header image
 

A PvE vajon megöli a PvP-t?

Előzményeket lásd: (ha nem olvastad, akkor tedd meg, mert nem fogsz érteni mindent…) Mivel lesz másabb/több az EU Aion?

Úgy néz ki, hogy a NCSoft nagyon rákészül az Európai/Amerikai piacra. A játékot teletömték PVE tartalommal (lásd korábbi cikk). Ráadásul a nem Abysson zajló PVP-t (Riftezés) nagyon durván benerfelték. (kevesebb Abyss pontot kapsz a killért, és azt is csak akkor, ha azonos vagy magasabb szintű az ellenfél)  Igazából már tényleg csak a questelni és a gyilkolás élvezetéért érdemes átjárni a Rifteken. (De az is csak ideig-óráig poén, mert ha megkapod az ellentétes frakció Lordjának az átkát a sok gankelésért, akkor bizám lesújt rád isten haragja) A PvP változásokkal kapcsolatban egyébként még tudom, hogy lógok egy leírással, de az addig nem fog megszületni, amíg nem tudok a kérdésben saját tapasztalatokat gyűjteni. Az interneten fellelhető infók mind az eredeti 1.5-ös patchnotesból vannak kikopizva, ami tele van olyan infókkal mint: “bizonyos értéket elérve”, “minimális buffot kapsz”, stb. Ezek nem információk, csak ködösítések. Szóval majd ha megtapasztalom saját bőrömön, akkor elkészül az is.

Na de nézzük a mai témát. Egy Feii nevű egyén postolt (Aionsource-on) egy rövid véleményt az 1.5-ös patch kapcsán bekövetkezett PvE eltolódással kapcsolatos. Összegezném alább a srác meglátásait: (hogy lássátok, tudok én görbe tükröt is helyezni az Aion elé)

Jelenleg a játékban egyetlen PvPvE instance (Dreadgion) található. A Dreadgion 6 óránként jelenik meg és két óráig tart. Ez idő alatt Elyos, Asmos és Balaur – fix csapatok – küzdenek egymás ellen. Jutalom: -csak- abyss pont. A összes többi (12 db) mind PvE instance.

Az ezeken felüli instance-ok ugye a Fortressekben vannak (az első probléma, hogy miért is üres Abyss). Bár a Fortressek Abysson vannak, de valójában nem kell, hogy Abysson utazz, hogy elért a fortresseket és azok saját instance-ait, hiszen – az alaptáborból – közvetlenül lehet teleportálni mindbe. -szerk.: már ami el van foglalva és ez lenne itt kérem a lényeg… –  (szóval ez nem PvP tartalom). A felső Abyssi Fortressek/instance-ok nagyok, mindösszesen csak két órát kell várnod és biztonságosan egy nagy halom Abyss pontot bezsákmányolva győzhettek. (Miért is mennél ki és kockáztatnád, hogy valaki legankeljen és -abyss- pontot veszíts?)
Az új “PvP” stigma slotok eléréséhez egy questet kell megcsinálni, ehhez a questhez 5x el kell menni a Shugo Pirate Boat instance-ba, ami elvileg lvl40-es (viszont lvl46+ alatt esélytelen a befejezése), ráadásul nagyon hosszú és nehéz instance. (több óra PvE egy PvP stigma slotért? kkthx.)

A Hero besorolású tárgyak – melyek a játék jelenlegi legjobb tárgyai – az utolsó instában (Dark Poeta) esnek csak. (Még több PvE a lootokért)

És mi a helyzet az outdoor raideléssel? Mindenki az Aion-ban be van “zárkózva” valamelyik instance-ba csak azért, hogy megszerezze a végső legjobb PvP geart. De mégis mi a helyzet ezzel a PvP-vel, ha egyszer full gearben vagy és nem tudsz elérni/megnyerni semmit?

Azt várom, hogy az NCsoft a 2.0-ában végre kezdjen valamit ezzel a PvP-vel, mivel jelenleg teljesen hasztalan. (leszámítva hogy néha nagyon vicces tud lenni.) De sajnos jelenleg korántsem a játék fő célja, mindösszesen csak egy opció.

Na a srácnak valószínűleg ezen a ponton emelték el a pisztolyt a fejétől, mivel itt be is fejezte a mondandóját. Amit leírt az egyébként mind igaz, de mint minden, ez is csak nézőpont kérdése. Nézzük mit olvasok ki én ezekből az infókból:

  • Az NCSoft kihozott még 2008 év végén egy játékot, amiben egyértelműen a PvP-re helyezte a hangsúlyt. A játék endgameje már a szintezés felén megkezdődik, így a játékos választhat a grindeléses/questelésés fejlődés és a kőkemény PvPvE (Abyss) zóna között. Unaloműzésnek ott van még a Riftezés, ami tényleg nagyon fun dolog. Viszont a játékba szó szerint semmi PvE tartalom nem volt. (Mindösszesen 4 insta volt, ami érzésre is kevés)
  • Közeledve a EU/US starthoz az NCSoft folyamatosan elkezdte a játékot felkészíteni a “nyugati” igényekre. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy teletömték a játékot rengeteg új questhubbal, beleraktam a játékba további közel 16 instance-t (gyakorlatilag lvl25-től ki sem kell jönni az instákból és lehet folyamatosan szintezni)
  • Hogy megakadályozza az NCSoft a EU/US régióban Abyss elnéptelenedését, ezért komoly szintre emelte a Fortressek értékét. Belerakott mindegyikbe egy-egy értékes intance-t. Emiatt már nem csak elfoglalni éri meg a Fortresseket, de megtartani is.
  • Megmutatta az NCSoft, hogy hogyan is néz ki egy instanceolt PvPvE küzdőtér (Dreadgion) Reméljük később még nagyon sok ilyen mini aréna/battleground szerű PvPvE content fog bekerülni.
  • Megteremtette a lehetőséget a gyártó, hogy a PvE orientált játékosok is hozzájuthassanak a high-end gearhez. Nem kell reggeltől estig abysson keresni a csatát. Mindezt persze a PvP kárára.

Mindezek összességében mit jelentenek ? Az EU/USA igényekhez igazított Aion-ban komoly szerepet kapott a PvE. A PvE orientáltságú játékosoknak nem kell reggeltől esig Fortressekben hesszelniük és grindelni az abyss pontot csak azért, hogy legyen valami felszerelésük. (Lásd mint pl. WoW-ban, reggelől estig BG-zni a honorért.) Az AION Instanceokban is lehet gyűjteni az abyss pontokat. Ez persze, erősen csorbítja a PvP-sek “only-PvP” irányultságát. Hiszen – mint a fenti példa is mutatja – bizony a PvP-s arcoknak is be kell merészkedniük az Instanceokba, hogy hozzá tudjanak jutni a legjobb cuccokhoz. Ez hívják felénk kompromisszumnak.

Jómagam azt gondolom, hogy a srác pont azt írta le, ami számunkra (számomra legalábbis) megerősíti, hogy a WoW-ból (és egyéb MMOkból) elszakadt játékosok igenis fognak kapni megfelelő mennyiségű játékélményt és kihívást az AION-ban is. Továbbá mindez megcáfolja azon félelmemet, hogy az NCSoft az EU/US régiót csak egy “branch”-ként kezelné, ahol “végülis miért is ne lehetne AION. Hátha befut”. Lásd ellenpéldaként a Blizzardos hercehurcát a kínai régióban.

Mindenki vonja le magának a konklúziót és döntse el, hogy ezek a változtatások a játék előnyére vagy hátrányára válnak, aztán ossza meg ezt velünk comment formájában.

Egy dolog viszont bizos: Az Aion-ban Abyss az endgame. (plusz ugye a raid insták), Abysshoz viszont már lvl25-től hozzá lehet jutni. Tehát elérve a lvl50-et szinthatárt, nem kapunk egy magasabb szintű end contentet. Tehát ha lesz is ilyen, az minden bizonnyal a 2.0-ban lesz csak. Bár szerintem ráérünk ez miatt aggódni majd akkor, amikor egyszer eljutunk az EU szervereken is az Endgame közelébe…

~ by Menorel on .

Aion, Offtopic

12 Responses to “A PvE vajon megöli a PvP-t?”

  1. Szerintem is kell az igényes, magas minőségű PVE content. A leendő Aion játékosok olyan játékokból fognak idejönni, mint a WoW vagy akár a LOTRO, ahol igen is igényes a PVE tartalom és kialakult end-game insták vannak.
    Láthattuk a Warhammer megjelenése után, hogy mi történik akkor, ha egy játékban elnyomja a PVP a PVE tartalmat. Szerintem az Mythic hibájából is tanulva tömik most tele PVE tartalommal a játékot, ami rendben is van, mert aki szabadon akar PVP-zni az úgy is azt fogja csinálni, viszont aki be akar menni egy dungeon-be esténként és azt akarja végigtolni annak is meg kell adni a lehetőséget, a változatosságot.

  2. Udv,
    Remek infok vannak az oldalon, gratula!

    A temahoz: nem vagyok egy elvakult pvp-s, de szerintem nuku AP kene a sima pve instakbol. Dreadgion az okes, ott az ellenfellel is versenyezni kell, de a fortress instakba nem kene ez.

    Lesznek majd akik szepen vegignezik ahogy mas vert izzad hogy elfoglalja, (kozben veszit egy csomo pontot a halalok miatt) utana meg besetal szepen es farmolja maganak a pontot biztonsagban. Pve onlyk ussek ki raid instakbol ami kell nekik, komolyabb bossok dropja legyen egyenrangu az AP-bol veheto szettel es mindenki orul. A pve-s raidelhet jo cuccokert, a pvp-s meg ostromolhat, gankelhet erte. De ez az elbujok egy pure pve instaba pvp pontot farmolni nekem nem jon be igy latatlanban. Igaz a jobb cuccokhoz token is kell, ha nem mernek ostromra menni hajukra kenhetik az osszefarmolt AP-t.

  3. Úgy látszik sajnos Aion-ban is igyekeznek elkövetni azt a hibát, hogy nem merik felvállalni magát a játék lényegét, a kőkemény pvp-t.
    Egy pvp szituációban bizony az esetek döntő többségében a jobb, gyorsabb, ügyesebb játékos nyer, nem lehet olyan előre elkészített instant sikerélményeket kínálni, mint egy pve instában, amit be lehet úgy lőni, hogy nagyjából bárki megcsinálja. Ez a wow igazi nagy sikere, ez az amire a nyugati kultúrában nevelkedett embereket rászoktatták, ezt várják el, az azonnal, kis erőbefektetéssel, kockázat nélkül elért zacskós, előemésztett és megrágott, készen kínált sikerélményt.
    Ez az amit egy pvp szituációban nem lehet garantálni, sőt, ha mindenki überügyes lenne, akkor is ugye az esetek 50%-ában nyerne csak, de másik 50%-ban meg veszítene. Ha valaki csak egy kicsit is béna, máris drasztikusan nő a kudarcok száma.

    Ha picit jobban megnézzük látható is, mi az amiért sírnak a nyugati játékosok: nem hajlandóak grid-elni, merthogy nekik “jár” a magas szint minimális erőbefektetéssel, bajuk van a rifter rendszerrel, merthogy nehogy már bárki bántsa őket egy pvp játékban. Sőt eleve kérdezgetik fórumon hogy lesz e pve szerver valamint többször láttam megemlíteni problémaként, hogy milyen már az hogy ha megölnek, pontot vesztesz.
    És a kiadó úgy néz ki hallgat ezekre a játékosokra, akik csak egy wow pótlékot keresnek igazából, amiről aztán első hónap után megmondják hogy ez mégse wow és mennek szépen vissza.

    Nyilván eddigre már kiderült hogy nem igazán csípem ezt az eltolódást pve irányába, de mielőtt bárki azt gondolná, nem akarok én itt igazságot tenni, itt nincs olyan hogy jó meg rossz. Egyszerűen csak arról van szó, hogy már többször volt rá példa hogy úgy nézett ki végre kijön valami jó kis pvp játék, aztán mégse lett belőle semmi köszönhetően az aktív sírógépeknek.

    Ugye a legutóbbi próbálkozás, a warhammer is közvetve a pve-n úszott el, de szerintem nem olyan értelemben, mint azt fentebb valaki említi. Ugyanis történetesen egy remek játékot hoztak össze, de totálisan szar technikával, csúcsgépen is szaggatott, a melee-lag a mai napig megvan, casternél elcsúszott az animáció, azt se tudtad mit csinál a kari épp, éveket töltöttél cc-zve amivel semmit nem lehetett kezdeni, aztán ott volt a a jó kis balance gond bw-vel stb. Ezek után viszont ahelyett, hogy ezeket a problémákat oldották volna meg és mára egy jó játék lenne, engedtek a sírásnak, és tömték tartalommal, az instákkal foglalkoztak, kihozták a Lotd-t amivel csupán azt érték el, hogy kb senki sincs már openpvp zónában. Esténként meg van egy kis zergelés és kész. Egész friss élmény pl hogy order elfoglalta chaos waste-t, és már készültünk védeni a Maw-ot, de mivel épp átkattant a Lotd, egy órán át malmoztunk, mert magasról tettek arra hogy fortess-t ostromolhatnának. Köze nincs ennek a daoc szintű fg-k élvezetes harcához vagy bármihez, még a pvp is inkább csak pve gridelés lett. Ha jó fegyvert akar az ember, instázni megy, jewel, back kell akkor szintén, sőt van kaszt ahol simán jobb ha full pve gear-ben vagy a renown cucc helyett.
    Most nyilván amit írtam war-ról aki nem játszott nem pontosan érti de a lényeg azt hiszem látszik, hogy mi történik akkor ha egy pvp játékban olyanokat teszünk bele, hogy instából is jön abyss pont és társai.

    Ezekkel ugyan át lehet csábítani több wow játékost, de biztos hogy ezt akarják a készítők? Biztos hogy a pve tartalomban akarják megverni a wow-ot, amiben szerintem kb lehetetlen? Nem biztos hogy hazai pályán kéne rárontani arra a játékra, amibe lassan 5 év alatt olyan mennyiségű PvE tartalmat tettek bele, amit elképzelni is nehéz. A pvp tartalma meg olyan gyér, sőt most a 2v2 szétverésével, wintergrasp limitálásával az új bg gyenge szereplésével szinte tálcán kínálja magát a lehetőség hogy ezen a téren lehetne nagyot alkotni. A kaszt balanszolás is kimerűl abban, hogy 1 hónapig a dru warri az isten, aztán dk pala, majd rugó pap de ezt még akár nevezhetjük változatosnak is a 3v3 RMP-jéhez képest, és magasról tesznek rá.

    Ha az Aoin képes jól balanszolt kasztokkal, rendes harcrendszerrel, és hatalmas nagy csatákat is lagmentesen kezelő motorral kijönni akkor nagyot szakíthat, ezek kívül minden más csak max arra jó hogy ideiglenesen elcsábítson pár wow játékost, akik úgyis húznak vissza Arthast ölni mert az milyen epic.

    ÉS akkor a végére a legfontosabb szó: SZERINTEM!! Ez kizárólag egy azaz 1db egyéni vélemény, ha valaki másképp gondolja szíve joga, írja le mert roppant kíváncsi vagyok mások véleményére, lehet a végére kiderül hogy csak én fáradtam bele hogy minden játék lassan az előre scriptelt harcokról szól amiket újabban már az éticsigák képességeihez és sebességére banaszolnak, és rajtam kívül mindenki imádja ezt az új irányt 🙂

  4. Sok mindenben egyet kell, hogy értsek veled, annak ellenére, hogy én nem vagyok oda a PvPért. Igenis kell a népnek a PvP, legyen az in vagy akár outdoor. Ahogy a kasztoknál fontos a balance, a PvE-Pvp viszonyában is az.
    A készítőknek arra kell törekedniük, hogy egyik se nyomja el a másikat. Mindkettőnek megvan a maga szerepe és az egy jó dolog, ha a játékosnak van lehetősége választani.
    Miért? Mert, teszem azt, egy nap van 1-2 órád kicsit játszogatni, nem biztos, hogy azzal akarod tölteni, hogy a hátad mögé tekingetsz azt lesve, mikor ugrik rád két assassin. Inkább elmész virágot szedni, vagy megcsinálsz pár érdekes questet. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nincs hangulata annak, hogy sehol nem vagy biztonságban, hanem azt, hogy igenis nem hülyeség különválasztani a kettőt. Nagyon is tisztában vannak ott a cégnél, hogy egy olyan MMORPG ,ami csak az egyik felére van kihegyezve, korántsem fog annyi játékost hozni (és megtartani), mint egy olyan, amiben megtalálható mindkettő vegyítve.
    Szerintem jó úton haladnak a készítők, én személy szerint csak örülök a +pve tartalmaknak, viszont ha elhanyagolják a PVP-t, akkor a játék egyik fő mozgatórugója rozsdásodik be.
    A WoW-ban valóban iszonyatos mennyiségű PvE tartalom van, de miért ne lehetne felülmúlni? Igenis csapjanak oda és mutassák meg, hogy képesek rá.
    Nem irigylem a fejlesztőket, van min törniük a fejüket bőven. Ahogy mondani szokták: a Puding próbája az evés.

  5. ácsi-ácsi 🙂 Itt azért szó sincs arról, hogy az Aion-ban a PVE elnyomná a PVP-t. Mondjon bárki bármit is, de amíg vannak Riftek és nem törlik ki globálisan Abyss-t, addig ez a játék PVE játék marad, csinálhatnak bármit is.
    Itt alapvetően – csak – arról van szó, hogy kapott a játék komoly PVE tartalmat, ami miatt az emberek elmentek kipróbálni azt, hiszen most az az újdonság. Viszont ez nem tetszik a corePVP-seknek (akik hallani sem akarnak a PVE-ról).
    Namost nálunk story annyiból más lesz, hogy nálunk nem 6-7 hónapnyi PVE éhezés után és sokaknak kényszer PVPzé után hozzák be a PVE tartalmaz, hanem mi egyből azt a játékot kapjuk az EU-ban, amiben alapbón benne van mindkettő. Így a játékosoknak megvan a lehetőségünk, hogy kedvükre csipegessenek a tortából.
    Csak megjegyzem, hogy mindettől függetlenül termszetesen Abyss és a PvPvE marad a játék középpontjával. Hiszen tök jó, hogy ott vannak a Fortress insták, de attól még el is kell foglalni azokat a fortresseket, hogy instázhass.

  6. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a most beépített instanszok 1.0-ás tervek voltak, ezeket nem utólagos ‘igazítások’. Az eredeti koncepciójuk most teljesedik ki, 1.5-tel.

    Ettől függetlenül szerintem mellélőttek a rengeteg instával, lassan DDO lesz a játékból most, hogy senki nem marad open worldön. Ezek helyett érdemesebb lett volna még új zónákat (riftekkel s anélkül), területeket készíteni.

  7. véleményem szerint is kellenek az insták, de nem szabad a PvP kárára mennie, ez a játék tudtommal PvPre van kitalálva, nem akarok Wow2 menjünk ulduar menjünk voa menjünk azjol menjünk naxx menjünk ***, én outdoor pvpt akarok töménytelen mennyiségben, ezért váltottam!

  8. jónak tartom
    – új questek
    – új insták
    hülyeségnek tartom
    – kisebb szintűért nem kapunk Abyss pontot (jó ne annyit kapjunk mint egy azonos szintűért és rangúért, de így a riftezés rendesen veszített az értékéből, szóval a riftezni akaró playerekből)
    – instancokért Abyss pont (ha valaki abyss pontokért indít küzdelmet elég instancokban és városokban bújkálva összeszedni, minimálisra csökkentve az abyss pontjai veszteségét, a játék fő irányultsága miatt gusztustalannak tartom)
    – forrtessek portálon való elérése (nehogy Abyssba tévedjünk)
    – új stigmákért nem keveset instázni kell (no comment, pvp 4ever)
    – legjobb cuccok instában (is) esnek (csodálatos)

    úgytűnik sikerül az NCsoftnak EU-US megjelenés előtt elrontani a játékot, lassan kiábrándulok

  9. Azért még nem kell temetni a játékot. 🙂 Még van 2 hónap megjelenésig, addigra biztosan még átgondolják nem egyszer az egész Abyss pont rendszert és bővítik a PvP tartalmat is.
    Azt azért ne feledjük el, hogy a befutott MMO-k, nem azért lettek sikeresek, mert tökéletesen kerültek le a szalagról, hanem azért, mert a fejlesztők nem hanyagolták el sem a játékot, sem a játékosokat. Pontosan ez a jó az online játékokban, sosem késő bővíteni, csiszolgatni, javítani rajta és ha jól van összegyúrva, mindig találsz benne újdonságot.

  10. Ez mind igaz. De ne feledjük el, hogy a játék jelenlegi (kínai) verziójában (1.0) gyakorlatilag tényleg semmi pve tartalom nincs. Most a csapatunk nagy része lvl30 körül tart, de lvl25-től valami botrány az egész. Gyakorlatilag tömegesen grindelünk egész nap, hogy haladjunk. Ez az 1.0. Ehhez képest a fenti változtatások lényegében hozzáadnak a játékhoz 5-6 szintező instát, 9 fortress instát (ezek ugye a jutalmak, amik fokozzák a PVP-t/Fortress ostromot) és ami megmarad az lényegében 4-5 endgame insta.

  11. Kérdés: mi történik, ha miközben nyomulunk a frotress instában, a másik frakcio betámadja/elfoglalja a fortot?

  12. Tartok tőle, hogy erre nagyon kevesen tudnak választ adni jelenleg. Az 1.5 jelenleg csak Koreában érhető el és ott is csak PTR-en. Valahogy kétlem, hogy PTR-en nagyon komoly fortress ostromok mennének 🙂

Comments are closed.