header image
 

Crafting/Profession – általános tapasztalatok#2

A post előzményéül szolgáló: “Crafting/Profession – általános tapasztalatok” iromány kipublikálása óta néhány további érdekességet találtam. Ezekkel együtt, kb. teljesnek tekinthető az Aion szakmákkal kapcsolatos “good to know” tudástár. Miről is lesz most szó:

  • Szakmák szintezése és annak ára
  • Az összes szakma felhúzása Expert szintig Work Order-rel és annak az ára
  • Critelés a craftolásnál (Shining besorolású itemek)
  • Master szakma fokozat elérése (p400+)
  • Draconic itemek craftolása
  • Craft szintezés gyorsítása bolondgombával

Nézzük mi is maradt ki az előző “első benyomás” szagú anyagból:

A játékos szabadon választhat az Aion-ban a szakmák közül. A felvehető szakmák számára nincs korlátozás (egészen a Master szint eléréséig). Az Aion jelenleg az alábbi hat szakmát biztosítja a játékosok részére:

  • Weaponsmithing (kardok, polearmok, mace-k készítése)
  • Armorsmithing (páncél és lánc alapó felszerelések készítése)
  • Sewing (bőr és szövet alapú felszerelések készítése)
  • Alchemy (italok, scrollok készítése, valamint manastoneok javítása)
  • Handicrafting (kiegészítők, íjjak és botok készítése)
  • Cooking (minden ami szakácsművészet)

A szakmákat a fővárosban lehet megtanulni, a térkép zöld színnel jelzi a Crafting Districtet. Azon belül minden szakmának saját oktatója van. Az összes szakmát el lehet sajátítani 399-es szakma szintig, azonban csak egy szakmát lehet tovább tanulni 449-ig. Érdemes tehát körültekintőnek lenni, hogy melyik szakmát szeretnéd “Master” szintig elvinni. aion-profession-lvling-ranksAmennyiben egy szakma esetén megvásárolod a “Master” szintet, később már nem lesz lehetőséged azt másik szakma esetén is elérni. Az táblázat összefoglalja a szakmák elérhető szintjeit és az adott szintkeret megvásárlásának árát kinah-ban, valamint hogy milyen karakter szintű tárgyakat lehet gyártani. A listában szereplő ár természetesen függ az “influence ratio“-tól, tehát (főleg Greater rang fölött) érdemes olyan időpontra tervezni a szakma fejlesztését, amikor a frakciód jól áll Abyssban.

A szakma szintezésében nagy segítséget nyújt a “Work Order” rendszer. Ennek segítségével bár gyorsan nem, de legalább olcsón megtudod úszni a szakma szintezését. Az olcsó természetesen nagyon relatív, mint azt az alábbi táblázat is mutatni fogja.  A Work Order rendszert természetese többé-kevésbé lehet helyettesíteni a hagyományos gyűjtögethető anyagokból való szintezéssel, azonban a késztermékek gyártásához szükséges craft alapanyagok ára miatt, biztos, hogy anyagilag rosszabbul jársz. Lényegében késztermékeket csak akkor érdemes craftolni szintezés közben, hogyha az adott késztermékre amúgy is szükséged lenne neked, vagy valakinek, aki megfizeti az alapanyagokat. Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy mibe is kerül _CSAK_ Work Order questekkel felhúzni az egyes szakmákat:

aion-profession-lvling-workorderprices

Work Order (by Profession) prices in kinah (teaching price included)

A táblázat szakmánként tartalmazza, hogy mennyibe kerül felhúzni csak Work Orderekkel Expert szintig (p399 cap-ig) a adott szakmát. Az adott számok az adott profession szint teljesítéséhez szükséges tanulási költséget (lásd előző táblázat) és a Work Orderek teljesítéséhez szükséges vásárlandó alapanyagok árát tartalmazza összesítve. A táblázatból a legszembetűnőbb konklúzió: mind az öt szakma megtanulása és felhúzása kerek 10 millió kinah-ba kerül. Mondanám, hogy döbbenetes, de egyébként nem az.

Hasonlóan a gyűjtögetéshez a szakmák segítségével történő craftolás is időigényes elfoglaltság. A craftolás megkezdésekor a már megszokott esély ábra nyílik meg, melyen a kék csík mutatja a sikerességet, a piros a sikertelenséget. Sikertelen craftolás esetén az adott craftoláshoz felhasznált alapanyagok elvésznek.

Korábbi cikkben nem volt róla szó, de a késztermék craftolás egyik legpozitívabb tulajdonsága a “crittelés”. Ez annyit jelent, hogy bizonyos itemeknél nagyon alacsony eséllyel a késztermék helyett egy azonos tulajdonságú, de jobb termék készül. Jó példa erre a manastone upgradelés, ahol critelés esetén a fehér manastone helyett zöld manastone keletkezik, amely általában 2-7-tel több statot ad. Fegyvereknél, felszerelésnél is jelentkezik ez a jótékony hatás. Zöld fegyverek helyett pl. criteléskor Kék item keletkezik, mely átlagosan 10%-kal jobb statokat tartalmaz és viseli a “Shining” előtagot a nevében.

A craftolás legmagasabb szintje a Master fokozat, csak egyetlen szakmából lehet Master fokozatot elérni, melynek segítségével hozzáférhetünk a 400+-os receptekhez. A Master fokozat eléréséhez négy küldetést kell teljesíteni, melyekben bizonyos tárgyakat kell készíteni. A Master fokozat segítségével lehet elkészíteni a “Draconic” besorolású késztárgyakat. aion-draconicrecipeslocation

Ezekhez a tárgyakhoz speciális Draconic alapanyagokra van szükség, amelyek Abysson a Balaurokból eshetnek.  A Draconic receptekhez felső Abysson lehet hozzájutni egy pici szigeten. (lásd kép jobb oldalt) A sziget (Tigraki Iceland) eléréséhez 80 másodperces repülő út szükséges, úgyhogy vagy poti vagy szárny upgrade kell hozzá. Egyébként a receptek vásárlásához “Balaur Heart” vagy “Hot Balaur Heart” kell. És ezekért cserébe kapsz egy random receptet.

aion-fungycandy

Még egy érdekesség a végére. Az köztudott (ugye?), hogy a Cooking szakmával lehet készíteni transformation cukorkákat. Ezekkel tudod magad mindenféle vicces dologgá transformálni. Az egyik ilyen érdekesség a “Fungy Candy” nevű cukorka, amihez egy kis cukor,víz, éter kristály és gomba eszencia kell csak. Pozitív hatása viszont, hogy ebben a formában (egy órán keresztül) 25%-kal nő a craftolási sebességed. Az egyetlen gond, hogy a recept “Asmodians only”. Nagy valószínűséggel kell legyen ennek Elyosos párja is, de egyelőre azt még nem találtam meg.

A táblázatokat és jónéhány tudásmorzsát is az aion-cz.com-ról vettem. Köszi az infókat!

~ by Menorel on .

Aion

3 Responses to “Crafting/Profession – általános tapasztalatok#2”

  1. Remek, igényes összefoglaló!
    Köszi!

  2. In level 23 now. 7 more to beat a whole lot of friends… 🙂

  3. Bazi nagy koszonet a leirasert… Vegre valaki erthetoen osszefoglalta a dolgokat. KOSZONOM megegyszer!!

Comments are closed.