header image
 

NCWest és a “kommunikáció”

Az Aion előtt jónéhány más MMO-val is játszottam és bár azokkal kapcsolatban nem nagyon éltem ki bloggeri vágyaimat (max csak egy-egy vendégpost az FS!-en), de a kommunikációs csapat ténykedéseit nagyon is serényen követtem. Az Aion kommunikációs gépezetének értékelése kapcsán így elmondhatom, hogy van összehasonlítási alapom.

Az Aion-t így fél év távlatából illene sikeresnek tekinteni. Tény, hogy a játékosok nagyobbik fele már elhagyta a játékot, de az is tény, hogy napi szinten jön az utánpótlás és a szerverek populációja hamarosan tovább fog erősödni a kijövő content patchek hatására és a server transfer miatt. (Persze minden éremnek két oldala van, van aki úgy gondolja, hogy az Aion megbukott és még néhány loser még ottragadt és próbálja bizonygatni a maga igazát; de ezt mindenki értékelje saját belátása szerint).

A kommunikáció szempontjából mindegy, hogy az adott “árucikk” sikeres avagy sikertelen, tényleg az érdeklődés fenntartása és ebben az NCWest végülis jó. Másik elvárás persze az kéne, hogy legyen, hogy a kommunikáció egyenes legyen, előre vezető és valódi értéket adjon. Ezen a téren viszont hónapról hónapja a szemünkbe rondít az NCWest. Fura módon a kommunikáció mindíg a hónap végén a legerősebb, ugye ilyenkor van a legnagyobb játékos bázisnál a befizetési időszak. Ennyit előszónak, lássuk az NCWest kommunikációs gépezetének legújabb alakítását: Vajon nincs PTS, 1.9 nélkül?

Az összes rajongói fórum, a PTS bejelentés commentjei minden azzal volt tele, hogy végre 1.9! Jön ki a PTS. Többször megkérdezték NCWestet, hogy csak a PTS indulása előtt rakják fel az 1.9 patchet PTS-re, vagy már előtte is le lehet-e húzni. Egészen a PTS megjelenéséig SEMMIT nem reagáltak ezekre. Aztán elindult a PTS. Még ma is 15 percenként látok PTS-en ilyen beírásokat “helló, hol találom a stigma vendort”. Majd jön rá a reflex válasz: “Koreában”. Ja hogy nyomorék? igen az…

A PTS után 2 napnak kellett eltelnie, hogy Tamat kinyögje az örjöngő tömegeknek: “1.9 majd csak néhány hét múlva várható”. De itt szintén – szándékosan – nem írta le, hogy vajon PTS-re fog bejönni az 1.9 vagy már egyből live szerverre.

A hypeot tovább fokozzák a tegnapi 4. Kinslon interjúval. Melyben szerepel a mágikus mondat: “Ez lesz az interjú sorozat befejező szakasza”. Ha emlékeztek még, akkor az interjú első része azzal kezdődött, hogy “Az 1.9 már itt van a sarkon, de előtte még néhány hétig Kinslon fogja bemutatni az 1.9 fontosabb újdonságait”. Természetesen most sem mondják, hogy “oké srácok, jövőhéten” itt az 1.9, de azért hagyják, hogy menjenek a spekulációk.

A kommunikációs gépezet egyik csúcsterméke az “Eye of Community”, mely azzal a céllal jelenik meg minden héten, hogy megválaszolja a közösség legfontosabb kérdéseit. Legalábbis ez kéne, hogy legyen a feladata, ehhez képest hétről hétre elsiklik a fontos kérdések felett, ahogy ezt tette ezen a héten is. Mi másról kellett volna szólnia ezen a héten a EoC-nak, mint a 1.9-ről és arról, hogy mikor lesz fent a PTS-en? Ehhez képest nagy büszkeséggel bejelentették, hogy milyen sikeresen indult a PTS és, hogy ez milyen jó eszköz lesz a későbbi patchek és eventek tesztelésére.

Közel egy éve követem akítvan az NCWest megmozdulásait. 3-4 hónapja látom, hogy az NCWestből kiszakadt renegád különítmény, szinte forgatókönyv szerűen hajtja végre ugyanazt a Tera Onlineban, amit anno az Aionban tett. Alig néhány nap és két hónappal leszük az a dátum után, amikor Koreában megjelent LIVE-on (tehát nem Test Serveren) az 1.9. Vajon mennyi időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy az NCWest el tudja készíteni az 1.9-es patch lokalizációját, amely egyébként csak egy mini patch, semmi lényegi új content nincs benne. Vajon mit vetít ez előre egy 2.0 vagy a majdani 3.0 megjelenésével kapcsolatban. Látom magam előtt az NCWest kommunikációs csapatának szobáját, ahol a fala hatalmas fekete betűkkel van felirva: “HÚZD AZ IDŐT, TÉGY MEG BÁRMIT CSAK TARTSD FENN AZ ÉRDEKLŐDÉST ÉS MINDEN HÓNAP VÉGÉRE RUKKOLJ ELŐ VALAMIVEL, AMIVEL ITT TARTASZ MÉG EGY MARÉK EMBERT”. És az egészben a legszánalmasabb: van néhány marék blogger, fansite, fórum, közösség vezető, akik foggal-körömmel küzdenek, hogy továbbadják, felerősítsék, kommentálják azt a nagy halom szemetet, amit az NCWest intellektuálisan impotens kommunikációs csapata nap mint nap a nyakunkba tosz…

Mit igért még február legelején az NCSoft Korea kommunikációs csapata? Első félvében két patch fog kijönni. Mi történt ehhez képest? Február végén PTS-re jött az 1.9, mácius közepén live-ra. Április 30-án PTS-re jött 2.0, ami 2-3 héten belül megy is Live-ra. Kb abban az időben, amikor a világ “nyugatabbik” felén talán megkapjuk az 1.9-et PTS-re. Ha így nézzük, akkor mennyi is a lemaradásunk: potom két és fél, majdnem három hónap. Nagy kár, hogy ennek az egésznek a levét is maga a játék issza meg, ami egyébként egy beteg jó játék lehetne… (Kész vicc, hogy Ayase a twitterén már az GW2 (Guild Wars) interjúig linkelgeti….)

~ by Menorel on .

Aion

10 Responses to “NCWest és a “kommunikáció””

  1. Azért ez a ködösítés/mellébeszélés miatti rossz érzés bennem még csak meg sem közelíti azt, amit akkor éreztem, amikor a Blizzard az arcunkba röhögött.

    Ez a két lépésük nagyon felbosszantott:

    – ígérte a Blizzard, hogy a Corrupted Ashbringert meg lehet majd tisztítani, el is készítette a Cleansed Ashbringert ingame, hogy el is higyjük. Elhintette a történetet, hogy Outlanden ilyen-olyan magányos NPC megtisztíthatja. Be is rakta az NPC-t, akire teljesen ráillett a sztori. Aztán semmi, de a játékosok fizettek a játékért, mert hátha egyszer…
    Eljött a második kiegészítő ideje, F&F bétában külön bemutatták, ahogy küldetést kapunk az Ashbringer tartalék kristályának az instából való elhozására a Corrupted Ashbringer megtisztításáhaz. Persze a küldetés végét valahogy nem láthattuk…
    3 éve hülyítik ezzel a karddal a játékosokat.

    – Frostmourne: WotLK bejelentésétől kezdve állították, hogy a kard drop lesz. Ingame fegyver is elkészült. Be is mutatták a nagyközönségnek, hogy “Most komolyan berakjuk. Cserkészbecsületszóra.” Óriási matekozás/egyezkedés volt minden klánban, hogy ki viszi, ha kiesik. Azzinoth-hype smafu volt ehhez képest. ICC kijött, kard helyett egy l.f.szt kaptak a játékosok.

    Ehhez képest az, hogy 1.9-cel szórakoznak most, semmiség.

  2. Nyilván a kedves priestek, magek, warlockok, shamanok, druidak és roguek is hasonlóan becsapottnak érzik magukat.

  3. Priest voltam 5 éven keresztül, így egyik fegyver sem érintett személyesen, de attól még bosszantott, hogy az 1.11-ben kiesett fegyvert rakhatta a bankba a warrior, és csak RP-re volt jó. Frostmourne-nál meg egyenesen rá is játszott a Blizzard, mert látta, hogy egy tárgy lebegtetésével sok embert a játékban tud tartani.

  4. Szerintem azért van különbség az NCWest közelítős módszere és a Blizzard önmaga meghazudtolása között.
    Egyik nem állít semmit, csak lebegteti a lehetőségeket, hogy ne lehessen számonkérni rajta semmit,
    másik pedig nyereségvágyból állít dolgokat, amiket aztán visszavon, amikor meg kéne valósítania.

  5. Az a TERA-ra vonatkozó részt hogyan értetted?

  6. Ribizli: Mint arról már korábban beszámoltam, a Tera EU/NA terjesztését az “En Masse” nevű cég fogja végezni, ide értve természetesen a lokalizációt, üzemeltetést, stb. Az En Masse alapító gárdájában pedig ott van pl. Brian Knox és többen is akik az NCWestből váltak ki/lettek kirúgva. Amikor ezek a “nagy” arcok vitték a hátukon az egész Aion bevezetést és a hype növelését, akkor Ayase még egy kis senki portás volt aki a parkolófülkéből osztogatta a kulcsokat, Tamat meg még valami másik noname játéknál volt az egyik noname asszisztense. Szóval ők ezt a “nagy szart” megörökölték azoktól akik közel egy éven keresztül készültek az Aion startra. Most ezek az artok fogják csinálni a Tera indulását is. Ők fogják megtervezni a szerverek elhelyezését (lásd anno keleti part/nyugati part botrány a ping miatt USA-ban), ők fogják eldönteni, hogy mennyi szervert indítsanak (lásd a 8,5 órás queuek induláskor) és ők fogják eldönteni, hogy pontosan mennyi és milyen időbeosztás szerintni ingame supportot biztosítsanak a játékhoz.
    Talán nem véletlen, hogy az En Masse egyik első bejelentése az volt a projekt hivatalos felkarolása után, hogy: “bocsi srácok, de a tervezett 2010Q3 helyett becsúsztatjuk a megjelenést 2011Q1-re”… Milyen ismerős ez a bejelentés, nemde?

  7. annyit tennék hozzá h wotlk kijövetel előtt már megmondták h nem lesz drop…

    mivel aki megszerzi maga válna a lich kingé..

  8. Na a Terrának annyi 😀 Kap majd a Nyugat 1 szervert 5 főre kalibrálva, 10 év várakozási sorra beállítva 😀

  9. Ayase már érzi az erőt. 🙂 Ha a GW2 hozza majd azt, ami a design manifesto alapján kinéz belőle, akkor bye bye Aion. GW-vel 5 éve játszom, és egy dologban abszolút pozitívak a tapasztalataim: a frissítések (lokalizálással együtt) egyszerre jönnek ki minden régióban, sőt szabadon választható hogy melyik központ szolgáljon ki, pl ha európában karbantartás van, akkor irány amerika vagy akár korea. Amúgy is teljesen idegen és beteg dolognak érzem hogy párszáz párhuzamos dimenzióban történnek az események és én be vagyok zárva egy helyi kis szemétdombra (eg Spatalos).

  10. Mami.. és ezek után a Bluehole még képes volt alkalmazni ezt a szutyok csapatot?
    Azért ez egy nem túl jó ajánlólevél,h szó szerint elcsesztek egy ilyen jó játékot már induláskor..
    Nem értem én ezt..
    Nézzétek meg csak Brian fejét.. tiszta nyomi.. 😀
    Jó amúgy csak mérges vagyok.. ebben az Aionban tök megszerettem mindent, az egész úgy ahogy van jó és nagyon sajnálom,h kb. omlik össze,mert pár arc képtelen terelgetni a játék karrierjét. 🙁
    Ha ebben az 1.9-ben igaz ez a sin nerf és az is,h Koreában sorban quitelnek a sinek,akkor ez sem vmi fényes kilátás..

Comments are closed.