header image
 

Ohh GOD, My server is IMBAlanced!

Gyakori téma manapság, hogy a szerverek mennyire inbalanced-ek és, hogy a szerver transfer mennyire hanyat vágra az egyensúlyt és amúgy is, az Elyos miért van mindenhol fölényben? Ayase a hivatalos fórumon a következőt nyilatkozta a kérdés kapcsán:

Ayase: Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy mi igenis nagyon figyeljük a transfereléssel kapcsolatos adatokra és minden megteszünk azért, hogy a transferek ne érinthessék negatívan a szerverek populációjának egyensúlyát.

Számos ember élt az ingyenes transfer adta lehetőséggel és talált magának új otthont, ezzel együtt persze nem szeretnénk, ha bárki játékélményének a rovására is menne ez a transferelés.

Amennyiben úgy alakulna, hogy a tömeges transfer hatására bármely szerveren is súlyos népesség egyenlőtlenség lépne fel, akkor természetesen készek vagyunk megtenni a szükséges lépéseket.

Ha bármilyen új információ is kerülne elő ebben a témában, akkor azt természetesen tudatni fogjuk veletek.

Nézzük mindennek a másik oldalát:

  • Egyrészt valószinűtlen, hogy az NCWest rendelkezne olyan eszközökkel, amelyekkel képesek nyomon követni a szerver valódi népességét. Ennek a megállapítása egy oltári nagy feladat lenne. Egyrészt még ha képesek is lennének kiszűrni a karakterek közül az altokat, az inaktív accountokat, a banolt accountokat és a trial accokat, akkor is még csak azt a számszerű adatot kapnák meg, hogy a két frakció mennyi aktív előfizetővel rendelkező játékost tartalmaz. Bár ez már egy nagyon hasznos információ lenne, de ha már populáció egyenlőségről beszélünk, akkor illene beleszámolni azt is, hogy mennyi ebből a max szintű és mennyi az, akik szinte soha be nem teszik a lábukat Abyssra. Ha képesek lennének ilyen adatokat előállítani az NCWestnél, akkor beszélhetnénk arról, hogy képesek nyomon követni a populációk változását.
  • Lássuk be, hogy ennél lényegesen egyszerűbb adatbázis feladatokat sem voltak képesek nemrégiben megoldani az NCWestnél (lásd merge során a névütközések előre történő kiszűrése), tehát valószínűtlen, hogy most képesek lennének erre. (Pedig annak a végiggondolására több mint fél évük lett volna)
  • Ha ez nincs, akkor mégis milyen populáció adataik lehetnek? A legvalószínűbb, hogy a “Server Statistics“-re gondolhatott Ayase. Ez a táblázat szerint persze minden rendben van, mindenhol abszolút balance van. Igaz ez a táblázat tartalmazza mindazon torzító adatokat (inaktív acc, banolt acc, trial), amelyek eltorzítják az igazi balance-t.
  • Hogy mennyire is torzak ezek a számok: A múlthéten pénteken “sikeresen” áttansferelt több mint 300 ember Perento asmo oldalra. A merge előtt a Perenton az Elyos:Asmo arány: 51%:49% volt. A merge után ugyanez az arány: 51%:49%. Nos, ha ez az arány valódi játékosbázisra épülne, akkor ez a 300 “jövevény” 1%-on belüli tűréshatárt feltételezne, ami azt jelentené, hogy a Perenton minimum 40ezer aktív játékos lenne. Persze valójában 4ezer sincs, nemhogy 40k.
  • Ez persze a gyakorlatban azt is jelenti, hogy amennyiben a Spatalos és a Telemachus ÖSSZES aktív lvl50-es karaktere áttransferelésre kerülne a Perentora, még akkor is talán csak 50%:50%-ra billenne a mérleg.

Ennyit az “analizáljuk az adatokat” részhez kommentnél. Most induljunk ki abból, hogy pozitívan állunk a közleményhez és elhisszük az NCWestnek, hogy bizony ők tényleg rendelkeznek valódi népesség adatokkal és megvan az eszközök, hogy ezt nyomon kövessék még a kötegelt heti transfer előtt:

  • Ebben az esetben felvetődik egy érdekes kérdés: A múlt heti tömeges Perento asmo incoming után vajon elrendelnek egy transfer stoppot asmo oldalra, tudván, (hiszen a fórumokat nekik is kéne olvasniuk…) hogy az elkövetkező hetekben még további több száz asmo tervez (vagy inkább csak tervezett a tegnapiak fényében?) a Perentora migrálni.
  • Egy ilyen döntéssel légiókat, ingame társaságokat szakíthatnak ketté, amiből újabb nagy whine-festek indulnak ki.

Az egész téma egyébként – véleményem szerint – “vihar a biliben” esete. Egyrészt az NCWest ebben az esetben tényleg úgy jár el legjobban, ha nem csinál semmit, csak hagyja, hogy hömpölyögjön a tömeg jobbra-balra. Mindeközben persze vadul hitegetve mindenkit, hogy ő bizony nagyon figyel az inbalanced helyzetekre. A játék és a játékosok már számtalanszor bebizonyították, hogy az adott helyzetben előkerülő létszámbeli fölény/hátrány sokkal kevésbé fontos mint a motiváció megléte/hiánya. Lehet bármennyire is erős egy frakció top10 vagy 20 légiója, lehet bármennyire is gearelt, elég egy rossz pillanat, amikor az ellenfél az utolsó lowlvl karaktert is odarángatva úthengerként tarol le mindent és mindenkit az útból. Márpedig az alapvetően igaz, hogy egy adott frakció vezető légiói minnél inkább erősödnek meg a vezető szerepükben (pl. a fortressek megtartásával), annál inkább távolodnak el saját frakciójuk kisebb légióitól és annál inkább vesztik el azok feltétel nélküli támogatását.

A kulcs persze rendszerint a “medal share” rendszeren múlik. Ha van medal share rendszer, akkor az a baj, hogy miért csak a topX légió kap belőle és a többieket mi motiválja, hogy menjenek védeni, ha meg nincs medal share, akkor meg ugye az, hogy miért nincs és mennyire greedy az X légió. Ennél jobb “auto-balance” nem is kell szerintem az Aionban. A baj rendszerint akkor következik be, ha egyik vagy másik farkció elkönyveli, hogy ők bizony kevesebbek/gyengébbek és akkor sem hajlandók támadni, amikor az ellenfelet meggyengítette a belső viszály.

Tegnap este – privát véleményem alapján – a Perento Elyos oldala megmutatta, hogy valójában mennyire is képlékeny az Aionban a “balance” fogalma.

~ by Menorel on .

Aion

13 Responses to “Ohh GOD, My server is IMBAlanced!”

  1. Szerintem azért megoldható lenne, a dolog ha napi aktivitásra szűrnének. Ha megnéznék hogy 1-2 hét időintervallumában hány játékos játszik 1-2 óránál többet valami értelmes kijöhetne, pláne ha nézik az AP szerzést is. Ez viszonylag értelmes megoldás lenne, de mondjuk az is működhetne ha dred aktivitást néznének teszemazt 8-kor.

    Ha meg akarnák oldani megoldanák, én nem értem hogyan fogják ezt a transferes megahibát kiköszörülni.

  2. Igazából nem az a kérdés, hogy lehet-e aktivitást jól mérni, mert ugye lehet, sajnos az abyssrank.com már nem működik, de az pl. nagyon jó eszközt nyújtott. Jól látszott, hogy melyik szerveren melyik frakció mennyi AP-t termel, az egy elég jó balance meter lehetne.
    Itt inkább az a kérdés, hogy valóban fogják-e mérni az populáció balance-t és ha igen, akkor előfordulhat-e, hogy szétvágnak légiókat azzal, hogy pl. egy tömeges transfernél a csapat egyik felét még átengedik, de a másiknál már közlik, hogy: ohh bocs, a szerver megtelt.
    Én kiváncsian várom a fejleményeket. Jelenleg nem érint engem a tranfer kérdés, úgyhogy kóla+popcorn bekészítve és szerdán délután vadul fogom nyomkodni az F5-öt az aionsourceon.

  3. Hát úgy frankón nem mondott ezzel semmit, kb. nyitva hagyta, hogy még ők sem tudják mit tegyenek XDDD

  4. Én csak a Telemacusból tok kiindulni, de szerintem ott meg lenne a ballance. Csak az asmók tesznek a siegere. Majd ha rájönnek, h abyss fort kell, meg hogy lehet, h siegen több volt az elyos, de az is lehet, hogy egy része lvl25-35 volt, meg az is lehet, h ennyi siege mellett nem fogják tudni összevonni mindig az erőket.Pláne ha több fort is foglalható. Ja meg a lag. Sokan panaszkodtak rá, én annyira nem éreztem. Jelen pillanatban telemacuson több az elyos, de a fő gond az, hogy szervezettebbek. Viszont ezen lehet változtatni…

  5. Spatalos – Asmo oldal helyzetjelentés
    Kezdem magam nagyon úgy érezni, mint Cartman abban a bizonyos South Park részben (aki nem látta volna még esetleg: lv1-es disznókkal fejlődtek hónapokon át… nézze meg aki nem látta:)
    Délelőtt 10 órától folyamatosan szinte lehetetlen lv25+-os karival fejlődni, küldizni abyssban, mert Primum fort-on kívül egy szigetnyi körzetben leölnek non-stop. Nem az a “baj”, hogy leölnek, hanem, hogy sorra lila színű karik. Legutóbb épp Last Stand légióból Seriyu. Ez úton is üzenném neki, hogy büszke lehet magára.
    Nem szoktam panaszkodni, de kicsit kezd telelenni a hócipőm, hogy 40-50-es elyos karik nem találnak jobb elfoglaltságot, minthogy kiskarikat öldösnek.

  6. Seriyu egy lvl38-as assa. Szóval azért ahhoz nagy bátorség kell, hogy egyáltalán kimerészkedjen abyssra, még a Spataloson is. Nem akarom LS-esként a pártját fogni, csak úgy leírtam általánosságban 🙂

  7. Hát… nem tudom mi abban a bátorság, hogy 25 körüli karikat öldös. Vagyis azon a helyen flangál, ahol ugye 25 körüli karik próbálnának valamit kezdeni a vézna kis gearjükben. Egyébiránt ha lenne egy Elyos karim, megnézném a másik oldalt is, hogy mennyire boldogul középszinten, kis karikkal, mert hogy itt mozdulni se lehet az tuti. Bár holnap transferelek, még ez is összejöhet, h az ölembe hullik 1-2 elyos kari ha NCsoft hozza a formáját 😀 Nah panasz OFF, maradok továbbra is lelkes blog olvasó 🙂

  8. Mint mondottam nem akarom én megvédeni, majd megteszi ő ha akarja. Egyébként lvl25-ön miért abysson próbálsz szintezni? Már nem mintha ez elvetemült ötlet lenne, de ugye alapvetően volna rá más “safe” alternativád is.

  9. Egyértelműen abyssban a legjobb fejlődni 25-től legalább 30ig, de ha valakinek már herótja van FT-től, akkor 35-36ig is jól lehet grindelni reshantán, és jön a balic mati, jobb az xp, meg kis ap is becsusszan.
    Szerintem teljesen emberi normális elvárás _lenne ha a game-t jól csinálták volna meg_, hogy 25ös mobok között max 30as kari öljön le, ne nagyobb. Én is jártam Mokkurkalfinál 30-35 között rangerrel, de az átutazóban repülő rank4-5 embereket szedtem le, a kis 25ösöket meg hagytam xp-zni, semminthogy 1 ap-ért megreptessem őket… Gyakorlatilag ez amolyan IQ-mérés is lehetne, hogy 40 körüli karival aki leöl egy rank8as nyilvánvalóan 25-28 körüli karit, annak vajon mennyi agya van? 🙂 Helyesbítek, nem leöl egyet, hanem azzal tengeti az idejét, hogy ilyenekre vadászik. Egy-egy becsusszanhat véletlenül is.

  10. Tegnap kiskariztam, mire megjelent a 18-22-es karik felett két 26-os elyos. Fogtam magam és bejöttem egy másik altal, ami a támadóknál +5 szintel nagyobb és pár alkalommal leöltem őket, mert meg kellett mutatni az újonc 22-es kariknak, hogy kell felmenni oda Morheim mellett, ahonnét lecsaptak az elyik. Erre beírja az egyik, hogy miért HL karival támadok? Irtam neki, hogy ő is +5-7 szintel nagyobb a többinél, így szava nem lehet. Erre nem tudott mit mondani. :O

  11. Ha ilyen 30-34-es kari jön oda, azt mondom, hogy ok, legyen. Lehet, hogy a rank X-es küldit csinálja és ezért öl kicsiket. Semmi probléma, átlogolok a 37-es SM-re és szétkergetem őket, ahogy ez tegnap meg is történt. De hogy néhány 40+-os kari abból csinál sportot, hogy kezdő sziget mellett öldös folyamat, háát 🙂
    De pl a helyzet ugyanez szinte Kelans Cabin-nál, mostanság arrafelé is sok a 35+ kari, ahol ilyen 21-25-ösök vannak max (Morheim)
    Egyébként lv 25-30 között van egy jól bejáratott fejlődési rendszerem abyssban március óta, és ezért is bosszant, hogy eddig nem volt gond kis kkarizni (több az xp, fortress állástól függően pedig a küldi).
    Jelenleg egy hely maradt, ami ely mentes övezet Morheimben, és jó grind hely, de nem írom le, mert még híre jár :).

  12. Csenky: Akkor jelentem én egy IQ nulla huszár vagyok. Én azért kezdtem el anno az Aion-t, mert ez egy PVP játék és van neki egy zónája, ami csak és kizárólagosan a PVPról szól. A Zóna lényege, hogy mindenféle különösebb indok nélkül megölhetek bárkit. A játék nyújt lehetőséget arra, hogy nyugalmasabb körülmények között szintezz olyan zónákban ahol max Riftekkel tudnak érkezni limitálva az ellenfelek.
    Nekem pl. anno lvl25-ön kimaradt a Mokurkalfi quest, ezért ha jól emlékszem, akkor ilyen lvl36-38-on mentek oda (Primum melletti sziget) egyedül és útközben bizony leöltem az összes piros pöttyöt és rohadtul nem érdekelt hogy 1 AP-t kapok értük vagy 30-at. Mokurkalfi körül is természetesen kitakarítottam, majd az epikus fight közben biztos ami biztos azért odakerül 2-3 lvl25-ös, akik ugyanúgy a free AP reményében nekem jöttek, de a bossal együtt őket is meghempergettem. Nopersze akkoriban még nem volt ilyen lila meg piros meg türkisz nameplate a szint jelzésére, akkoriban csak “ránézésre” mondtuk meg a gear skinjéből a szinteket.

    Én megértem hogy gyorsan lehet szintezni abysson, és persze lvl50-esként már egyáltalán nem megyek alsó abyss közelébe sem, kivéve ha siege van, de lvl30-40 között én bizony minden piros pöttynek neki mentem gondolkodás nélkül, ha már nem egy kis gyakorlásnak jó volt. Okozott nekem nem egyszer meglepetést olyan karakter is, aki akár 7-8 szinttel is alattam volt.

    De persze (ezek szerint) ez csak az én szegénységi bizonyítványom, és lassan ott tartunk, hogy az Aion-ból is WoWot csinálunk, ahol outdoorban nem “illik” megtámadni az ellent, mert milyen gonosz dolog már mást virágszedés közben zavarni.

  13. Jelenleg az NCwest ötletei folytán ott tart a spatalos szerver, hogy ahová nyílhat rift, az a map PvP zóna, abysstól függetlenül. Említettem is, hogy nem kell azért abyssra menni, hogy egy +20-as szintű emberke legyilkolásszon, lásd beluslan, morheim, ami – hangsúlyozom – szintén nem volna baj, egyszer… kétszer. Majdnem fél év játék alatt volt ilyesmi, nem is érdekelt, mert nem volt minden percben. A probléma számomra ott kezdődik, hogy ebből sport lett, és teljesen mindegy, melyik mapon vagyok. (na jó, brushtonin persze safe zone… dehát azt kinőttem már:) )
    Egyébként amíg nem voltak szín megkülönböztetések, addig én is neki mentem a 37-es Sm-mel mindenkinek. De most, hogy látszik nagyságrendileg ki mekkora, nem bunkózom, mert ugye aki engem lilának lát, azt én halvány rózsaszínnek… persze ha belém köt, de az már más tészta.
    Egyébként nem akartam itt szíteni a feszültésget, csak gondoltam megosztom egy asmo mid-player gondolatait 🙂

Comments are closed.