header image
 

[1.9] Enchantment supplement rendszer és bónusz

Végre sikerült normális forrást találnom az Enchantment supplement rendszerhez. Aki nem tudná miről van szó: 1.9-től az enchantolás sikerességét lehet erősíteni az “Enchantment Supplement” használatával. Az ehhez szükséges alapanyagot NPC-knél lehet megvárásolni. Mint ahogy korábban volt már szó, 3 féle alapanyag lesz előrhető, ebből az 1.9-ben a low grade-t (tehát a leggyengébb) lehet megvenni. A low graden belül is három alapanyag típus érhető el:

  • Low grade supplement (for blue grade use):   5,888 Kinah
  • Low grade supplement (for legendary use):   14,131 Kinah
  • Low grade supplement (for hero use):   28,263 Kinah

Még mielőtt bárki is nagyon örülni kezdene, az 1.9-ben csak a blue és a yellow alapanyagokat lehet megvenni. Korábbi feltételezésemmel ellentétben,  amikor enchantolni akarsz, akkor nem te választod meg, hogy mennyi alapanyaggal akarsz erősíteni, szóval ez nem opció. Ha akarod erősíteni az esélyeidet, akkor a játék határozza meg, hogy mennyi alapanyagot vesz igénybe. Tehát egy-egy erősített enchantoláshoz az alapanyag szükséglet attól függ milyen szintű enchanting stone-t akarsz rárakni az adott tárgyra, valamint természetesen attól hogy az adott tárgynak mi a típusa (legendary, hero, stb.) Az alábbi táblázatot találtam példa képpen. Az enchantolás egy yellow itemen történne:

Level of Enchantment Stone
Number of supplements required
Total Kinah required
60-69
110
1,554,410
70-79
170
2,402,270
80-89
230
3,250,130

Ingame tapasztalatok alapján a low grade enchantment supplement valóban érezhetően növeli az esélyét az enchantolás sikerességének, de persze azért ez még messze van a 100%-tól, pláne, hogy továbbra is minden attól függ csak, hogy eleve mennyivel magasabb szintű enchant alapanyagot akarsz rákenni az adott tárgyra, fegyverre. [2.0] patchtől már előrhető lesz a mid és a high grade alapanyag is, melyek még nagyobb eséllyel növelik az enchantolás sikerességét.

Félreértések elkerülése végedt: az Enchanting Supplement használata nem kötelező, tehát ez nem egy olyan dolog amit akár 1-10-ig, akár 11-15-ig kötelezően használni kellene. Ez mindösszesen csak egy lehetőség, hogy (1) növeld az esélyét az enchantolás sikerességének (2) berizikózhass egy-egy alacsonyabb szintű enchanting stone-t is az esély növeléssel

A táblázatból elég jól látszik, hogy igen borsos árral kell számolnia annak akik egy lvl40+-os legendary itemet szeretne nagyobb eséllyel enchantolni. Egy lvl50-es yellow fegyverhez pl +25 szinttel nagyobb enchant kövek kellenek ahhoz hogy “nagy” eséllyel rámenjen az adott fegyverre. Ez ugye L75 enchant stoneokat igényelne. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor minden egyes enchant szinthez 170 supplementet kell bedobni. Ez ugye azt jelenti, hogy +0-ról +10-re potom 24 milliért lehet növelni az esélyeinket. Ez önmagában egy nagyon elborzasztó összegnek tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy az L75-ös kövek már legjobb esetben is 6-7 millióba kerülnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e a 24 milliót felhúzni egy itemet +0-ról +10-re. A válasz minden bizonnyal a nem, bár ez tényleg alkalom és pénztárca függő kérdés. Az enchantment supplement rendszer kétség kívül a +11 és +15 közötti szintekre lett kitalálva és ott is fejti ki a nagyon pozitív hatását. Ezt jól szimbolizálja az alábbi táblázat is:

Mit is láthatunk a táblázatban: Egy lvl35-ös egykezes mace-t próbált a gazdája felenchantolni +15-re. A bal oldali táblázat mutatja az enchanting supplement nélküli próbálkozásokat, míg a jobb oldali azt amikor már használta az enchant supplement-et is. 35-ös yellow itemről beszélünk, amit ugye 55-60-as kövekkel boldogan fel lehet húzni +10-re szinte fail nélkül. A tesztalany neki is esett a +11-nek ezzel a lendülettel és egy L52-es kővel rá is failel-t. Majd újra megpróbálta egy 60as kővel, amivel sikerült egészen +8-ig visszahúznia a fegyverét. Gondolta ideje emelni a dolgot és nekifogott beleszórni a fegyverbe L62,L65 majd L72-es köveket több kevesebb sikerrel. A biztosítékot minden bizonnyal az vágta ki, amikor egy 81-es kővel befailelte a 12-ről 13-ra húzást. A jobb oldali táblázatban zárójelben már ott látható, hogy az egyes stoneokhoz mennyi enchanting supplement kellett. Látható, hogy lényegesen jobban haladt bár 13-nál egy L77-es stone így is befailelt. Végül megkoronázta a próbálkozást egy 81 majd 89-es stonenal, amivel vissza tudta magát tornászni +13-as enchantra és itt fel is adta.

Fontos tudni: +10 és +11 között extrém nehéz a enchant szint emelés. Nagyon magas kövek kellenek. Egy 35-ös szintű sárga itemnél enchanting supplement nélkül még simán befailel egy L70+-os stone is. Ez ugye azt is jelenti, hogy a 50-es szintű fegyver esetén 80-90 alatt stoneokkal nincs is értelme nekiállni próbálkozni. Másik amit érdemes tudni: Ha +10 felett failel az enchantolás akkor a fegyver enchant szinte visszazuhan +10-re.

Ezek után mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy mégis egyáltalán megéri-e +10 felé vinni az itemeket. Az NCSoftban legalábbis biztos, hogy felmerűlt a kérdés, hiszen az 1.5-ben pl. az armor enchant csak a physical def-et növeli, ami köztudottan nem egy túl hatásos stat. Éppen ezért az armor enchant bonusokat egy picit boostolták:

Kiindulva a saját önző példámból, ha egy cleric chain gearjét felenchantolnám teljesen +10-re, akkor ezzel a +180 def bonus mellett ugye kapnél +360 HP-t és +130 Crit Def statot is. Ha viszont ugyanezt a gear-t felszenvedném +15-re – ki tudja mennyi 100 millió kinahból -, akkor tartanék +535 HP-nál és +195 Crit Defnél a +270 Physical Def mellett. A gyakorlatban ezek a számok azt jelentik, mintha az öt darabos setem kapna még egy ruhadarabot a +15-ös enchant miatt. A majd 200-as crit def és a +535 HP pedig (jelen esetemben) bőven a “megéri” kategóriába tartozik. A számok tükrében mindenki döntse el, hogy a fegyver +15-ös enchantolása mellett milyen szintre fogja felhúzni 1.9-ben a gearjét. Ha bárki is a pénz miatt aggódnak, annak csak annyit tudok, mondani, hogy az 1.9 megjelenése után temérdek időnk lesz kifarmolni ezt a pénzt a 2.0-ig.

Csak önigazolásképp egy gyakorlati példa:

  • Adott a lvl40-es Elite Guardian Centurion’s Chain Abyss Set. Enchantolás szempontjából a releváns statjainak az összege: 941 physical defense, 892 HP
  • Vegyük hozzá a “nagytestvérét” a lvl50-es Elite Guardian Tribunus’s Chain Abyss Set-et. Ennek a statjai (3-as és 5-ös setbonussal együtt): 1097 physical defense és 1024 HP
  • A kettő között van ugye 156 physical def és 132 HP különbség.
  • A két set között a lényegi különbség ugye még a Magic Res. és a PVP defense bonus. Az előbbit lehet pótolni megfelelő gemeléssel, az utóbbit meg sehogy, de talán 1,5-2% diffin nem fog semmi múlni.
  • Ha vesszük az Elite Guardian Centurion’s setet és “rádobunk” +15 enchantot minden darabra, akkor a releván statjai: 1286 phys def, 1427 HP-ra növekednek. Ráadásul az enchantolás miatt nyertünk még 195 crit def-et is, ami az alap Tribunus Set-et nincs.
  • Az előbbi Set 200 silverbe, az utóbbi 200 gold medálba kerül. Az előbbi Set 1 millió AP-ba kerül, az utóbbi az utóbbi 2 millióba. Ráadásul a lvl40-es és a lvl50-es set enchantolásának ára között nagyságrendi különbség van.
  • A Centurion’s Set enchantolásához L62-es kövek kellenek +10-ig, a Tribunushoz viszont már L72-es kövek. Előbbi megkapható Spatalos Elyos oldalon 600k kinahért, utóbbi 4,5 millióért (ha éppen van…) A +15-ös enchanthoz meg ugye legalább 10-zel nagyobb kövek kellenének. Szóval az egy nagyságrend (plána hogy több enchantment supply kell majd a +10 feletti húzáshoz is a Tribunus esetén) simán megállja a helyét.

forrás:

~ by Menorel on .

Aion

9 Responses to “[1.9] Enchantment supplement rendszer és bónusz”

  1. Meno az a +25 lvl kell a sikerhez gold fegyókon című okosság teljesen fals. Kb 30-40 millióért csesztem el 75-80-ig köveket és mind betört a vérbe +4 volt a max és megint 0-án tartok. Ez nem egyedi kb 4-5 ember tart a guildban 120 millió környékén hasonló eredményekkel. A +25 szint semmiképp nem 99% esély a sikerre..

  2. Ez akkor most csak enchant esély növelö dolog lesz, vagy manastone is, ahogy régebben irtad.
    Remélem manastone is, mert eléggé lehuzta a kedvem, hogy 150 manastonet törtem bele a fegyomba, és végül sima köveket tenni bele, mert elfogytak ahbol a manastoneok, és a pénzem jelentös része is. 🙂 Bár kérdés az mennyibe fog kerülni ha lehet majd.

    Amugy 40-es set imba lesz, de hogy az asmo leathernek miért fos sárga szinünnek kell lenni azt nem tudom, mig ha veszek egy szar zöld 50-es abyss ruhat amin stat sincs, az vörösen fog izzani. 🙂

  3. Dvine: a legkevésbé sem fals. Vagy ha mégis, akkor több ezer tryos koreai xls-ek hazudnak a képünkbe és a fél interneten megtalálható táblázatok hazudnak mindenki szemébe. A gond csak annyi, hogy az enchantolásnál (ahogy a manastone socketelésnél is) nincs olyan hogy 100%. Nem lehet tudni hogy mennyi a plafon, de van egy hard cap aminél eddig nem lehetett fentebb emelni a sikerességi esélyt. Ha tippelnem kellene, akkor ez a hardcap valahol 75-80%-nál van. Ha ez igy van, akkor teljesen igaz az állítás, hogy legendary item lvl + 20-25 szintű enchant stoneokkal van a legmagasabb szintű esélyed a sikeres enchantra. De ez iszonyatosan messze van még a 100%-tól. Ezek az enchant supply-k ezen a hardcapen emelnek egy picit. Szintén csak minden alapot mellőző tipp de gondolom gradenként 5%-kal. Így megy fel a hardcap 90-95%-ra majd 2.0 után, addig is 80-85%-ra a lesser grade-del.

    Ezek már iszonyatosan magas számok, de indulj ki a randomból. Itt nem egyszer kell megdobni a 80%-ot, hanem egymás után 10x, majd 1.9-től 15x. Ess neki ingame a /roll parancsnak és dobják egymás után 10x úgy, hogy egy sem lesz 80 felett. Lehet sikerül, de sokkal valószínűbb, hogy 1-2 80+-os is simán bejön.

    Ennyit a rendszerről és a +20-25-ös szabályről. Megjegyzem nem véletlenül fogalmaztam a postan így: “Egy lvl50-es yellow fegyverhez pl +25 szinttel nagyobb enchant kövek kellenek ahhoz hogy “nagy” eséllyel rámenjen az adott fegyverre.

  4. Psychedelic: Részlet az 1.9-es – NCWest által fordított – patch notesból:

    “2. A socketing supplement, which greatly increases the enchantment stone and manastone-socketing success rate, has been added.
    * The socketing supplement has lesser, regular, and greater versions. The socketing rate bonus increases with better grade supplements.
    * Lesser socketing supplements can be purchased from the Remodeling Merchant and the Medicine Merchant in Sanctum, Eltnen, Heiron, Pandaemonium, Morheim, and Beluslan.
    * The regular and greater supplements are not yet available, but will be added in a later patch.
    * Players who have socketing supplements in their cube when attempting to socket an enchantment stone or manastone will see a screen allowing them to select the particular stone and supplement they wish to use.
    * Players who do not have supplements in their cube will continue the socketing process as before (without a socketing screen.) An exception is made when socketing a manastone in a combined two-handed weapon. This process will always display the socketing screen.[…]”

  5. Nice, akkor megvarom 1.9-et, nem bohockodok vele addig, arrol van valami info hogy mikorra várhato a patch?

  6. Néma kuss és hullaszag. De mindenki legnagyobb örömére lesz most 50%-os soulhealer hétvége.

  7. Dupla AP hétvégét is kitalálhatnák már, esetleg nem vesztünk AP-t hétvégét, vagy 2 orankent minden fortress tamadhato hetveget, pvp jatekban ilyeneket kene nyomatniuk, nem mindig a pve hülyeségeket.

  8. Vagy minden erőd ostromolható 2 hétig folyamatosan 😀 Vagy nem vesztesz AP-t csak nyersz 😀 Nem vesztesz XP-t csak myersz. Minden játékos karakter 2 napra átváltozik az ellenséges oldalivá 😀 A nyuszit a szent kézigránáttal kell agyondobni 😀 Igyál még 1 kakaót és fogd is rá 😀

  9. Ááá, szinte biztos, hogy az első értelmes event dobozos lesz. Az NC-nek doboz-fétise van. Lásd még: L2 treasure chestek, kulcsos event, Aion SR boxok, fort insta boxok, verteron/altgard szétverhető doboza, megannyi questes chest… Lehet csak én vagyok paranoiás, esetleg ez normális minden mmo-ban? 🙂 Már olyan kemény az NC fogyasztókra gyakorolt hatása, hogy még az én szobámba is van egy kvanagy kincsesláda, csak az NC-től megszokott módon az is üres. 🙁

Comments are closed.