header image
 

Why so Elyos? Greed above Everything!

Sokat gondolkoztam, hogy mikor használjam fel Baron Soosdon által megkreált  “Why so Elyos?” szójátékot. Néhány elcsépelt esetben majdnem megtettem, de most igazán jó okot adott a felhasználására a fényességes Spatalos birkagyülekezet. Szokás mondani, hogy az élet gondoskodik a egyensúlyról. Az “elnyomottak” felszívják magukat, míg az elnyomók lustává, kapzsivá válnak és saját maguk ellen fordulnak. Persze ezt a postot azzal is kezdhettem volna, hogy jajj de jó, a Spataloson felső Abysst újra bepwnolta az Elyos és december közepe óta újra megcsináltuk, újra egész felső abyss zöldben pompázik, sajnos azonban a valóság ennél sokkal prózaibb. Megint nagyot akart a szarka… De ne rohanjunk ennyire előre. Nézzük mi is történt az elmúlt izgalmakban bővelkedő hétvégén. Egy biztos, függetlenül hogy ki melyik oldalon játszik, senki nem mondhatja, hogy ez a hétvége nem bővelkedett izgalmakban.

A pénteki napról a korábbi enrage (Mennyi az annyi) postok kapcsán már beszámoltam, szép volt, jó volt, majdnem be is buktuk Roah-t. Az Asmonak nem sikerült minimális létszámfölényből elvinnie a fortress-t, pedig még a Balaur is segített nekik azzal, hogy beverte a Aetheric Fieldet. Mondhatni az Elyos oldal megcsillantotta összetartó erejét. Sajnos a hétvége során ez volt az utolsó alkalom, hogy ez a fajta összefogásnak a látszatát megpróbálták fenntartani a szövetséges Elyos légiók. Szép volt, jó volt, eltelt. Este 10-kor még volt egy kisebb intermezzo Krotannál, de igazából az is gyorsan eltelt, a fortress maradt a Balaur kezében.

Jött a Szombat. Este 8-kor szintén egyszerre elfoglalható Asteria és Roah.  Mindkét fortessnél “elterelő” hadműveletek, már az ostrom előtt artifact foglalások az Asmok részéről mindkét fortress körül. Szokás szerint csapatok középen ketté vágva, egyik fele Asteria, másik Roah. Mi szokás szerint Roah-t kaptuk. 20:00-ra egyértelművé vált, hogy újabb összehangolt támadás indul Roah ellen. A támadás viszont több frontról jött. Mire egy kisebb (döntően Dark Prophecy-s) csapatot elvertünk az északi artifactnál, addigra a nagyobb asmo különítmény már be is verte az északi kaput és rohantak le előbb a kisk terembe bevackolni magukat, majd egyből a bosshoz. Eddigre át is ért mindenki Asteriából és közel 1,5x túlerőben kiszorítottuk az Asmokat a boss teremből. 20:15-re már egy asmo sem maradt, és ránézésre nem is nagyon akartak visszajönni.

Ekkor ütött a sátáni kacaj. Megjelent dreadgion és szokatlan tempóban elindult Asteria felé. Látszott, hogy a kapitány valószínűleg bealudt az ostrom kezdésbe és a vekkere is elromlott, mert ilyen gyorsan én még nem láttam repülni az egyébként cammogó monstrumot. Éppen csak annyi időnk volt, hogy át tudtunk teleportálni, le tudtuk dobálni a Kiskeket és körülálltuk a Deity General-t Asteriába,  majd rá kb 10 másodpercre már oda is teleportálódtak a balaurok és a Season Guard neki is fogott bontani a Guardian Deity-t. Az összes healer elkezdte gőzerővel pumpálni a Deity-t, az elején még jól is ment. Rögtön az elején megkapta a Deity az Insigniát, ami miatt még a Season Guard speciális ütései is csak 1-2%-ot vittek le a HP-jából, amit lazán ki is healeltünk rajta. 25-re viszont lejárt az insignia, majd jött a zavarodott körbepillantás, hogy vajon valamelyik leader hozott magával még insigniát? Természetesen senki, úgyhogy indult is a riadólánc. Vettek egy újat Sanctumban és instant postával elküldték a csatatérre. Mire ez viszont lejátszódott már a – folyamatos heal ellenére – a Season Guard legépelte a Deity General-t 10% HP-ra. Felkerült rá az újabb Insignia, de ezzel együtt sem tudtuk tovább tartani, hiszen 25% alatt extra sebzést kap a balaur. 20:15-től 20:33-ig bírtuk úgy, hogy mindenki aki csak tudott healelni, az tolt bele mindent. Ennek ellenére kb 1,5 perccel a fortress befejezte előtt szegény Deity-nk elbukott. Asteria oda lett. Ha jól rémlik december 4-én foglaltuk el Asteriát a Balaurtól és azóta töretlenül meg is tartottuk, több mint egy hónapig a kezünkön volt és még csak 37 trillió kinah-t sem kaptunk érte.

Este 10-kor Miren védés volt, valamit támadható volt alsó abysson Western Siel’s Fortress is. Gondoltuk a nagy légiókkal együtt funolunk, elfoglaljuk. Szépen az Aeresissel együtt felvonultunk és odamentünk, a többi légió meg sehol. Bravó, ledaráltattuk magunkat az Asmokkal. Bár nem ez volt az első probléma, de aszem itt szakadt el cérna sokunknál. Nem nagyon szokott ilyen lenni, de eleresztettem én is a leader channelen egy mondatot, aminek a felét kimoderálta a profanity filter. Válasz az “ööö, fúú tényleg” volt.

Jó semmi gond. Jött a vasárnap. Kezdésnek rutinszerűen Roah és Asteria volt foglalható. Tiszta sor volt, hogy Roah-t bizony megpróbálja elfoglalni az Asmo harmadszor is egyhuzamban, adott volt a helyzet, hiszen papírforma volt, hogy a birka Elyos rárepül Asteriára és kvázi üresen hagyja Roah-t. A vicc az, hogy ez tényleg így is történt. Csak mi – Variance – és néhány pug+scoutok maradtak ott. Mi is unalmunkban kimentünk Western Shard of Latesran-nál az Asmo teleportert farmolni, jött is szépen az AP. Megkérdeztem légió channelen, hogy kinek van scoutja Roahnál, mert nagy a csend. Válasz semmi nem volt, ráadásul orbitális crash-t kaptam én is. Visszaküldtem egykét embert, hogy nézzenek már szét, mivel megjelent egy üzenet, hogy kapu támadás alatt van és hogy az Asmo beütött egy kaput. Na ezután jött a kapkodás. Nem tudtam megállapítani az Asmok mennyiségét, de mire visszaértem Roah-ra még mindig hömpölygött be a tömeg. Jelzem a leadereknek hogy kéne visszajönni, mert itt vagyunk kb. egyedül egy alliance-szal, ezek meg itt már a bosst ölik. Aszem egyértelműen ez volt az a pont, ahol sárba tiprásra került minden létező korábbi szövetség, érdek-kapcsolat és minden. Rajtunk kívül 3 légió jött vissza, mire odaértek, már sokadszori bewipeolás árán visszapusholtuk az asmokat az artifact terembe és ezt követően közösen kitakarítottuk a termet. A boss nyugodtan leevadel-t, majd fájó szívvel végignéztük, ahogy a “szövetségeteink” elfoglalják Asteriát. Bámulatos csapatszellem ráadásul Simca féle Sleeping Forest vitte el Asteriát. Sok szerencsét nekik a megvédéshez…

Igazából nem volt semmi különös drámázás, mindenki levonta a szükséges konzekvenciákat.A megkoronázása egyértelműen a Vasárnap este 22:00-ás ostrom volt. Foglalható volt a teljes belső kör. Természetesen asmo egy szál sem, mint ahogy az szokott lenni. A randomból egyesült Elyos neki is ment just for fun Krotannak. Mi persze megkaptuk a “szövetségeinktől” az ukázt, hogy nem mehetünk oda. Igazából sok értelme nem is lett volna a kialakult helyzet miatt. Helyette viszont végig takarítottuk Miren, Kysis körül az Asmo questhubokat és Krotan körül megöltünk néhány asmo-t, őrtornyot és egy balaur hero guardot. A 10 órás semmittevésért átlagosan az eredmény 3 gold medál és kb 150-250k kinah lett fejenként.

Azt hiszem, így a történet bemutatása során már magyarázatot kapott mind a cím, mind a bevezetőben szereplő búslakodás is. Nem nehéz összerakni a jövőt. Úgy néz ki, újra a padlóba kell döngölnie az Asmonak az Elyost ahhoz, hogy a nagyokosok rájöjjenek, nem ők szarják a spanyolviaszt. Talán a legviccesebb az estében az volt, hogy vasárnap 10-kor a GreenFire vadi új leadere (aki már alapból is nagyon zavarodott) végig whisperelte a “kicsi” légiókat, hogyoda ne merjék tolni a képüket Mirenre, mertha egyszer ők nincsennek ott védéseken és a foglalásokon, akkor bizony olyankor se jöjjenek, amikor csak a guardokat kell ölni a medálokért. Nekem a dologról konkrétan a Lunarion számolt be, de máshonnan hallottam, hogy több más légiónak is elnyomta a fasiszta dumáját az észlény.  A tisztánlátását más nem is fémjelzi jobban, mint a szerda (már ha szerdán volt) Kortan támadásról készített statisztikai excel táblázatom. Ha vesszük a top10-ben lévő légiókat és mondjuk nagykegyesen hozzácsapjuk a feltörekvő Phalanxot is, akkor a “pro” légiók 160 tagot állítottak ki a foglalási kísérletre. Ha megnézzük, hogy a többi légió mennyit adott, akkor az eredmény: 161 fő. És akkor még ehhez hozzájön kb 15 oda védető guildless is.

Ennyit arról, hogy milyen jó az amikor jól megy a szekér… Búcsúzóul íme felső Abyss ma reggeli állapota, kiváncsi leszek, hogy mennyi idő kell, hogy ismét átszínezze a térképet vagy a Balaur vagy az Asmo front…

Rest in Peace... Spatalos... Elyos (2009.09.20 - 2010.01.17)

~ by Menorel on .

Aion

8 Responses to “Why so Elyos? Greed above Everything!”

  1. Szomorú, ami történt, de nagyjából várható volt.
    Minden héten fájhatott a fortressek tulajdonosainak a csak Variancenak átküldött 100+ gold medal, és akkor még a többi légiónak küldött medalokat nem is vettük. Az összes “megosztott” medál értéke alsó hangon is 3-400 millio kinah lehetett. Ez hetente több 50-es felöltöztetését is jelenti. Remélik, hogy a saját légiójukon kívüli védők is lesznek a fortressekben, ha az eddigi szövetségeseik nem is jelennek meg hivatalosan. Tippre elyos így is lesz sok, mivel asmok ölése több pontot hoz, mint a táboraik farmolása, így aki nem a fortressben harcol, az nem kap esetleg még pénzt sem ostrom végén. Elyosnak nem érdeke az sem, hogy az asmok elvigyék a fortresst, így legfeljebb nem szervezetten, de mindenki megy asmot ölni szerintem. Esténként 4-5 gold medalt 2-300k kinah társaságában nem ér meg a kiugrók megnevelése. Asmo valószínűleg nem foglalja el a fortresseket, balaur már valószínűbb, de a balaurok nem fognak többet foglalni, mint az egyensúlyhoz szükséges mennyiség. Ez pedig max. 2 fortress a fenti 5-ből.
    A kapcsolat biztosan sokat hűl elyos oldal eddig közösen mozgó légiói között.
    Persze az is lehet, hogy a fortresst birtokló nagyok új szövetséget kötöttek, ahonnan kirakták a Variance és hasonló aktív segítőket, hogy a segítők játékosai esetleg átmenjenek hozzájuk, vagy nem fogják tudni, mi merre mikor, és így nem tudnak majd olyan hatékonyan fortresst védeni/ostromolni.
    Hétvégéig kiderül, mi a helyzet.

  2. Ha nem gond akkor leírnám asmos “egyszerű harcos, aki oda megy ahova mondják” szemszögből, amit tapasztaltunk tegnap (illetve az utóbbi időben).
    Először is kezdeném azzal, hogy elég nagyot csalódtam tegnap az asmos 2 legnagyobb/legjobb gearben lévő/legfaszább/stb (remélem az irónia átérződik) légiójában. Nevezetesen az AD-ben és a Pretsben. Már délután 5 – fél 6 körültől ment a szervezés Doom/ Chaos / Chronic Insantly, stb guildek vezetésével, hogy biztosan lesz ostrom csak még a célpont nem tuti, hogy Roah vagy Asteria legyen. Mondjuk az még hozzátartozik a történethez, hogy pl. minket (Tenebrae) pénteken kerestek Chronicosok meg azzal, hogy csatlakoznánk-e a szervezett körülmények közötti ostromhoz, illetve konkrétan mennyi 45+ os embert tudnánk kiállítani, stb. Természetesen mondtuk, hogy ha lesz bármikor bármi mondják meg hova menjünk ott leszünk, de csak 12-15 aktív ember van a keresett szinttartományban (ez van, 2 kezemen nem elég már arra, hogy megszámoljam azokat akik abbahagyták a játékot 40-43-as szint között). Egy dolog az, hogy hatvanvalahány főt jelez ki a légió, ha valaki külsős nézi, de örüljünk ha van 20 aktív játékos (ebből mondjuk az a 12-15 logol be minden nap akit az ostromra is számoltunk).
    Szóval visszatérve a dologra, a CI/Chaos, stb légiók vezetői felkerestek minden olyan légiót ahol már voltak 50-esek és beszervezték ostromokra. Ezzel a résszel nem is volt baj, csakhogy mit ad isten a Prets és az AD mindhárom Roah kísérletnél kitalált valamit, hogy ne legyenek ott. Érdekes, hogy utána meg este 10-kor szinte minden nap próbálkoztak egyedül valamit elérni… nem az, hogy odatolnák a képüket amikor lenne esélyünk ha ők is ott lennének. A tegnap esti 8-as Roah volt a csúcs… előre meg lett szervezve velük is, hogy az AD-nek és a Pretsnek mi a feladata, erre mit csináltak? 5 perccel az ostrom kezdete előtt benyögik, hogy ők bizony nem fognak mégsem elmenni, mert az egész ostrom vezetője nem tőlük kerül ki.
    Na és akkor a többiek akik ostromoltak mit is tapasztaltak. Betörtük a kaput Roahnál, lementünk a bosshoz. Az előző napokból tanulva biztosak voltunk benne, hogy az elyos ekkor fog hátulról benyomulni és ki akarnak minket takarítani onnan, erre felkészülve amint láttuk, hogy elindul az elyos pirospöttyes folyam lefelé, néhány emberen kívül mindenki más ment fel a folyosóra visszaverni a támadókat. Mikor ez megvolt mentünk a bosshoz megint, ezt megjátszottuk a következő elyos kísérletnél is. Viszont ami ez után jött arra azt mondom totál esélytelenek vagyunk akármennyire próbálkozunk is. Szóval jött a pirosponthalmaz a minimapon megint, de ezúttal végeláthatatlan folyamban és totál esélytelenek voltunk a megállítására. Lehet itt dobálózni a számokkal, hogy számszerint mennyi asmos és elyosos volt jelen az ostromnál, de felesleges. Bedaráltak minket szerintem biztosan jóval többen voltak, mint mi ez van. De hogy ezzel párhuzamosan még beverjék Asteriat is, na ez az ami után egész este beszéltünk teljesen lehagolt állapotban TS-en. Mit kellene tennünk még? Mi fog ebből kisülni? Milyen lehetőségek lennének pl. medalszerzésre?
    Ugyebár néhány dolog ami azért szembetűnt az elmúlt időszakban. Ott van pl. Dredgion. 1 hónappal ezelőtt kb annyit vesztettünk, mint nyertünk (most a premade nem premade dolog nem lényeg). Jelenleg viszont jó ha minden 7-8-ban győztes csapatban vagyok. A vesztett meccseknél nagyjából minden harmadik olyan, hogy leülhetünk/kiléphetünk rögtön az elején, vagy szenvedhetünk 10 percet, majd ugyanúgy 0 ponttal AFK-ra mehetünk. Végigzongorázom az ellenfél játékosait és azt látom, hogy többnyire full miragentben állnak fel. Ó igen. Nem azt mondom, hogy csak gear, de valljuk be nagyon nem mindegy, hogy 50-es fullepicben van az ember vagy, hogy éppen próbálja a gatyára összeszedni a sárga balaurtrutyikat. Mert ugyebár mesélte nálunk valaki, hogy a Varianceos haverja 3 hét alatt összeszedte és proccolt neki meglett a gatya, onnantól sima ügy. Megkérdezném, hogy honnan is szerzett gyorsan sárga balaurszart? Asmosként napi Dark Poeta run megvan (persze amilyen jól rollolok szökőévente viszek egyet), napi 2 Dredgion megvan (dolgozom, tehát csak hétvégén van esélyem 2 DG-re) és ennyi. Daupnír Cave lehet még célpont ilyen gyűjtögetés miatt, de lássuk be arra már nem marad időm. Ezzel szemben elyos testvéreink rendelkezésére állnak/álltak a felső abyssos balaur insták is, ahonnan szintén potyogtak gondolom. És akkor a másik gearszerzési forrás az abyssos gear. Nagyon sokan vagyunk asmo oldalon akik simán vennének itemeket/gyűjtenék még jobban az AP-t, de van egy hatalmas bökkenő -> medal nélkül semmit nem tudunk kivenni az 50-es cuccok közül hiába lenne rá pont. Hogyan tud jelenleg az 50-es asmo medalt szerezni? Pl. odamegy “védeni” also abyss fortresst (lecsap pár NPC-t stb) 1-2 silver medalért.
    Összefoglalva ezen a szerveren utoljára akkor volt balance amikor felváltva voltak elyos és asmo kézen a felső abyossos fortressek. Az utóbbi 2 hónapban viszont olyan mértékben elhúzott gearben az elyos, hogy nagyon hosszú hónapokba telne számunkra megközelíteni azt a szintet.

  3. Szolo: legkevésbé sem a medal sharingről van szó, medal sharing jelenleg már csak nagyon kevés légió között van/volt, akik közül egyedül az Aeresis birtokol jelenleg fortress-t, tehát itt a szövettség alatt nem a medal sharigről van szó. Mióta behozták, hogy védéseért is jár rendesen medál, azóta ez az elosztási rendszer okafogyottá vált.
    A szövettség felbomlását az olyan apropó adjon, hogy a “NAGY ELYOS” nekifog elfoglalni Asteriát, majd az egyik szövetséges (Aeresis) fortressét betámadja az Asmo, (ami minő fura csak nekünk tünt fel), szólunk, hogy ide kéne jönni, szól az Aeresis leadere, hogy na akkor itt cancel és menjünk át. Mire benyögi három “szövettséges”, hogy “bocs az nem a mi fortressünk, mi itt maradunk elfoglalni ezt”.
    Szóval a helyzet sokkal ironikusabb mint ahogy azt látod. Nem véletlenül lett a cikk címe a “kapzsiság mindenek felett”.
    Egyéként mi mint Variance nagyon jól elvagyunk ezzel a helyzettel is, hiszen mivel nem vagyunk top aktivitású, ezért bennünket mindenki szeret, velünk nem kell versenyezni a fortressekért, ellenben minden védésen/foglaláson ott vagyunk kivétel nélkül. Tehát nekünk mindenki – kivétel nélkül – a barátunk Elyos oldalon. A gond csak az, hogy nekünk kellene most eldöntenünk, hogy kit/kiket is fogadjunk el szövettségesként. Tehát pl kitől fogadjunk el olyan utasításokat mint pl. tegnap este “Nem mehettek Mirenre, vigyel el a balaur, akkor legalább utána mi tujuk visszafoglalni”

  4. Cyraniux: Mint a fentebb vázolt példa is mutatja, a kocka fordulófélben van.
    Egyébként ha már szóba került ez a boiled balaur blood stain dolog, hogy is lehet hogy pl. a Varianceosoknak ez pikk-pakk megvan, amikor máshol ez sokkal nehezebb. Általában amikor egy-egy tagunk elér a miragentben oda, hogy kéne neki craftolnia és egyébként megvan neki hozzá minden más, akkor gyűjtést rendezünk az illetőnek. Mindenki (főleg akiknek megvan már a miragent) bedobnak a közösbe 5-10 darabot, ki többet ki kevesebbet. A legtöbb tag pont ezt nem is adja el, hogy legyen mindenhol készlet. Majd függetlenül attól, hogy sikerült avagy sem a craftolás szépen visszatermeli az illető a kölcsönt. Ezeddig nem volt gond ezzel a rendszerrel. De ha mégis előállna egy olyan helyzet, hogy valaki craftol, nem sikerült neki, majd lelép stb. akkor a légió bank visszafinanszirozza az adóságot. Volt már olyan tagunk, aki nagynehezen összeszedte a miragent crafthoz az alapanyagokat. Megcsinálta a craftolást, nem jött be neki, majd feladta és abbahagyta a játékot, de persze előtte Brokerből rendezte a tartozást.

  5. Volt egy kis meló, így hamarabb kellett befejeznem az előző hozzászólásomat :-/

    Szóval tegnap este töprengtünk sokat azon, hogy milyen jövő felé rohan jelenleg a Spatalos. Többen egyetértünk azzal, hogy az általam említett hosszú hónapokat nem fogja átvészelni az asmo, tehát még kevesebb aktív játékos lesz, még ennyi esély sem lesz fortressek elfoglalására, úgyhogy szépen teljesen meg fog halni az asmo. Ha pl. a közeljövőben behozzák a szervertranszfert biztosan számos asmos fog elmenni innen, hiszen ők is fizetnek a játékért, de azt hosszú távon eléggé nehezen viseli bárki, hogy csak boxzsáknak használják, tehát teljesen érthető lesz azoknak a döntése. Ha nem változik semmi, akkor biztosra veszem, hogy 1-2 hónap és egyre többen fogják cancelezni az accontot asmo oldalon. Ha halott lesz az asmo oldal mit fog csinálni az elyos? Idővel a nulla PvP aktivitás miatt ott is szépen abbahagyogatják az emberek és Spatalos = halott szerver. Aztán majd jól összevonják egy másik hasonló sorsú, de lehet, hogy ellentétes létszámfölényű szerverrel és akkor kezdődhet valami asmonak is esélyesebb dolog.
    Bocs a sötét jövőképért, de kb így gondoljuk már… de gondolom nulla sikerélménnyel Ti sem látnátok másként.

  6. Menorel: adja isten, hogy fordulófélben legyen, de mint írtam, tegnap az elyos az általan leírt nehéz helyzetben is ki tudott majdhogynem könnyedén füstölni minket Roah-ból. És sajnos úgy tűnik, hogy az AD/Prets nem óhajt vállvetve harcolni a többiekkel asmo oldalon. Mondjuk érdekes, hogy anno azért szüntették be a PvP-t januárig, merthogy nem volt elég aktív a többi légió (megjegyzem 40-esként kb az első aoe-ig voltunk jók akkoriban felső abyssban…). Na most akkor mi mit szóljunk a mostani AD/ Prets teljesítményhez? Ha ott lettek volna… de nem voltak és nem nagyon látszik, hogy a közeljövőben óhajtanak a többiekkel tartani.

  7. Én azt sajnálom, hogy az asmo oldalt ilyen AD-val és Prets-el verte a sors.

  8. Nemtudhatom, hogy pontosan mi folyik asmoföldön, de egy dolog biztos, tegnap amikor “kifüstöltük” az asmokat Roah-ból, akkor utána egy elég szép számú (szándékosan nem irok számokat:) Pretzes különítménnyel is összecsaptunk az északi artifactnál. Szóval külső szemlélőként úgy tűnt hogy ott voltak. Lehet hogy inkább csak az időzítésükkel volt a gond. Persze ezt ti látjátok jobban.
    Egyébként azon nem csodálkozom, hogy a Pretz és az AD inkább 10kor akar foglalni fortress-t. Az Elyos oldalnak is a legtöbb esetben csak olyankor sikerült. Este 8-kor nagyon sok random van, akik este 10-kor már vagy nem játszanak, vagy instában vannak pl, esetleg az későn bejentett Dreadgionban.

Comments are closed.