header image
 

Abyss bemutató#4 – Fortress ostrom

Mielőtt még megköveznétek, hogy hol vannak a régi Abyss-t bemutató postok, gondoltam felhozom ezt a témát. Talán a legtöbb ember számára a Fortressek elleni ostrom, azok megvédése jelenti az Aion legnagyobb csáberejét. Nem is csoda. Maga Abyss és a Fortress rendszer valóban egy nagyon izgalmas része a játéknak. Milyen előnyöd származhat abból, hogy a frakciód birtokol több Abyssi Fortress-t:

  • A Fortressekhez dedikált területek tartoznak. Függően attól, hogy melyik frakció kezén van pl. más-más questhubok jelennek meg.
  • A birtokolt Fortressekbe szabadon lehet teleportálni az alaptábortól, így könnyebb a közlekedés Abysson.
  • Függően attól, hogy melyik Fortress melyik frakció kezében van, más-más questeket tudsz felvenni/teljesíteni. Pl. van egy quest Sulfur Tree Fortressnél, amiben az a feladat, hogy szabadítsd ki a Fortresshez tartozó börtönből a szegény Elyos foglyokat. Namost ugye őket nehéz kiszabadítani, ha éppen az Elyos oldalé a Fortress.
  • Minél több területet birtokol a frakciód annál több nyersanyag forrása van, így annál olcsóbbak az üzletekben az áruk, alapanyagok és a tanulás is.
  • A Fortressekben ritka/különleges Morph recepteket lehet vásárolni.
  • A játék legjobb felszereléseit Abyss pontokért lehet vásárolni. Márpedig az Abyss pontok legjobban a Fortress ostromoknál/védéseknél jönnek.
  • Az ostromért és a foglalásért legtöbbet tevő légiók tagjai “Gold/Silver Contribution Decoration” medált kapnak postán egyenesen Sanctumból. Megfelelő mennyiségű Abyss pont és contribution medalért cserébe a játék legerősebb felszereléseit lehet megvenni Sanctumban.  (Sárga/Narancssárga tárgyak, omg de szépek…)

A Fortressek alap állapota az, hogy a Balaurok kezén van. Az elhagyatott, védtelen Fortresseket a Balaur időről-időre vissza is foglalja. A Fortess ostromok önmagukban PvE események, hiszen be kell dönteni a várkaput, leverni a – trash – őrséget és megölni az erődöt védő Guardian boss-t. A dolog onnantól lesz izgalmas, ha csatlakozik a bulihoz a másik játékos frakció is. Ugyanez a véletlen faktor, akkor is bejöhet, ha pl. éppen egy Asmodianok által birtokolt Fortress-t próbáltok bevenni és megjelenik a Balaur. Pont volt szerencsém végig élni egy ilyen ostromot, amikor védeni próbáltuk – ha jól emlékszem pont – Sulfur Tree Fortress-t az Asmo-k ellen. Már betörték a kaput és éppen a Guardian boss-t ölték, amikor megjelent a Balaur és azt a kevés szerveződő védő csapatot is kicsinálta, akik még védeni próbáltak. Van ez így. Ettől PvPvE ez a játék. Ez nem csak egy hangzatos szlogen amit rá lehet írni a dobozra, ez itt tényleg a kőkemény valóság.

Nézzük a Fortress foglalást/védést befolyásoló tényezőket:

Aetheric Field

Aion0068A Fortresseken belül található az “Aetheric Field Generator” nevű eszköz. Ennek segítségével az Erőd egy éteri mezővel van körülvédve, ami megakadályozza, hogy a támadók egyszerűen berepülhessenek az erődbe. Az éteri mező nem csak megakadályozza a bejutást, de komoly sérüléseket is okoz, ha egy ellenség hozzáér. A generátor megsemmisülése esetén azonnal megszűnik az erőtér, így innentől a támadó fél szabadon tud berepülni a Fortressbe.

Castle Gates

Aion0071A várkapuk a védelem legfontosabb elemei. Fortressenként két kapu van. Ezen kívül a legtöbb Fortressnél van egy további “backdoor”, ahol ugyan nincs ajtó, viszont nagyon beteg mennyiségű őr várja az oda tévedő szerencsétleneket. A kapukat úgy kell elképzelni, mintha azok is mobok lennének. Saját HPjuk van, amit le lehet csépelni ütésekkel és varázslatokkal is. (Gladiatornak és Templarnak pl. van olyan képessége, ami kifejezetten Caste Gatek támadására szolgál és nagyon komolyan képes is bontani azt.) A kapu ostrom ellen – értelemszerűen – a leghatékonyabb fegyverek a Siege Weaponök használata. Ezeket a fegyvereket nem katapultoknak kell elképzelni, mint más MMOkban. Az AION-ban a Siege Weapon-ök is “elegánsak”. Elkészítésükhöz az összes Crafting szakma szükséges. Támadó szempontból a Siege Weapon izgalmassá és gyorssá teszik az ostromot, míg védő szempontból az elsődleges célpontok a Siege Weapon-ök. Bármi áron el kell azokat pusztítani a védelem érdekében.

Aion0074Míg támadó oldalról a kapuk betörése az elsődleges cél, addig védő oldalról ennek a megakadályozása az elsődleges. Ezt egyrészt meg lehet tenni a támadók folyamatos tizedelésével, másrészt viszont a Fortressen belülről folyamatosan lehet “erősíteni” a kapukat. A Fortress kapuk mögött egy-egy kristály található, amelyek a kapuk védelmét hivatottak szolgálni. Ha ez a kristály elpusztul (pl. mert a backdooron keresztül vagy a levegőből bejutottak a támadók), akkor a kapu is elpusztul azonnal. (lehet úgy venni, hogy “kinyitották”…)

Az alaptáborban (Theminon Binding Point, Elyos oldal) a Quartermasternél (Freight Ship Port/Verteron teleport) lehet vásárolni “Caste Gate Restoration Stone”-t. (9k kinah) Ennek segítségével a pacifistább beállítottságú játékosok folyamatosan channelezhetik a kapukhoz tartozó kristályt, ami folyamatosan regenerálja azt.

Aion0075Siege Weapon: A Siege Weapon gyártásához szükséges receptet Theminon Fortress-ben tudod megvenni Deucalionnál <Consumable Items Contributor>. A recept neve: “Design: Siege Weapon”. Figyelj oda, hogy melyiket veszed meg, mert minden szakmához más-más recept van és 6000 abyss pontos ára elég borsos a semmiért. A Siege Weapon-t 299-es craft level-lel lehet gyártani. Az alapanyagául szolgáló alkatrészeket az egyes szakmákkal kell készíteni. Tehát egy-egy Siege Weapon legyártásához komoly összefogás kell. (és temérdek alapanyag)

Guardian Deity General

Aion0064A Fortressek mélyén található a “Guardian Deity General”. Ő az adott Fortress főnöke. Csak a megölése pillanatában foglalódik el a fortress. Ha a támadó frakciónak nem sikerül megölnie, akkor bármit is vitt végbe a frakció, a Fortress marad az eredeti tulajdonosnál. Az a légió, aki a legnagyobb részét vette ki a General megölésének azé lesz a Fortress az elfoglalás után. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy kikerül a címere a Fortressre és a térképen is látszik a neve a Fortressnél.

Nem túl nehéz eltéveszteni egyébként a General-t. Átlagosan 10x nagyobb mint egy sima őr és kb 10x akkorát is üt. A HP-ja viszont nem _csak_ tízszer nagyobb… A Guardian-t folyamatosan lehet healelni, a legtöbb Fortressben vannak erre nagyon jó safe spotok, ahol a figyelmetlen támadók esetleg nem szúrják ki a healereket.

Védelmi szempontból a taktika elég egyszerű: A General egy PvE bossnak minősül, amit bizony tankolni kell. Ha a támadók már a Generalnál vannak, akkor a védelemnek érdemes összegyűlnie egy ponton és megvárnia, amíg a Generalra koncentrál már mindenki. Majd ezután berontani a Generalhoz és annak targetét (aki ugye a main tank) lezúzni egy jól összeszervezett bursttel. Ha sikerül összecsukni a tankot és a General elszabadul, akkor az szinte azonnal letarolja az összes dps-t.

Aion0080Támadó oldalról érdemes készülni az ilyen kamikáze akciókra. Egyrészt lehetőleg több tank is próbáljon meg folyamatos aggrot építeni. A healerek legyenek dedikálva a tankokra és a healerek tartogassák a nagy instatokat az ilyen kamikáze akciókra. A dps-ek között legyenek dedikálva emberek akik a boss DPSelése mellett/helyett csak azzal vannak elfoglalva, hogy megpróbálják kiszúrni az ilyen berohanó különítményeket. Egy ilyen berohanó különítményt gyorsan szét lehet cincálni, ha a csapat egy része CC-t kap a bejáratnál. Jó taktika lehet az is, hogy először a healereket szeditek ki. A maradékot már simán ledarálja a tömeg.

Artifact

Aion0086Abyss szerte 31 artifact létezik. A Lore szerint az artifactok az Aion toronyból megmaradt mágikus erejű tárgyak, amelyeket igazából bár senki nem ismer, de azt kitapasztalták, hogy ha valaki aktiválja azokat, akkor alapjaiban tudják befolyásolni az ostromok kimenetelét. Vannak artifactok amik azzal segítik a védelmet, hogy egy pillanat alatt maxra tölti az összes védő Divine Powerét, vannak olyanok, amik ártatlan csúszómászókká változtatják a támadókat. Van olyan artifact, ami pl. elveszi az ellenségtől a repülés képességét. Vicces lehet látni, amikor a levegőből támadó ellenfelek egy pillanat alatt a földre zuhannak és meghalnak.

Az artifactok birtoklása létfontosságú abban az esetben, ha komolyabb ostrom van készülőbe. Az artifactokat ráadásul bármikor el lehet foglalni. Általában 5-6 sima őr és 1 boss őrzi azt. Ha valamelyik – frakciód által birtokolt – artifactot támadás éri, akkor arról értesülhetsz az alaptáborban.

Az Artifactok aktiválásához egyébként “Artifact Activation Stone”-ra van szükség. Ezt a követ alkímisták tudják gyártani (199-es craft szinttől). A receptet (Design: Artifact Activation Stone) Teminon Fortressben lehet megvenni a Deucalionnál 1500 abyss pontért cserébe. A hozzá szükséges alapanyagok filléres nagyságrendűek, egyedül a 16 db Aether Crystal lehet húzós, főleg majd startkor, amikor még senki nem fekszik rá az Aether Extration-re.

Kisk

Aion0094A Kiskek ugyebár mozgatható Obeliskek, tehát arra valók, hogyha meghalsz a csatatéren, ostromnál, akkor ne az alapértelmezett Obeliskednél ébredj, hanem közvetlenül a csatatér közelében. Ha Kisknél éledsz, akkor nincs mozgási sebesség büntetés, szóval egyből neki tudsz futni a csatának.  Különböző méretű kisk-eket lehet szerezni (vásárolni pl. az alap táborban a Quartermasternél), ezek egységesen 2 óráig működnek a lerakástól számítva és méretétől függően 6-24 ember számára nyújtanak éledési lehetőséget. A Kisk lerakása után azt használni kell, hogy oda is bindelődj. A Kisk maga is támadható objektum, ha elpusztítod, akkor megszűnik az oda bindelődött játékosok helyben történő éledési lehetősége, ezt követően – ha meghalnak – automatikusan az alapértelmezett Obelisk-jüknél élednek. Erről viszont az adott játékosok értesítést kapnak, tehát ha találsz valahol egy eldugott Kisk-et és szétvered, akkor érdemes utána eliszkolni a közelből is. Éppen ezért stratégiailag fontos egy Ostromnál, hogy mind a védők, mind a támadók jól gondolják végig a Kisk-ek elhelyezkedését. Egyrészt fontos, hogy közel legyen a csatához, másrészt viszont fontos, hogy ne legyen elsődleges célpontja minden jöttmentnek.

Dreadgion

Aion0096Saját tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon nem jó élmény találkozni a “Dreadgion”-nal. Ez egy Balaur csatahajó, ami időről-időre patrolozik Abyss szintjein. Nem viszi túlzásba egyébként, de azért naponta tesz egy-két kanyart. Eddig nem sikerült rendszer találnom az útvonalában, de még az is lehet, hogy egyébként kiszámítható. Az anyahajóból balaurok potyognak ki és bombázza a felszínt. A Fortress ostromokhoz csak annyi köze van, hogy kellemetlen végeredménye lehet, ha egy éppen folyó ütközetbe csöppen.

Mindezen eszközök, események, történések _csak_ a játékrendszer által befolyásolt tényezők. Mindezek mellett természetesen a legfontosabb tényező maga a játékos. Mivel minden Fortress más és más, ezért mindenhol lehet mindenféle trükköket csinálni, lehet kidolgozni többféle taktikát. A  Fortressek ostromát maga a játékrendszer is izgalamassá teszi, de igazán akkor lesz érdekes, ha nem csak a támadásra, hanem a védésre is fektettek hangsúlyt.

9 erőd, 31 artifact, egy balaur carrier és megannyi egyéb érdekesség várja a Fortresseket meghódítani vágyó PvPvE beállítottságú játékosokat.  A kevésbé vizuálisaknak alább egy video, amit a ex WoW-os Death and Taxes guild egyik tagja rögzített. A video azt mutatja be, hogy milyen amikor egy – playerek által – védtelen Fortresst próbál elfoglalni vagy 40-50 ember. Jól látszik, hogy maga az elfoglalást is időigényes, hát még milyen ez, amikor nem csak zergelés folyik, hanem valódi csata is? Hiszem, hogy ezzel tényleg jól elleszünk:

Click a HD-ra és full-screen különben semmit nem fogsz belőle látni amiért érdemes is megnézni…

~ by Menorel on .

Aion

3 Responses to “Abyss bemutató#4 – Fortress ostrom”

  1. “Az ostromért és a foglalásért legtöbbet tevő légiók tagjai “Gold/Silver Contribution Decoration” medált kapnak postán egyenesen Sanctumból.”

    Na erről pl. eddig sehol nem hallottam , nagyon csábítóan hangzik 🙂 Kis versenyzés Ftw :):P

  2. “Ugyanez a véletlen faktor, akkor is bejöhet, ha pl. éppen egy Asmodianok által birtokolt Fortress-t próbáltok bevenni és megjelenik a Balaur.” Ezt mindenképpen látnom kell! Hirtelen mekkora káosz alakulhat ki?! 🙂

  3. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qe1D5o0osaE&hl=en&fs=1&color1=0x3a3a3a&color2=0x999999]
    Szintén érdemes HDban nézni.

Comments are closed.