sok dolgot itt tudtam meg a játékról. Köszönet érte. Viszont vannak dolgok amikben nem értek veled egyet. De ez már csak ilyen. 🙂 Nem lehet egyforma a véleményünk.

Comments are closed.