header image
 

Hogyan dispelezzek okosan?

Időről-időre meglepődöm, hogy Cleric pajtásaim mennyire bénán kezelik a debuffokat. Ennek az egyik fő oka, hogy amennyiben egy debuff nem kellően látványos, mint pl. a sleep vagy a polimorph, akkor vagy nekifognak ész nélkül használni egymás után a bemakrózott Dispel és Cure Mind képességeket, vagy – rosszabb esetben – CD-n tolják a Spendor of Purification képességet, mert bár igaz, hogy azt casolni kell, de mindenesetre biztos ami tuti leszedi mindkettőt. Arról az esetről nem is beszélve, amikor látványosan küzd a Cleric, hogy leszedjen egy nem leszedhető debuffot.

Nem kell nagy tapasztalat ahhoz, hogy rájöjjön a játékos, hogy ezen problémák megoldása szó szerint kiveri a szemét. Nem kell megtanulni az összes spell és képesség debuff ikonját, (amint ahogy ezt egyébként kénytelen vagy megtanulni más játékokban…) elég csak a debuff sor színét nézni. A helyzet egyszerű: ha van a targeten kék szinű debuff, akkor: Cure Mind, ha van rajta piros színű debuff, akkor: Dispel.

Abnormal physical condition - use "Dispel III" spell

Ha zöld van rajta, akkor meg ne nyúlj hozzá, mert nem lehet leszedni. Ezek után már esetleg csak az lehet a kérdés, hogy mitévő legyen az egyszeri Cleric, ha a party tagon van piros és kék debuff is. A válasz – szerintem – a debuffok fajtájában rejlik, azt kell leszedni előbb, ami erősebb, súlyosabb.

Abnormal mental condition - use "Cure Mind" spell

Mire befejezed Dreadgionban a Bridge Surkana questet, addigra ezt simán meg fogod tanulni. Ha mégsem, akkor egy egyszerű tanács: az esetek többségében érdemes a Cure Minddal kezdeni, a mentális debuffok rendszerint veszélyesebbek, hiszen többségében teljesen kikapcsolják az adott party membert (pl. sleep), ehhez képest egy-egy vérzés vagy root leszedésének késlekedése kevésbé problémás. Pláne, hogy a fizikai debuffokat az adott party tag is le tudja szedni Greater Healing Potionnal.

Other type of abnormal condition - don't do anything 🙂

Ezek után persze már csak az lehet kérdés, mikor használjuk az egyenkénti party tag dispell-t és mikor az AoE dispelt (Spendor of Purification). Nos gyakorlatban a Spendor of Purificationt bármikor érdemes használni, amikor csak módod van rá, tehát nem kell pumpálni ész nélkül a heal spelleket. Két másodperces casting time, ami az átlag spellekhez képest kifejezetten lassú, ennek ellenére fele/harmada manába kerül csak és ugye teljes partyról leszed mindent. Persze mindezt azon az áron, hogy 2 másodpercig nincs heal.

~ by Menorel on .

Aion