header image
 

Képeskönyv – Ötödik fejezet: 2.0 – Beshmundir Temple

Z: Hát úgy látszik eddig tudtam húzni a dolgot, ideje lenne letudni már a könyvünk második fejezetét aminek egyetlen akadálya Beshmundir Temple…

Már lassan 1 éve lesz hogy megírtam a Dark Poeta bemutatót de az emléke még mindig kísért, valószínűleg ez volt az oka annak hogy ennyire húztam az időt Beshmindir Temple-lel. Képeskönyvünk ötödik fejezete elég szépen fejlődik, gyakorlatilag az instanced dungeons rész ezzel a postal teljesnek tekinthető amivel lezárul a 2.0-ás patch áttekintőnk egyik legérdekesebb szakasza.

(Menorel megjegyzése:) Mivel a nagy szülinapi event előtt nem sokkal Z eltűnt a ködben és azóta sem került elő, ezért úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy felkaroljam ezt a postját és – a “Képeskönyv: Dark Poeta” cikk által elém tárt minőségi színvonalat megpróbálva elérni – befejezzem ezt a postot. Remélhetőleg még a 2.0 EU megjelenése előtt be fogom fejezni a postot, de beteg nagy meló, mivel Beshmundir Temple-vel legalább akkora ugrást hozott be az Aion zavaros PVE világába az NCSoftKOR, mint amekkora ugrás volt a PVE tartalommal nem létező 1.0-hoz képest Steel Rake, vagy Dark Poeta.

(a képért köszönet Grumpynak)

Általános Információk

Beshmundir Temple a 2.0-ás content patch legnehezebb instance-a, ebből adódik hogy csak lvl55-ös karakterek számára elérhető, és nekik is csak a szükséges quest sorozat teljesítése után.  A másik fontos dolog amit még az elején meg kell jegyezni BT-vel kapcsolatban, méghozzá azt hogy a bejárata Silentera Canyon déli részén található. Mint tudjuk ahhoz hogy Silenteraba beléphessünk a frakciónknak birtokolnia kell a saját területén található 2 erődöt, de erről majd egy picit később…

Beshmundir Templom egy föld alatti temetkezési hely melyet Tiamat parancsára építettek. A templom az elesett Balauroknak állít emléket és a legnagyobb harcosok fegyverzetét és páncélzatát őrzi Beshmundir. Balaur papok rendszeresen folytatnak szertartásokat a Temple of Eternity falai között és most első alkalommal a Daevak is megismerhetik az amúgy agresszív és harcias Balaurokat egy másik oldalukról is.

Azonban arról suttognak hogy más is el van rejtve Beshmundir Temple-ben. A Balaurok a kelleténél sokkal erősebb őrséget állítottak a stratégiailag jelentéktelen helyre, egyes felderítői jelentések arról adnak hírt hogy az egyik legfélelmetesebb Balaur légió, a Laksyaka lett kivezényelve a templomhoz.

A te feladatod áthatolni a védelmen, elkerülni a csapdákat és kideríteni a Balaurok valódi szándékát.

 • Az Elyos belépő questet Outremus-tól lehet felvenni, az Asmodiant pedig Richelle-től.
 • Csak azok a Daevak léphetnek be a templomba akik megcsináltak a belépő questet és felvették annak folytatását.

 • Beshmundir Temple bejárta Silentera Canyonban található, mind az Elyos mind az Asmodian frakció ugyan azt a bejáratot használhatja.
 • Az instance-ba való belépéskor a csapat vezetője választhatja ki a nehézségi szintet.
 • Két nehézségi szint van, a “Safe Path (könnyű)” és a “Perilous Path (nehéz)”.
 • A belépő quest mellett még extra küldetéseket is teljesíteni kell hogy teljes egészében felfedezhessük a templomot.

 • A játékosoknak a Isbariya szentélyében kell használni egy Orbot, hogy eljussanak Rudra Stormwing-hez, a végső összecsapás színhelyére.
 • Ahhoz hogy meg tudjuk nyitni az Riftet a “Prison of Ice”-ba használnunk kell a Rift Orbot, de ahhoz előbb le kell győznünk Isbariya the Resolute-ot és teljesíteni az alábbi questet.

 • 12 óránként lehet belépni az instance-ba.

Entry Quest

Tulajdonképpen nem áll nagy feladat előttünk ahhoz hogy belépést nyerjünk BT-be. Az 55-ös szint elérése után érdemes felkeresni Outremus-t Inggison Fortressben vagy pedig Richelle-t Gelkmaros Fortressben amennyiben a bohóc Asmo frakció tagja lennénk. Az általuk adott küldetésnek ugyan az a neve, Supplies Party (Elyos/Asmo), a feladat mind a kettőben ugyan az, meg kell ölnünk egy Balaur Quatermastert és elvenni tőle egy jelentést. A küldetés ugyan nem jelzi hogy group quest lenne viszont a megölendő NPCk a Hanarkand/Mitrakand területen vannak amiket már anno említettem Inggison/Gelkmaros bemutatásánál, aki esetleg nem emlékezne (vagyis mindenki, mivel, hogy már az is rég elfelejtette, aki egyáltalán elolvasta) azoknak mondanám hogy ezek lvl 55-ös elite Balaur városok tehát kétlem hogy a 2 neves mob pont szólózható lenne.
Ha megvan a balaur jelentés amit sajnálatos módon, idézem: “megfejthetetlen kóddal írtak” akkor annyi a dolgunk hogy visszavigyük a quest adó npc-nek aki kapásból el is küld minket a következő küldetésünkre ami csak egy kis túra egy másik taghoz aki megfejti nekünk a megfejthetetlen kódot, nyílván.

Tomb Raider

Hát igen, ide süllyedtünk, 1.5-ben a high end instance még az volt hogy utazva az időben meg kellett akadályoznunk a Balaurt Poeta elpusztításában, roppant nemes feladat, és 2.0-ban mit kell csinálnunk? Feldúlni egy Balaur temetőt, megölni a papokat és elhordani a zsákmányt, szép. Erre egyetlen okunk mi más lehetne: Gyanús, hogy ilyen sokan őrzik a temetkezési helyet, biztos ami biztos, inkább gyújtsuk fel.

Mint azt a patch notes-ban olvashattuk BT Silentera Canyonban található, gondolom már nagyjából minden régebbi olvasónk tudja hogy ez mit jelent. Ahhoz hogy a 2.0 legdúrvább instance-a elérhető legyen bizony kénytelenek vagyunk elfoglalni a Fortresseket a saját oldalunkon, ez Elyosnak Inggisont, Asmoknak pedig Gelkmarost jelenti. Szóval ha PvElemér BT-be szeretne járni akkor bizony kénytelen elvánszorogni siegre is különben ugrik a mutatvány. Mellesleg ez az egy bejárat mindenkinek remélem kicsit visszahozza a jó öreg BRM feelinget, már ha még emlékszik valaki arra.

Ha már eljutottunk a bejáratig:

Akkor érdemes megismerkedni Beshmundir Temple térképével:

Minden bizonnyal nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom, a bejárat a “START” felairatnál van. Nézzük mi látható még a térképen:

 • A számozott piros háromszögek jelzik a named monstereket és bossokat, amelyek saját loot táblával rendelkeznek.
 • A sárga ajtók akkor nyilnak ki, ha megöljük az ajtóhoz kapcsolódó boss-t, vagy teljesítünk egyéb feladatot (meghúzni egy kart pl. a boss háta mögött).
 • A piros kapuk vezetnek a “hidden” bossokhoz, nekik a nagy quest chainek során lesz szerepük, első látogatások során ezekbe a termekbe még nem juthatunk be; ehhez előbb teljesíteni kell a Rudra quest chain bizonyos lépéseit.  (Igen lesznek olyan részek a templomban, amelyeket csak sokadik run-ra fogunk tudni elérni).
 • Van olyan rész (one-way jelzéssel), amit csak egy irányból lehet megközelítnei. Ez egyébként egy időzített eventhez kapcsolódik (Macunbello), ha nem tudjuk elég gyorsan megtenni az útvonalat, akkor a boss inkább keres más elfoglaltságot.
 • A zöld pöttyel ellátott helyeken ősi balaur hősök sírhejei találhatók, amelyeket vandál módon széttörve egyre jobban fogjuk tudni feldühíteni “Ahbane, the subservant” nevű boss-t, aki ennek hatására jelenik csak meg.
 • Az utolsó jelet a térkép legend részén meg nem értem, de cserébe viszont nem is találtam meg a térképen, úgyhogy kezeljük úgy, hogy lényegtelen.

Egy gyors fejszámolás alapján látható, hogy a térképen egészen pontosan 15 nevesített mob/boss található. Ezek közül azonban csak az első 10 (1-10-ig) érhető el az első belépéskor. A többi rejtett boss csak akkor kerül elő, ha teljesítettünk bizonyos questeket. Ezeket a questeket fentebb már Z nevesítette.

Küldetések

Bár Z fentebb már írt pár gondolatot az “Entry Quest”-ről, de azért akad itt még dögivel küldetés. Mielőtt nagyon belevetnénk magunkat az instanceba, lássuk először a endgame temetőhöz kapcsolódó questeket: (a questeket  Elyos szemszögből írom le, de majdcsak megukra találnak az Asmok is a leírás alapján…). A legtöbb BT-hez kapcsolódó questért jutalomként egy “Decree of Valor”-t fogunk kapni:

Ez a scroll egyfajta reputációs rewardként kezelhető. Megfelelő mennyiség összegyűjtése után pompás rewardok közül lehet vállogatni. Inggison Base Campben ketten is szeretnék, ha gyűjtögetnénk ezeket a scrollokat. Yulia egyszerűen csak aggódik férjéért, ezért szeretné, hogy segítsük férje légiójának előmenetelét (Reward for Contributions quest), ennek teljesítése esetén (200 scroll összegyűjtése) Yulia saját nyakláncát (Yulia’s Circlet) ajánlja fel jutalomként. Ezzel szemben Versatti, mindösszesen csak azt szeretné, hogy kapzsi kezeit megtömnénk 100 scrollal, amiért cserébe két fable öv közül is választhatunk: Versatti’s Leather Belt, Versatti’s Cloth Waste Band.

Hogy miként lehet majd ipari mennyiségben szert tenni erre a scrollra? A megoldást többek között ez a quest nyújtja:

 • [Group] Repulse Beshmundir Balaur – Balaur Patrolokat kell ölni Heroes’ Vaultban és Beshmunir’s Walksban. Körönként 5 scrollt kapunk és 255x lehet ismételni a questet.

Az instance ez mellett tartalmaz egy masszív küldetésláncot, amely a Z által már említett “Entry Quest” folytatása. A történet ott folytatódik, hogy a Balaur Quartermaster dokumentuma alapján kiderül, hogy valami nagyon fura dolog folyik a templomban, a dokumentum mindenféle idézésről és bebörtönzésről beszél és valami “Stormwing”-et emlegetnek benne, de minden ködös. A questchain során folyamatosan fedezzük fel az instance-t és minden egyes lépéssel közelebb jutunk a rejtett termekhez.

A 13 lépéses quest-chain teljesítése után jutunk el odáig, hogy stabilan tudjuk használni a Riftet, amin keresztül már el fogunk tudni jutni Rudra börtönébe. A quest befejezését követően ezen az útvonalon lehet legrövidebben elérni Rudrát:

Persze nem árt nem elfelejteni, hogy Rudra az Eternal fegyvereket csak és kizárólagosan Perilous Path módban (hard mód) dobja, mely kitétel egyébként igaz a többi bossra is, akik az Eternal ruhákat dobják. Na de mit sikerült kihámozni erről a 13 lépéses questről. Nézzük azt ami biztos: (Az első három lépést nagyjából fedi az amit fentebb Z leírt, bár az aionarmory-n a questchain iszonyatosan össze van keveredve. Az alábbiakat is kb. 7-8 óra bogarászással tudtam kiszedni belőle, és nincs az az Isten, hogy ezt végig szenvedjem az Asmo chainnel is.)

 1. ???
 2. ???
 3. ???
 4. Pilomenes’s Advice: Outremus nem igazán igazodik ki a Balaur dokumentum kapcsán, ezért azt javasolja, hogy vegyük fel a kapcsolatot Pilomenes-szel, ami nagy szakértője a témának. “…nyilván…
 5. Rubbed Copy of Balaur Lord Monument: Piomenes örül a dokumentumnak és megkér bennünket, hogy először gyűjtsünk be minden infót a négy Balaur Lordról (Fregion, Meslamtaeda, Ereshkigal és Beritra), mivel ezek segíthetnek értelmezni a dokumentumot. A Lordoknak emléket állító monumentumok szerteszét találhatók Iggisonon. Piomenes azt kéri, hogy keressük meg ezeket, majd másoljuk le a rajtuk található feliratokat. Fregion, Ereshkigal és Beritra monumentuma esetében tényleg nem is lesz különösebben gond, Meslamtaeda esetében viszont pont annyira lesz nehéz megszerezni a feliratot, mint amennyire a Balaur Lord nevét nehéz kimondani. Nem akarom lelőni a poént, de egy igencsak “izgalmas” helyen van…
 6. [Group] Collect the Ancient Dragonbound Document: Piomenes sajnos nem megy sokra a begyűjtött másolatokkal, de szerinte Udas Temple már legalább ezer éve épülhetett. A történészek szerint valaha egy virágzó templom lehetett, tele a kor legfontosabb feljegyzéseivel, könyveivel. Bár valószínűleg a legtöbb könyv és dokumentum az idők során megsemmisült, de végülis bármit is találunk ott, az csak segíthet, úgyhogy kiküldetést kapunk Udas Temple-be. Feladatunk megszerezni ott az “Ancient Dragonbound Document“-et. Udat Temple-ben így tudjuk megközelíteni a dokumentumot:
 7. Materials for Soul Invocation Ceremony: Pilomenes nagyon örül a dokumentumnak, viszont egy nagyon nehezen visszafejthető részhez ér a Ancient Dragonbound Document visszafejtése során. Úgy vélekedik, hogy néhány adag Gragrant Oil Gland, talán segíthetne, hogy kitisztítsa az írást. Nincs is más feldatunk, mint begyűjteni a 20 adag olajat:
 8. [Group] Summon the Faithful Respondent: Pilomenes egyre izgatottabb, azt már megtudta, hogy a Quartermaster dokumentuma szerint a Balaurok valaminek a megidézésére készülnek és ehhez egy “Stormwing” nevű valamit börtönöztek be, de továbbra sem derül ki, hogy ki vagy mi ez a Stormwing? Annyit fejt meg a dokumentumból, hogy el kell jutni az Oraculum Chamberbe (rögtön a bejáratnál jobbra a terem, ahol “Soulcaller Utra” található), ahol az Altar of Soul-nál meg kell idézni egy ősi szellemet, Pilomenes biztosra veszi, hogy ez közelebb juttat bennünket a célhoz. Ehhez persze nem árt megölni a Chamber bejáratában Utra-t, majd már végre odajutunk az oltárhoz:

  Ha sikerült végrehajtanunk az idézést, akkor egy igencsak barátságos szellemmel találkozunk, aki az alábbiakat ossztja meg velünk: “Stormwing egy sárkány, aki bizony még a nagy Tiamatnál is erősebb, éppen ezért a Balaurok fogságban tartják egy megpecsételt helyen, amelyet Isbariya véd“. Pilomenes az információk hallatán mély letargiába zuhan, még maga sem tudja, hogy mekkora bajt fog ezzel az egész kutatással mindannyiuk fejére hozni, de az biztos, hogy Stormwing a létező legrosszabb helyen van a Prison of Ice-ban, hiszen Beshmundir Temple fontos stratégiai pont lehet később a Tiamat elleni harcban mely során félő, hogy Stormwing bármikor kiszabadulhat, ezzel egy újabb hatalmas vészt hozva a Dévák fejére.
 9. Request to Restore the Ancient Document: Pilomenes nagyon rajta van, hogy megfejtse nekünk az “Ancient Dragonbound Document”-et, de sajnos ehhez ő kevés, ezért megkér vennünket, hogy ugorjunk el Sanctumba a könyvtárba és kérjük meg Gerania-t, hogy fejtse meg az írást.
 10. Sulfur Crystal Necessary for Restoration: Feladat: Gerániának meggyűlik a baja az íráson a sok vérrel, ezért megkér, hogy szedjünk neki össze 30 db Sulfur Crystal-t. Itt a sulfur-t szó szerint kell érteni, szóval “kén kristályokat” kell szerezni, elvileg majd a kénnel jól meg tudja tisztítani a dokumentumot. A Sulfur kristályokat az Inggison északi fortresstől észak-keletre lehet kiütni a “Sulfur Petrahulk” mobokból, akik ilyen viccesen néznek ki:
 11. [Group] Rift Orb: Feladat: Pilomenes hatalmas ovációba tör ki, amikor végre el tudja olvasni a megfejtett dokumentumot. A feladat innentől már pofon egyszerű: megölni Loyal Sulragan-t és megszerezni belőle a “Magic Essence“-t. A megszerzett esszenciával rá kell próbálni a Orbra, hogy hátha megnyílik a rift Rudrához. Naná, hogy sikerülni fog… kapunk egy titlet is: “Discoverer of the Secret”  (+7 Evasion, +14 Accu, +10 Magic Accu, +10 Magic Res)
 12. ???
 13. ???

Az utolsó két questet a láncból egyszerűen nem találom, vagy nincs benne az 1.9-es adatfileokban, vagy valami nagyon elcseszett módon lett rögzítve. Mindenesetre ha sikerül eljutni a 11. questig, akkor onnantól már elvileg folyamatosan fogunk tudni Rudrázni, az utolsó két questben arról szól, hogy Pilomenes stabilizálja nekünk az Orb használatát.

Útvonalak a templomon belül

Már a térkép alapján is lehet látni, hogy Beshmundir Temple (ellenben Dark Poetaval) nem egy liniáris/egybefüggő instance, hanem egy igencsak kacifántos labirintus. Ennek köszönhetően (amennyiben teljesítésre kerülnek a szükséges előquestek), akkor az értékesebb lootokat adó bossok rövidített útvonalon is elérhetővé válnak. A koreai játékosok a következő két “loot-henger” útvonalat használhatják. Az instanceba belépéskor a leader választja ki az isntance nehézséget (Erről Z már írt a bevezetőben), természetesen mindkét nehézségi szinten bejárható a rövidebb és a hosszabb útvonal is, függően attól, hogy milyen lootokra pályázunk. (A számok a fentebb már bemutatott térképen lévő bossokat jelzik)

 • Rudra Run: 1-7-9-10-15 – Ez  a legrövidebb út Rudrához, az instance főbossához, aki Safe Path esetén Fable fegyvereket dob, Perilous Path esetén viszont megosztja velünk Eternal fegyvereit is.
 • Gear/Eternal Run: 1-3-6-7-8-14-9-10-15 Ez az útvonal minden olyan bosst érint, amely Eternal besorolású felszerelést (armor/kieg/fegyver) dobhat (Persze ők is csak Perilous Path módban), de kihagy minden egyéb részt az instanceból.

Mindkét útvonalra igaz, hogy ezeket csak az után lehet ilyen “egyszerűen” végig járni miután végeztünk a 13 lépéses entrance quest chainnel.

Perilous Path lényegében az instance “hard módja”. A bossok erősebbek, több HP-juk van, nagyobbat ütnek, hamarabb járnak le a CD-k, stb.

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk Beshmundir Temple őshonos lakóival is:

1. Captain Lakhare

Lakhare kapitány a temetkezési szentély őrzőjének a szerepét látja el. A boss közvetlenül a bejárat után található “Beshmundir Walk” subzóna végén érhető el.  5 pöttyös lvl55ös hero boss, aki főleg meele támadásokat követ el és meele-ben is harcol. Látszólagosan tank and spank fight, viszont minden 25%-nál eltol egy AoE-t skill-t, amiből ki kell futni (15 méteres range), ezen kivül a meele karakterek legnagyobb örömére 50% alatt folyamatosan whirlwindel, szóval elég masszív heal kell.

Boss: Captain Lakhare lvl54 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

2. Manadar

A halott balaur hősök sírhelyének nyugati végében található neves boss. A loot tábláját leszámítva nem számít semmit a megölése. A boss nehézsége azonos Safe és Perilous Path esetén is. A healernek és a ranged classoknak max rangen kell állnia, mert a boss időnként eltol egy AoE knockbacket, ami után agyba-főbe veri a tankot. Az instance többi bossához hasonlóan nagyon nagyokat üt (4k körül), ezért nem célszerű lehúzni a tankról. A tank kivételével a knockbackbe csak az álljon be, aki azt le is tudja szedni egyből Remove Shock-kal.

Boss: Manadar lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

3. Macunbello the Dark Sorcerer

Az első boss a felsorolásban, amely már dobhatja Rudra Eternal armor setének darabjait (egészen pontosan a kesztyűket), természetesen csak abban az esetben, ha a bejáratnál a leader a “Perilous Path” útvonalat választja.

Macunbello jófajta kétkezi munkás emberke, aki “Dark Sorcerer” ragját annak köszönhetően kapta, hogy legfőbb feladata a “Macunbello’s Refuge” teremben a halott lelkel “keltetése”, valamint a már felkeltett lelkek kínzása az “Archeron Mire” lápos területen. Ezzel még nem is feltétlenül lenne gond, de nem annyira a Balaur lelkekre specializálódott, mintsem sokkal inkább a dévák lelkére. Nem kifejezetten pozitív hozzáállás ez az ő részéről, úgyhogy az ő esetében talán megbocsájtható, hogy akár csak ezért is feldúlásra kerül az egész temetkezési szentély. Macunbello megközelítése igen nehézkes, hiszen a kis szemétje jól bezárkózott a szobájába és annak ajtaja csak akkor fog kinyílni, ha megölésre kerül. Persze ez vajmi kevésbé védi meg őt bármitől is, hiszen van a termének egy hátsó bejárata is, amit viszont tárva-nyitva hagyott. A boss megközelítésére tehát a térkép északi részén lévő “one way” nyilacskákkal ellátott terület szolgál (Archeron Mire subzóna). Azonban a menedéken nem lehet csak úgy átvágni, a hatalmas termet szörnyen mély víz lepi el, amiből csak egy-egy apró sziget látszik ki. Közismert tény, hogy az isteni erővel rendelkező (Déva) lények számára a mély víz leküzdhetetlen akadály, úgyhogy más módszert kell találnunk a Macunbello megközelítésére. Szerencsére a boss még nem maxolta ki a “Resurrect Souls” képességet, úgyhogy minden szigeten találni fogunk egy-egy renegád lelket, akik tutajokkal látnak el bennünket, amelyek egy rövid cut-screen video keretei között átvisznek az egyik szigetről a másikra. A szigeteken egyébként jó 20-30 nonelit és 1 elite lvl55-ös lelket kell visszaküldeni hamvaihoz. Végül persze eljutunk a bosshoz is, már persze, ha képesek vagyunk a tutajozást 4 percen belül(!), véghez vinni. Amennyiben ez nem sikerült, akkor Macunbello nem vár tovább ránk és keres magának jobb elfoglaltságot.

Ezek után Macunbello már nem okozhat komoly meglepetést, nagyon gyors és pörgős fight, ami alatt a boss néhány random target váltáson kívül nem igazán csinál semmi meglepőt, folyamatos AoE-zásaival persze burstöli le a csapat HP-ját, de koránt sem annyit, amennyi komolyabb meglepetést okozhatna.

Boss: Macunbello lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots:

.

4. The Plaguebearer / Huge Mermok

Szintén vétek az esetében a boss megnevezést használni. Lényegében egy lebegő kőről beszélünk, aki direktben támadja az aggro célpontját, valamint időnként megpördül a tengelye körül, amivel 360 fokos whirlwind effektet gyakorol meele range-ben. Csak a lootért érdemes megölni, egyébként kihagyható.

Boss: The Plaguebearer – lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

5. Vehala the Cursed

A boss-t a terem bejáratánál lévő pilárok alatt kell tankolni, a ranged és healer classoknak a termen belül max rangen kell állniuk, szokásos meele harc egy balaur, néhány spéci képességgel kiegészítve:

 • A boss időnként elüvölti magát és utána elkezd castolni, aminek hatására egy 20 méteres körön belül mindenki sebződik 6-8k-t sebez, (physical def csökkenti), ezzel még nem is lenne baj, de aki bekapja azt le is stunolja egy időre.
 • Atonement Strike: 25%-konként a boss fixen kivált a healerre és őt csapkodja. Ilyenkor be kell rohanni a tankhoz és visszavinni neki a boss-t.
 • Folyamatosan próbálja elcastolni a “Powerfull blow” képességét, ha sikerül neki, akkor meele rangen belül mindenki kap 2-3k sebzést, meg lehet szakítani. 1 sec-es a casting timeja, szóval nagyon észnél kell lenni.
Boss: Vehala the Cursed –  lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

6. Ahbana the Wicked

Ahbana csak az után jelenik meg miután feldühítjük eléggé azzal, hogy a balaur sírhelyeket módszeresen elkezdjük felnyitogatni és szétrombolni. A térképen a sírhelyek helyét a zöld pontok jelzik. Nem igazán értem a boss leírását, de elvileg 20-25 másodperccel a behúzása után felrak az egész partyra egy debuffot, amit követően drasztikusan csökken a heal és a potik hatása, nem tudom, hogy pontosan mennyi az a “drasztikus”. A debuffot természetesen nem lehet dispellezni sem.

Boss: Ahbana the Wicked – lvl55 hero class/6 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots:

.

7. The Great Virhana

Virhana megölése már nem opcionális, csak akkor nyílik ki a hátánál lévő ajtó, ha elhagyja testét az életnek az utolsó szikrája is. Újabb érdekes boss, aki mondhatni a a normál 4000-6000-es meele ütésein kívül szinte semmit nem csinál. Bár van itt valami “Virhara Átka” képesség, ezt időnként rárakja egy-egy random csapattagra. A curse lényegében semmit nem tesz, csak mindösszesen 1 perc 30 másodperc után (Perilous Path esetén 1 perc 10 másodperc után) megöli az illetőt. A Curse hatása “unconditional death”, tehát semmilyen módon nem lehet elkerülni a halált. Ha jól értelmezem, akkor ezt az áldásos tulajdonságát csak 50% HP-ig csinálja, tehát az a cél, hogy minél hamarabb leüssük 50% alá. Nem árt erre a csatára egy nagy halom Resurection Stone-nal készülni, mivel esni kelni fog mindenki.

Boss: The Great Virhana –  lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

8. Bold Dorakiki

Ha jól értelmezem a leírását, akkor ez a Shugo fattyú az egyik legidegesítőbb boss lesz. Alapvetően nem csinál sok érdekességet, mindösszesen csak üti a targetét és folyamatosan fenntart rajta egy mérget, ami – minő meglepő, – nem lehet leszedni. A méreg csökkenti a target (tehát az tank) attack speedjét. Ha a tank elveszti az argoo elsőséget (márpedig elveszti, hiszen nagyon lassan tud csak ütni), akkor ugye targetet vált az új tankra (dps-re) is felrakja a mérget, így megy ez egészen addig, amíg szépen lassan mindenkit felmérgez és soha nem fogjátok megölni. (Még a méreg nélkül is extrém hosszú a fight, mert sok HP-ja van a fattyúnak). Ráadásul van Dorakikinek három kis barátja is. A bossfight kb így néz ki:

 • Indulásnál atomra kell buffolni a tankot, aki DP skillel meg mindennel, betámadja a Dorakiki-t és akkora aggrot épít amekkorát még ember nem látott.
 • Eközben senki nem bántja a boss-t, hanem helyette:
 • Az ranger vagy bárki más, aki tud lassítani elkezdi kiteolni a nagydarab melákot. Őt senki másnak nem szabad megütnie. Azt, hogy miért azt ne kérdezzétek, de teljesen a bossfight végéig kiteolni kell. Ennek az útvonala: fel a lépcsőn és a fenti placcon körbe-körbe. Egyébként az állatja elég lassan mozog, úgyhogy bőven van idő néha visszakockogni DPS-elni.
 • A sorcerernek folyamatosan CC-znie kell a “Protector”-t, aki egyébként egy sipkás caster shugo. Őt a teljes fight alatt végig CC-ben kell tartani. Egy pillanatra sem lehet kiengedni.
 • A healerrel (kis csajszi shugo) kell kezdeni, amíg a tank építi az agro-t a bossba, addig meg kell ölni a healer-t.
 • Ahogy megvan indulhat a bossfight, (közben a behemótot távol kell tartani, miközben a protectort CC-ben).
 • A bossfight alatt ha a tank aggrot veszít, akkor szívás van, mert egy DPS-re fordul ki, aki meg is kapja ugyanúgy a mérget. Szóval csak ésszel kell tolni.

Az, hogy miért kell életben tartani a protectort és a behemótot az nem teljesen tiszta nekem sem, de az biztos, hogy a bossfight végén megjelenik egy quest adó NPC. Talán ehhez lehet köze ennek…

Boss: Bold Dorakiki –  lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots:

.

9. Legendary Warrior Taros/Taros Lifebane

A boss kulcsot dob, ami fixen kell a továbbjutáshoz. Megölése nélkül nem juthatunk el Isbariyahoz. A boss egyébként healer check fight. 25%-onként felrak magára egy egy újabb “Strengthened” buffot, aminek hatására egyre nagyobbakat üt a bossba. A majd 16k HP-s tankról 1-2 másodperc alatt le tudja fejteni az összes HP-ját, ha a healer egy pillanatra is bebambul. Tipikus healer-check fight, egyébként tank and spank, azzal a kitétellel, hogy ha véletlenül 75% alatt bárki is lehúzza a templárról a boss-t, akkor azt fixen agyoncsapja.

Boss: Legendary Warrior Talos –  lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

10. Isbariya the Resolute

Leszámítva a bebörtönzött Rudra Stormwing-et, Isbariya BT főbossa. Ennek megfelelően eléggé masszív bossfightra kell készül. A boss két oldalán található egy kék és egy piros lebegő kocka, ezeknek már a puszta tényük is engedni sejteti, hogy minden bizonnyal lesz közül a bossfighthoz. A harc eléggé epikusnak nevezhető:

 • A boss mellett lévő kockák valójában artifactok, amikkel – ha jól értem – akkor a boss egy-egy képességét lehet hatástalanítani. Arra pontosan nem jöttem rá hogy mikor melyiket kell megütni a hatástalanításért, de minden bizonnyal a pontos skillek/debuffok nevének ismeretében ez egyértelmű lesz.
 • A harcnak négy fázisa van.
 • 75%-ig csak az alap felállást kell gyakorolni, kifutni az artifacthoz amikor kell.
 • 75%-tól fixen kijelöl a boss egy targetet, akik egy percen belül megöl.
 • 50%-on leidéz egy csomó “bogyót”, amikor random követik a játékosokat és rájuk robbangatnak.
 • 25%-tól meg olyan dolgok történnek amit nem is igazán értek, de még epikusabbá válik a harc. (legalábbis a leírások szerint)

Ez is egy olyan bossfight lesz, amit addig nem igazán lehet megfejteni, amíg nem jutunk oda.

Boss: Isbarily the Resolute – lvl55 hero class/6 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots:

.

11. (Rejtett) The Soulcaller – Utra

Soulcaller az instance egyetlen olyan boss-a lesz, amelynél egyáltalán nem fogunk aggódni azért, hogy “miért nem dobott már megint semmit?“, ugyanis a mob loot táblája teljesen üres. Csak és kizárólagosan azért kell megölnünk, hogy a megszerezzük belőle a szükséges quest itemeket. Ennek megfelelően nem is fog komoly meglepetéseket okozni a csapatnak. Van neki egy 200%-os reflect shieldje, aki nem figyel rá, az minden bizonnyal elmúlik; ezen kivül van neki egy Enraged Earth képessége, ami AoE sebzést okoz mindenkinek. Apropó reflect shield: le lehet szedni róla (SM) és persze silence-szel meg is lehet szakítani (ranger, sorcerer).

Boss: The Soulcaller –  lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots: There is no any loot
Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

12. (Rejtett) Loyal Sulragan

A rejtett mobot csak az után tudjuk elérni, ha a Rudra quest chainben eljutunk a 11. questhez, melyben azt a feladatot kapjuk, hogy zsigereljük ki Loyal Sulragan-t és hozzunk el belőle egy quest itemet.

Boss: Loyal Sulragan lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

13. (Rejtett) Inexorable Drake

A boss egyfajta “jutalomfalatként” funkcionál. Ha eljutunk odáig a Rudra quest chainben, hogy meg kell ölnünk Loyal Sulragan-t, akkor a hozzá vezető ajtón keresztül tudunk eljutni ehhez a csontsárkányhoz is. Egyébként a boss minden bizonnyal a Rudra quest chain 12-es és 13-as pontjához fog kelleni, bár ehhez sajnos nem találtam meg a questeket. Az biztos, hogy ezen sárkány megölése során fogunk tudni hozzájutni ahhoz a quest itemhez, aminek segítségével Pilomenes (ugy emlékeztek még rá ? 🙂 tudja stabilizálni a Rift Orbot, így ezt követően már fixen fogunk tudni járni Rudrához. Igazság szerint a bossfight leírásából egy szót sem értek, úgyhogy inkább nem találgatnék. Legyen ez meglepetés, ha majdan egyszer eljutunk ehhez a sárkányfajzathoz.

Boss: Inexorable Drake –  lvl55 hero class/5 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots: There is no separated Perilous Path loot table…

.

14. (Rejtett) Blue Flame Incinerator / Flarestorm

Beshmundir Templeben persze nem csak a Rudra Quest Chain található meg, van egy mellékszál, amelynek a végeredményeként Blue Flame Incineratorhoz jutunk el. Nézzük ezt a bizonyos quest chaint:

 1. Teressa egy különös feladattal bíz meg bennünket: Szeretne magának hírnevet és dicsőséget, de erre egymaga képtelen. Tud bizonyos dologokat Beshmundir Temple-ről, de egyedül képtelen ezt végrehajtani. Ha már úgy is ott játunk, akkor megkér bennünket (Aeola’s Request), hogy foglalkozzunk az ő ügyével is. Elsőként azt a nemes feladatot kapjuk, hogy öljünk halomra néhány kondort és hozzunk el neki 20 db Gray Twig-et. Ez később fontos alapanyagát fogja képezni a tevékenységeinek:
 2. Materials to Infuse with Life: Teressa aggódik, hogy mikor legutóbbi próbálta az idézést, amit most végre kellene hajtania, akkor elég ócsa alapanyagokat tudott csak szerezni és ezért failelt a summon. (Ó te szegény, mondod ezt azoknak aki már túl vannak az 5-6. miragent craft-failen… Vannak ám problémáid…). Szóval szeretne biztosra menni, ezért megkér bennünket, hogy szedjünk össze 50 db élettel teli alapanyagot (Hard Shell). A megfelelő minőségű shelleket leginkább a Burrowing Laupede és Vilethorn Laupede lényekből lehet szerezni, nos hát nosza neki bontogatni a kétéltűeneket:
 3. Materials Used in Embodiment: Már azt hihetnénk, hogy minden készen áll ahhoz, hogy Teressától végre normális válaszokat kapjunk, mikor közli, hogy igazából még egy utolsó dologra lenne szüksége, nevezetesen egy kevés Balaur Scale-re lenne szüksége. Nincs más választásunk, mehetünk Balaurokat nyúzni:
 4. Miután odaadjuk a pikkelyeket Teressának, vidáman neki is fog az idézésnek, az összes alapanyag felhasználása után egy kék láng jelenik meg, amely piskánkol néhányat majd azon nyomban el is tűnik. Az egy dolog, hogy eleve nem kék lángot akarsz idézni, az meg egy másik, hogy nem is sikerült. Ezen bizony még csiszolni kell, Teressa úgy gondolja, hogy egy kis Condor’s Head Feather minden bizonnyal sokat tudna dobni az egészen és annak segítségével már egy fire spiritet próbálna megidézni. Más választás híjján prezentálnunk kell neki a nyamvadt kondor tollakat:
 5. Teressa megidézi a tűz elementált, ami stabilan meg is marad, annyira megörül ennek, hogy jutalomként kapunk tőle egy Incinerator Key-t is. Az ajándéknak persze oka is van, a vidám kis tűzelementál szörnyűséges dolgokat mesélt Beshmundir Temple egyik eldugott járatáról, melyes “Blue Flame Incinerator”-nak hívnak. Van ott egy gonosz Flarestorm nevű gonosz elementál, akit ha tetszik ha nem meg kell ölni. Persze a miért kérdést felesleges is boncolgatni, a kis nyamvadék fire elementál ezt mondta, úgyhogy menjünk és öljük le. ([Group] Purify the Contaminated Flame Spirit). A jutalmunk ezért Teressa kesztyű gyüjteményéből egy darab lesz.
 6. Persze a quest leadása után Teressa mindjárt el is kezd aggódni, hiszen a kis picsikutyája elcsipogja neki, hogy bár megöltük az elementált, dehát “érzi a zavart az erőben” és vissza kéne menni megölni újra. Mi sem egyszerűbb, már csak egy kulcs kéne a szobájához, amihez a “To Make the Key” quest fog hozzásegíteni bennünket. Persze ehhez kellenek újra a fentebb már leírt komponensek. A quest egyébként 255x ismételhető, szóval ennyi alkalommal lesz lehetőségünk megölni Flarestormot.

A boss leírása alapján eléggé beteg módon küzd Flarestorm az életéért, mindenféle éteri whirlwindeket szór a népre, emellett mindenféle “dark matter”-eket idézget, amikhez ha 9 méternél közelebb állsz, akkor eléggé csúnyán elbánnak veled, folyamatosan helyezkedni kell a teremben. Szóval az jófajta futkosós harc lesz. A részletekben inkább most nem mennék bele ennél mélyebben.

Boss: Flarestorm –  lvl55 hero class/6 dot
Safe Path loots:

Perilous Path loots:

.

Rudra Stormwing

Mikorra odáig el fogunk jutni, hogy már Rudra infókra lenne szükségünk, addigra már jócskán benne leszünk a 2.0-ás EU Aionban, minden bizonnyal addigra össze fogok tudni dobni egy értelmes leírást a taktikájáról, úgyhogy inkább most nem erőltetném, ugyanis Rudra (különösen Perilous Path módban) beteg mód veszélyes jószág, de Safe Path esetén sem adja könnyen az életét és a lootjait. Ráadásul az NCSoft azon kijelentése, mely szerint Rudra epikussága nem csak a nehézségében fog megjelenni, hanem abban is, hogy rangjának megfelelő lootokat dob; szintén igazolódni látszik a Koreai visszajelzések alapján… Szóval:

Coming Soon… (of course in Seattle time…)

Global AD Tags: Aion, Spatalos, Variance Blog, NCSoft, NCSoft West, Tera, AionOnline

Google AdSense hírdetések. Ugrás a commentekhez…

~ by baaldroth on .

Aion

17 Responses to “Képeskönyv – Ötödik fejezet: 2.0 – Beshmundir Temple”

 1. “silence-szel meg is lehet szakítani (ranger, sorcerer).”
  Ne érts félre nem kötekedésből de Hero osztályú mobokon semmilyen cc nem működik.

 2. Nem értelek félre, csak azt irtam le, amit olvastam 🙂 De visszaolvasom és ha van mit, akkor javítom.

 3. Szvsz inkább arra értette, hogy ki tudod belőle ütni, teljesen mind1, a lényeg, hogy nagyon szép leírás, thx!

 4. Valóban szép munka, majd boss TAXot is pls 🙂 A bejárat durva hely lesz 🙂 Mit nem adnék, ha a Hard mode mondjuk 12 fős lenne …

 5. Masako: Itt a forrás: http://power.plaync.co.kr/exe/ao1/userbox.php?no=16&article_no=106&keyword=%ED%8C%8C%EC%8A%88%EB%A7%8C%EB%94%94%EB%A5%B4+%EC%82%AC%EC%9B%90+-+%EB%84%A4%EC%9E%84%EB%93%9C+%EB%AA%AC%EC%8A%A4%ED%84%B0#userbox_anchor_16_106
  Azt irja benne a srác (hacsak nem értettem félre, de akkor majd jól ki leszek javítva), hogy a castol képességeit (pl. reflect shield) meg lehet akadályozni Silent Arrowval (ranger) vagy a Sorcerer silenttel, ha meg felkerült, akkor az SM le tudja szedni Dispel Magic-kel.

  Persze mondhatnánk, hogy minden bizonnyal félre beszél a gyerek, azonban ez a post egy most futó competition kapcsán került be. Konkrétan arról van szó, hogy az NCSoftKOR true red és deep blue tintákat fog kisorsolni azok között, akik a legjobb leírásokat készítik a bossokhoz. Márpedig Umail leírásai között ez a post van jelenleg az első helyen, szóval azt merném hinni, hogy nem beszél hülyeséget.

 6. Mynameis: Igazából ahol el tudtam olvasni a boss taxokat, ott le is írtam az egyes bossokhoz. Sajnos ennél többet nem igazán tudtam kihámozni, majd talán ha lesz minden bosshoz videó, akkor az még segíthet megérteni a halandzsájukat.

 7. Ööö, ott ki hagytam egy szót, mert irni még mindig nem tudok. A “teljes” szó kimaradt, de így is 1000 köszi érte.

 8. Jó, én hiszek neked.
  Csak azért szóltam mert eddigi tapasztalataim szerint semmilyen hero szintű mobon nem működik a silence, némelyik xyz skilljénél még a focused evasion sem. Lehetséges hogy ez is csak ezen boss-ra vonatkozik mint amolyan special.

 9. vagy mind a kettőtöknek igaza van, mert a silence nem marad rajta a bosson, de a találatkor castolt skillt még megszakítja 🙂 lehet hogy a játékmechanizmusban úgy oldották meg a bossok immunitását, hogy minden kondi autokatikusan 0 sec expirationnal kerül fel, tehát úgy látod hogy nem hat rá, de felkerül. nem lepne meg ha így programozták volna le.

 10. A Bossokat elnézve a lootokon található -% emnity statnak igencsak fontos szerepe lesz. Gyanítom megszerzésük után már ‘viszonylag’ könnyeb falat lesz ez az insta. Bár a DP lootok gyakoriságából kiindulva, … á inkább nem is folytatom. Jó kis insta lesz ez, már várom 🙂

 11. nagyon tetszett a leírás, várom már hogy kipróbálhassam élőben is.

  új erőt adtatok az aionhoz! talán mégsem lesz cancel :’D

 12. Valaki homályosítson fel mi az entry quest Elyos oldalon pls!
  Irogattak fórumokon mindent össze vissza. Eljutottam az 55-ös It’s a Better! It’s an Obelisk! kampányban odáig hogy advance into Beshmundir Temple, szal elméletileg beléphetnék, de először gondoltam megkérdem ne groupba derüljön ki, hogy mégse…

 13. Szerintem nincs entry quest, szint legyen 55 és ugye kell a 2 fort. De a stigma questet érdemes felvenni (Supplies Party).

 14. Igen, a stigma questben is ott vagyok hogy be kéne lépni az instába. Akkor gondolom be fog engedni, köszönet.

 15. 7. The Great Virhana:
  Pár kiegészítés: A curse (blessing) időzítve van úgyfest, nem 50% felett tolja el. Jah és a reflect shield csak messziről indított dmg-et reflectál, szal mindenkinek be kell állni a boss alá a healer kivételével.
  50% után pedig res verseny. Minnél gyorsabban reselni azt aki bekapta a curse-t. Amúgy nem egy húzós boss…

 16. Gendoltam ezt még belinkelem: http://forums.eu.aiononline.com/eu/showthread.php?t=14013
  Ez Sambellina guide-ja, amit saját tapasztalataik alapján raktak össze sok-sok óra alatt…
  Annyit azért hozzátennék, hogy az uccsó boss az valami beteg állat. 19-szer futottunk neki, és nem szar geares csapattal. De ennyi idő kellett mire megtanultuk kitapasztalni (bár lehet hogy ha nem a cleric a noob a csapatba, gyorsabban végzünk)….
  Mindenestre HF mindenkinek aki nekiesik!

 17. CSiPet: köszi a linket, majd egyszer rászánom magam és visszavezetem a postba a srác infóit.
  Bár mondjuk ez postja végén található: ‘Credit to Kor site for maps.’ mondat egy picit hátba vágott, különösen abból a szempontból, hogy a térkép valójában ebből a postból van, nem pedig holmi koreai siteról. Erre a legékesebb bizonyíték, hogy a félig és egyébként hibásan lefordított mappomat linkelte…

Comments are closed.