header image
 

A Szintezés örömei az 1.5-ös patchtől

Alcím: “Grindeljünk vagy Craftoljunk?”

Ez a post főleg azoknak szól akik vagy überkockák és 0-24-ben tervezik húzni a karijukat, vagy über-antiszociálisak és a szintezést soloban kívánják kivitelezni. Mindkét verziót elég komoly facepalm fogja érni valahol lvl30 körül. Bár a játékban az 1.5-ös patch kapcsán elég sok quest kerül be, mégsem gyógyír ez a party nélkül szaladgálók bajára.

Az 1.5-ös patch-csel 418 új quest jön be a játékba. Ebből 224 quest Elyos oldal, 194 pedig Asmodian.  Elyos oldal részletek:

  • lvl20-ig (Verteronon és Sanctumban), ezek főleg a lvl17-es elég komoly kockblockot hivatott áthidalni.
  • lvl30-ig 14 új quest került be. Ezek főleg lvl24-25-ös questek, amik Theobomoson és Abysson adnak küldetéseket. Összesen ezek a questek egyébként 800k EXP-et adnak, ami lvl25-26-on 1/3 szintet jelent. Tehát ettől sem fogunk a falnak rohanni, de mindenesetre azért segítség ez is.
  • lvl40-ig, na itt jön a komoly ugrás, összesen 45 quest, amiből lvl30-on van mindjárt vagy 15 db Sanctumba és utána Eltnenben szinteként 2-3. Plusz van néhány quest amiben át kell menni az Asmok 30+-os területre (Heirom). Itt már a questek is nagyon jól tejelnek. lvl34-ig a questek átlag 500k EXP-et adnak, felette már vannak millió feletti questek is. Csak érdekességként lvl32-33-ra 8 millió EXP kell, amely lvl40-re felmegy 42 millióra.
  • lvl45-ig további 36 quest van. Ezek a questek nagy része a Theobomosra berakott új – eddig nem bejárható – részekre kerültek.

Az összes többi quest már az endgame instákhoz kapcsolódik és természetesen a lvl45+-os szintezéshez (Theobomoson). Nem túl nehéz ebből levonni, hogy a questeléses szintezés igazából csak további ~100 questtel került kiegészítésre, melyek döntő része a 30+-os részekre vonatkozik.

Félreértés ne legyen, lvl30-ig egy féllábú kecske is el tud jutni, de itt jön be a post alcíme: “Grindelés vagy Craftolás?”. Már persze csak akkor, ha – mint azt korábban ecseteltem – nem vagy híve a csapatos portyázásnak. Legkésőbb lvl18-tól simán gyorsabban lehet haladni egy ütős csapattal az elite területeken, mintha külön-külön questelnétek. Elit területek alatt értelemszerűen a Krall régiót és az Eltnen/Morheim outdoor dungeon-öket értem. (pl. Lava cave of Taran).

Craftolással szintezés

Viszont mi van ha nincs csapat? Csináltam egy kis számítást a 100+-os craftolások húzására 200-ig. Ez pont a kritikus lvl24-25-26-os időszakban esedékes (legkésőbb), de már korábban is el lehet kezdeni, ahogy jól esik. Az alábbi kis lista azt tartalmazza, hogy – kb. – 10 profession szintenként mennyi időt vesz igénybe Work Orderrel húzni egy-egy szakmát és mennyi EXP profit jön be belőle:

  • p100-110 : 29k EXP, 21 perc
  • p110-120 : 38k EXP, 24 perc
  • p120-131 : 42k EXP, 20 perc
  • p131-143 : 48k EXP, 31 perc
  • p143-150 : 42k EXP, 20 perc
  • p150-160 : 50k EXP, 23 perc
  • p160-170: 60k EXP, 30 perc
  • p170-180: 71k EXP, 30 perc
  • p180-190: 78k EXP, 36 perc
  • p190-199:  82k EXP, 32 perc

Mi is derül ki ebből a roppantul de nem túl szép táblázatból? Egy profession átlagos felhúzása p100-ról p200-ra lvl24-25-ös szinten ~4,5 órát vesz igénybe (csak Work Orderrel) és 550-600k EXP-et profitál (függően attól, hogy végig gyártod az összes Work Order-t, vagy csak annyit ami a minimális leadáshoz szükséges). Ez annyit jelent, hogyha felhúzol 3 szakmát (két gear-t + fegyvert adót és cooking) lvl25-ön, akkor ezek pont kiadják a lvl25-26-hoz szükséges XP igény közel két-harmadát cirka 12 óra szenvedés alatt.

Craftolással ebben a tartományban (100-200-as profession szint között, lvl25-ön) : 120k EXP/órát lehet elérni.

Grindeléssel szintezés

Ha nagyon nincs mit csinálni, nincs csapat az elitezéshez és éppen nincs semmi aktív PvPvE Abysson amibe be tudnál csatlakozni, akkor esetleg lehet grindelni is. Erre – csak alsó Abysson – eddig találtam már 3 questhubot is, ahol 150x ismételhető grind questeket kaphatunk. A grindelendő mobok lvl25-lvl28 között vannak, függően a questhubtól. Az összes classal simán lehet soloban grindelni ezeken a területeken. A mobok 8k-12k között adják az EXP-et függően a szintjüktől. Plusz emellett adnak Abyss pontot is. (14-20 között/db). Egy mobok megölése, függően a classtól, felszereléstől és az odafigyeléstől 20-50 másodpercet vesz igénybe. (számoljunk 35mp átlaggal); 10 mobonként számolni kell egy quest leadási downtime-mal ami kb egy perc és szintén 10 mobonként további 1 perc downtimemal, ami a felgyógyulás, manázás, stb. tesz ki. Ezen felül számoljunk óránként 5 perc kieséssel, ami a szürke eladásból és egy kis pihenésből áll. Ezek alapján óránként ~76 mobot tudsz leölni. Ez összesen ~800k EXP-et jelent és a quest leadásért még átlag 140k EXP-et.

Grindeléssel ebben ezen a szinte(lvl25), ebben a zónában: ~940k EXP/ órát lehet elérni. Ez  függően a karaktered DPS-től és a kihagyásoktól valójában 400k-1000k EXP/óra között jön ki.

Konklúzió

Elég egyértelműen lejött, hogy a Craftolás bár nem kevés EXP-et ad, de valójában nagyon messze van még a grindeléstől is. Szóval irány grindelni! Persze csak azután, hogy felhúztad az összes szükséges szakmát és legyártottad a legjobb cuccokat 🙂

~ by Menorel on .

Aion

16 Responses to “A Szintezés örömei az 1.5-ös patchtől”

  1. Nekem van egy kis helyem, ahol 33 óta grindelek ha nagyon szükséges. Loot az ugyan nincs a trükk miatt amit használok, viszont egyre több az XP ahogy a szinted nő, és 42ig sztem csak jobb lesz 🙂 Körülbelül 1.2millió XP jön össze fél óra alatt, de van egy másik hely castereknek amiről tudok ott pedig 9mp átlagosan egy mob megölése level 35 környékén és hasonlo mennyiségü xp szerezhető. Az első verzioban ráadásul ha nem nagyon béna a user nem lehet meghalni 🙂

  2. Jöhet commentben vagy privátban a módszer 🙂 érdekel

  3. Azért 4 óra alatt egy lvl up az szép teljesítmény 🙂

  4. Nos, a terv ugy néz ki, hogy elszaladsz szépen az Interdiktah (uj nevén Herion) délkeleti pontján találhato kis bázisba a mocsár után. Táboroznak ott páran, segitségül is hivjuk a Ranger és a Gladi NPCket. Mégpedig az a terv, hogy kiszaladsz, lehetőleg valami ranged skillel üsd meg a közelben lévő KISHAR ELITE SCOUTok vagy bármely egyéb Kishar klán tagját, aztán fuss a táborba. Tartsd 30 méter fölött a távolságot, de a kapu (oriás gyökerekből eszkábált kerités) előtt még egyszer üssön meg, és utána még egyszer ugy hogy a fa mellett állo NPC lássa tehát lehetőleg állj mellé. Ez jol beaggrozza az NPC-t, ő üt egyet a Kisharra, és onnantol nem lesz rajtad az aggro kb lvl 40-42ig szerintem bár még csak 37es vagyok. Namost ugye emiatt, nem kell gyogyitani (kivéve ha nagyot üt rajtad a trap amit használ, de ez elkerülhető) csak ütni ütni ütni és minél többet leversz belőle annál több XP üti a markod. Sajna loot nincs, mivel az NPC többet üt le belőle ugyis. Azonban ha ketten csináljátok, szép lootokat lehet összeszedni. Fehér kardok 125Kért mennek sima boltba, szoval szép pénz. Egy két halál talán lesz a tesztelésnél hogy hogy is kell futni meg beaggrozni a bosst, de minimális idő alatt visszatermelhető az XP. Lvl 34en chanterrel 80Kt adtak, most már 150 környékén. Plusz 1.2ben ott a Rest Energy ami itt iszonyu jol kihasználhato.

    Ha valaki nem ért valamit irjon 🙂 Igy képek nélkül nem könnyü átlátni hogy miről van szó, de szerintem tuti látta már valaki a trükköt.

    Egészségetekre!

    Majd EUn ovatosan titkolva játsszunk ilyet 😀

  5. A vége felé nem bosst akartam irni hanem mobot 🙂

  6. Jaja ez jó. Ugyanezt láttam “kicsibe” Vereronban a déli tengerpartnál a kikötőben. A hunterek folyamatosan kitolják le a Krall eliteket a táborból és kinyiratják őket az elitekkel.

  7. Na most kicsit pontosabbat is tudok mondani, bár nem soloról van szó.

    Elmentünk kicsit a fentebb irt helyre. Morgan barátom 35ös sorcererrel és pedig 37es chanteremmel.

    2óra 20 percet töltöttünk ott és azalatt Morgan 5.8 millio XPt kapott (mindezt úgy hogy én szivom előle az XPt ugyebár). Emellett összesen körülbelül 800Knyi loot esett + 10 recept (4 kék) rengeteg manastone és egyéb apróság aminek változó értéke van. A saját XPm nem tudom, mert 2x sajnos meghaltam, ugyebár én futok és tankolok és játszom a csali szerepét amig az NPC át nem veszi a szerepem.

    Azt is kideritettük hogy 33-34 előtt nincs értelme a szintkülönbség miatt ide jönni, mivel vagy meghalsz vagy nem sebzel annyit, hogy időben megérje. De utána (főleg ketten) iszonyatosan gyors fejlődéshez vezet jópár szinten keresztül.

    Ez biztos csak egy megoldás a sok közül a jó grindre, de használjátok egészséggel 🙂

  8. Köszi az infót!

  9. Egy kis vicces update:

    Ma is olyan kedvünk támadt hogy Fire temple után és boss körök után elnéztünk a Kisharokhoz. Mivel ketten voltunk, mondtam a cimborának, hogy mi lenne ha hoznám a következő mobot mielőtt az első meghal, igy nem kéne mindig annyit futkosni, kijebb jönne az NCP (Brosia, áldjon Aion minden Daeva-ja)… Ez odáig fajult, hogy mikor meghalt egy mob, Morgan barátom kattintott az NPCre, az megállt beszélni vele, én meg addig elmentem mobért 😀 Namost mivel a nagyja ranged mob arrafelé, Brosia meg rájuk küld egy Stunos gladiátorféle ranged skillt (tudomisén mianeve utálom a gladikat :P) Ezért csak haladtunk felfelé a dombon 🙂 Ugyhogy ha valakinek van kedve élő pajzszsal bemenni a Kishar bázisba Heironon már tudja hogyan kell 😀

    Iszonatos mókat, egyszer valami oknál fogva meghalt az NPC, olyat még nem láttunk, vagy 5 perc kellett mire visszatért 🙂

    Már majdnem 13 milliot összecsiholtam kb 4.5 ora alatt Morgannel, ugyhogy egyre jobb a dolog, és persze megint kismillio manastone, recept, és vagy 1M értékü fehér loot esett.

    Szoljatok ha unjátok 😀
    Én még birom… asszem.

    • Látom arra törekedtek, hogy maximálisra fejlesszétek ezt a fajta “powerlvling” technológiát 🙂 Egyébként nehogy abbahagyd, kellenek ám az ilyen öttletek:)

      • Bocs a helyesirási hibákért, sok óra farm után elnézhető 😛

        Amugy nem törekszünk feltétlen a tökéletesitésre, csak mindig valahogy találunk benne valami uj vicces funkciot 🙂
        És ha összejön az abyssban is van egy hely ahol ugyanezt lehet játszani (ott már APért is, nem is kevésért…)
        Ha teszteltük és müködik felirom.

  10. várjuk.

  11. Most updatelek ide is, mert elfelejtettem.
    Kiprobáltuk, sajnos túl sűrűn vannak ott az artifact védők ahol akartunk ilyen játszani abyssban, és túl gyengék (Brosie rocks!) az NCPk amik segiteni tudnának.

    Ha találok még hasonlóan jo helyet, irok.

  12. szerintem ez szánalmas csalás

  13. csáó 1 full leveling zone-t nincs kedved linkelni nekem?:D hogy tudjam merre menjek 35 től fejlődni mert Heriomba questeltem de má nem naon van számomra quest.:S és hát még sehol nemjárok a 36 hoz.:S THX előre is
    e-mailom: [email protected]
    erre linkled majd ha ráérsz pls THX(L)

  14. Én a helyedben felmennék felső abyssra északkeletre, tudom veszélyes, de hidd el meg lehet tanulni mindig figyelni és szépen jön az abyy pont is..

Comments are closed.