header image
 

Szintezési tapasztalatok lvl30-tól lvl50-ig.

Most, hogy a légiónk maroknyi része már bőven lvl40 felett van, veszem magamnak a bátorságot, hogy leírjam, hogyan sikerült idáig eljutnunk és ezzel segítséget adjak azoknak akik még csak most érték el a lvl30-at és nem értik, hogy hogyan tovább. Azért kezdem lvl30-tól a témát, mert ha picit szétnézel, akkor fogsz találni lvl1-30-ig leírást, amit még a korábbi blogon írtam.

Mielőtt nagyon belemélyednék a szintezés örömeinek tisztázásába, néhány alapszabály:

  • Az Aion nem a magányos hősök játszótere, ha ez nem esett volna le lvl30-ra, akkor itt az ideje, hogy lassan megemészd. Ha nem tudsz felülemelkedni azon, hogy jajj nincs quest és utálom a grindet és ez így nemjó, akkor ez nem a te játékod. A játék – jelenlegi formájában – nagyon le lett egyszerűsítve (westernizálva lett), ezzel együtt is elmondható, hogy nem CSAK csapatban lehet átvészelni a szintezés második felét.
  • Lehet kínlódva és szenvedve szintezni, keresve az utolsó poros kis questet és egész nap az LFG-n szenvedni és lehet úgy is, hogy élvezed a játékot. Ahhoz, hogy élvezd csak annyi kell, hogy tedd változatossá. Lehet, hogy frusztrálólag hat az egódra, hogy mások már 2-3-4 szinttel magasabbak nálad a légióban, de ez valójában csak két dologra vezethető vissza: (náladnál jobban) időmilliomosok, olyan célt hajszolnak, amiről maguk sem tudnak semmit).
  • Hogyan tudod élvezetessé tenni a játékot? A kulcs a változatosság. Ne hajszold a questeket, tartogasd azokat “pihenőnapokra”. Amennyit csak lehet és amennyit csak bírsz tölts elitezős grind/instance csapatokkal. Iktass be “PVP napokat”, amikor nem foglalkozol az XP csíkkal, csak azzal, hogy egy optimális és egyben kicsi csapattal terrorizáld Abyss-t. Nagyon értékes tapasztalatokat tudsz szerezni ezekkel a kiruccanásokkal. Ha nagyon nincs kedved semmihez, akkor használd fel a kényszerpihenőt craftolásra vagy éppen a gathering fejlesztésére.
  • Ne kezeld úgy a lvl50-et, hogy az egy kötelező cél, amit bármi áron el kell érnem és majd akkor kitárul a világ. Ez nem az a játék. Ha csak ész nélkül rohansz a cél felé, akkor pofára fogsz esni. Rá fogsz ébredni, hogy a content nagy része mellett elrohantál és már nincs visszaút.
  • Mindig csináld meg a Campaign questeket és lehetőleg minél hamarabb. Minél alacsonyabb szinten csinálod meg, annál nagyobbat fog dobni a XP csíkon. Az egyéb questeket csak gyűjtögesd és amikor épp nincs semmire értelmes csapat, akkor iktass be egy-egy questelős napot. Ezeken a napokon szintén nincs értelme foglalkozni az XP/órával. Sokkal értékesebbek lehetnek a questekért kapható rewardok, címek, stb.

Nézzük szintekre bontva, hogy mit érdemes csinálni: (A leírás Elyos oldali lesz, bocs, de nincs Asmo tapasztalatom)

  • lvl30: Ha még nem jártál Eracus Templeben és nincs kész az összes questek, akkor a lvl30-at ünnepeld azzal, hogy Eltnen->Garrisonban megcsinálod a pre-questet és keresel egy csapatot, akikkel felfedezitek a zónát. A Questekről egy kisebb leírást találhatsz itt: eracus quests.
  • lvl31: Itt az ideje, hogy ellátogass Kiola Temple-be és elkezd farmolni Fire Temple kulcsát. Közben érdemes figyelgetni az LFG-t, hogy nem-e keresnek csapatot Kaidan Mine-ba. Ha találsz egy jó groupot, akkor menny el velük és wipeoljatok néhányat. Ideje megismerkedned az Elit zónák örömeivel. Sok boldogságot fognak neked még okozni. A zónához több quest és egy campaign quest is kapcsolódik (Kaidan Prisoner), ezeket érdemes felvenni és közben megcsinálni.
  • lvl32:Ha megvan Fire Temple kulcsa, akkor innentől már érdemes nézegetni az LFG-t és lemenni 1-2 ismerkedős körre, bár igazán haladós csak lvl34-től lesz. Ez kb az utolsó szint, amikor Eracus Temple még jó XP/órát ad, ha nincs máshova group, akkor menny le oda csapattal, ha esetleg valamelyik légió társadnak hiányoznak még onnan a questek, akkor segíts neki csapatot szervezni. Ha egyikbe sincs értelmes csapat, akkor alternatívaként még jópár szintig ott van Kaidan Mine. Erős idegzetűek próbálkozhatnak azzal is, hogy a Manduri Fortresstől (a hegyről) simán leglideolnak Kaidan Mine főbossáig és (ezen a szinten) 7-8 fővel kivégzik, dobhat egy-két érdekes lootot (a koponyás házat kell keresni).
  • lvl33: Ha eddig meg bírtad állni, hogy ne nagyon questelj, akkor itt a jó pillanat erre. Garisonnál, Kiola Templenél, az Observatorumnál és dél Eltnenben nagyon sok quest vár rád. Ha ráunsz az utazgatásra érdemes beiktatni egy-két Fire Temple run-t is. A questekkel elég gyorsan el fog menni ez a szint.
  • lvl34: Ekkor került igazán szintbe Fire Templeben. Keress egy fix csapatot és költözzetek be. Kell a szinthez kb 12 millió XP és ezen a szinten Fire Templeben csak a boss runból kapsz egy milliót.
  • lvl35: Bár már korábban is megtehetted volna, de lvl35 előtt nem érdemes foglalkozni az alsó Abyssi fortressek kincseskamráival. lvl35-től érdemes nézni, hogy van-e alsó abysson a frakciód által elfoglalt fortress, ha igen, akkor nyomás megismerkedni azokkal. Ezek alapvetően nagyon rövid inták (15 perces timerun), de általában lényegesen több mint 15 percet is el lehet ezen a szinten itt tölteni. Ha már úgyis szinteztek, akkor érdemes a timerun után is kitakarítani az összes Balaurt. Mind XP-t, mind AP-t jól adnak.
  • lvl36: Szándékosan nem foglalkoztunk eddig Heironnal. A 36-os szint egy nagyon jó alkalom, hogy átmenj Heironra és megcsináld az eddigra összegyűlő kb 100 questet. New Heiron Gatenél kezdj, majd szépen haladj a questekkel észak felé. Az Observatorumnál szintén kapsz kb 7-8 questet, amik elkalauzolnak a mocsárban 2 másik questhubra is. Ha azokkal is megvagy, akkor irány Polya Jungle. A dzsungelben két questhubot is találsz, ahol szintén sok teljesítendő questet fogsz kapni. Ha ezeket kivégezted, akkor irány Arbolu’s Haven. A Heironi Campaign Questek közül az első 5-6ot simán tudod szólózni. Érdemes a Lepharist Poison Researchig mindent megcsinálni.
  • lvl37: Ha tényleg rendesen megcsináltad a Heironi questeket, akkor érdemes lvl37-en visszanézni Eltnenre és megcsinálni a dél heironi questeket. Kb még 20-30 quest fog a nyakadba hullani. A fennmaradó időt töltheted Fire Templeben, bár ezen a szinten már nagyon kevés XPt fog adni. Lepharist Citadel mellett találsz egy questhubot, ahol szintén fel fogsz tudni venni ezen a szinten néhány questet. Bár ezen a szinten már nyugodtan mehetnél Kaidan HQ-ba és Lepharist Citadelbe, de javaslom, hogy ne tedd. Várd ki a lvl38-at ezzel. Ha ekkorra még nem lenne meg a lvl38, akkor itt tényleg érdemes beiktatni egy kis grindelést. lvl30 óta ez lesz az első pillanat, amikor tényleg csak az XP miatt kell grindelned, annyira ne fájjon. Közben ha éppen nincs lockoutod és van alsó abyssi fortress a frakciód kezében, akkor azt sem szabad kihagyni. lvl40-re illik felöltözni egy normálisabb Abyss gearbe, amihez ki is kell farmolni az AP-t.
  • lvl37(alternatív): Ha nagyon nem szeretnél soloban grindelni abysson és CD-n vannak a fortress insták is, akkor érdemes ellátogatni a Kishar törzshöz. Heironon az Observatoriumtól délre van egy helyőrség (Brosia és Piros), akiktől délre kezdődik a Kishar birodalom. A kapun kívül lvl38-as elit Krallokat lehet öldökölni, odabent már lvl40-es mobok vannak. Ha éppen nincs ott másik 15 csapat, akkor érdemes itt ölni a Krallokat, gyorsan ölhetők és nagyon sok XP-t adnak, ezen a szinten bőven jobb minden másnál. Itt egyébként egy érdekes dologgal találkozhatsz. Sokan szórakoznak azzal, hogy behúznak egy-egy mobot, elviszik Brosiahoz, aki betankolja azt, majd közösen leDPSelik. Brosia nagyon kevés DPSt tol, de folyamatosan tankolja a mobot, így akár mobonként 100-120k XP-t is lehet kapni. Azonban felhívnám mindenki figyelmét, hogy állítólag ez a fajta grindelés illegális és a játékmechanizmus illetéktelen kihasználását jelenti, amiért ban-t lehet kapni. Szóval nagyon nem javaslom ezt a fajta grindelést senkinek, aki nem szeretné bebukni az accountját.
  • lvl38: Ezen a szinten két elit zóna és két elit questhub is megnyílik előtted. Kaidan HQ-ba a questeket Eltnen Fortressben és az Observatoriumban tudod felvenni, míg Lepharist Citadelbe a questeket a Citadeltől keletre lévő helyőrségnél. A szint teljesítéséhez szükséges XP-t (kb 36 millió), már maguk a questek is összeadják. Kaidan HQ-nál Krall Molarok potyognak a mobokból, míg a Citadelben Lepharist pecsétek. Utóbbi helyen a pecséteket soloban is lehet farmolni a nonelit mobokból. Mindkét hely nagyon jó XP/órát biztosít. Haladósabb csapattal simán el lehet érni a 2,5/3 millió XP/órát. Ha elhasználod a Lodas amuletet és előtte rápihensz egy-egy HQ runra, akkor össze lehet hozni akár az 5 millió XP/órát is. Közben folyamatosan potyog a Krall Molar, amiből ha összegyűlt 100 darab és megvan a questitem is, akkor be tudod váltani egy kék cipőre, amely az egyébkénti statjai mellett +20% sebességet ad. A cipő feledteti a mountok hiányával kapcsolatos negatív érzést.
  • lvl39: A helyzet változatlan, Kaidan HQ és Lepharist Citadel. Ha eddigre összegyűlt elég Lepharist pecséted, akkor ki lehet váltani egy-egy kék ékszert is. lvl39-en Heironban érdemes megcsinálni a Lepharist Poison Research és Creating a Monster campaign questeket. (utóbbit csak addig, hogy keresd meg a lab bejáratát). Ha ezeket megcsinálod, akkor lvl39-től már bemehetsz a Lepharist Aetherogenetics Lab nevű instanceba is. Ez alapvetően egy nagyon hangulatos instance. Van benne kb 6-7 boss, akik mindegyike BoP-os zöldeket dobhat. A főboss pedig akár kék és narancs lootokat is. De amiért még érdekesebb ide beköltözni: minden classnak van egy lvl41-es spellje, amihez a spellbook csak itt eshet. (meg ugye AH-ban sok-sok százezerért). Hangulatos instance, XP/órában kb. adja azt mint Kaidan HQ.
  • lvl40: Ettől a szinttől drasztikusan emelkedik (nem mintha eddig nem így lett volna) a szinthez szükséges XP mennyiség. Nincs új a nap alatt, Kaidan HQ, Lepharist Citadel és Aetherogenetics Lab között ingázhatsz. Közben érdemes beiktatni az “Aether Insainty” campaign questet is. A quest lényege, hogy egy megfelelő csapattal hatolj be Kishar legmélyére és ott öld meg a nagyfőnököt és hozd el a kardját. Na ez a terület nehézségében mindent űberel. Ahogy egyre bentebb jutsz, olyan őrült mobokkal fogsz találkozni, akik szabálytalanul rohangálnak összevissza, de hogy ne legyen ez elég probléma a terület tele van stealtelő mobokkal. Ranger vagy assassin nélkül nincs is értelme ide eljönni, rossz pillanatban elkövetett pullnál akár 2-3 összevissza rohangáló stealtelő mob is beeshet. A quest igazik kihívást nyújt a csapat minden tagjának. Ha végeztetek akkor kifelé érdemes megcsinálni a zónához tartozó questeket (mobok ölése, objektumok kifigyelése, stb.)
  • lvl41: Ez a szint sok-sok játékos számával egyet jelent a “NARANCS LOOT” szinttel. A szintet elérve el kell menni Sancumba és a könyvtárban Xenophonnál fel kell venni a questet, aminek a végén narancssága fegyverek közül választhatsz. Persze nem adják olcsón az epixek. 2x kell menni Lepharist Aetherogenetics Labba, közben outdoor lapokat farmolni, majd átmenni Riften, ott eliteket ölni, majd a végén bemenni Asmodean egy instanceba, ahol 4 fős elit group okoz komoly meglepetést. Ha ezzel megvagy, akkor már csak Asteria lake körül kell random spawnoló eliteket ölni (10-et a 8-ból). És a végén ott a kezedben az epix reward. Szép kis kihívás, ami komolyan tudja feledtetni a lvl41 temérdek millió XP követelményét.
  • lvl42-44: Ha lvl41-en nem csináltad volna meg, akkor itt az ideje, hogy megkeresd a Shugot Heironon, akinek a segítségével tudomást szerzel a portyázó Steel Rake kalózhajóról. A kalózhajó egy több szintes instance. Az instancehoz több questet is fel lehet venni felső abysson a Black Cloud Island-en. Az elkövetkező 3 szintet Steel Raken valamint az Indratu birodalomban kell elszenvedni. Utóbbihoz kapcsolódik ugye az Indratu Legion kampány quest is, valamint több lokális quest is. Indratu lényegesen “nyugisabb” mint Kaidan HQ, de attól még ide sem ár a tökéletes group (templar,cleric,sorci, +3 random DPS). Unalmas pillanatokban meg lehet csinálni a megmaradt questeket Heironon.
  • lvl45-50: Ezzel kapcsolatban még nincs saját tapasztalatom, úgyhogy csak azt tudom leírni, amit a nálamnál sietősebbektől tudok. lvl48-ig még bőven rejt meglepetéseket a Shugo hajó, lehet csinálni az advanced stigma questeket. Közben lvl45-től már lehet menni Theobomos Secret Labba is (instance). Mindemellett lvl45-től Theobomoson egy komplett új zóna nyílik meg telis-tele questekkel.

~ by Menorel on .

Aion