header image
 

[2.0] PVP nerfbunkó

Olvasgatva a korai fórumokat csak azt látom, hogy mindenhol elégedetlenkednek a játékosok. 16-án kijött egy patch koreában, ami eléggé hanyatt vágta a PVP-t. Egyrészt a rift rendszer kapott egy defenzív buffot. Tehát ha valakit a saját zónájában megtámadnak és megölnek, akkor az kap egy defenzív buffot, aminek a célja, hogy ne lehessen gankelni az illetőt. A gond inkább csak az, hogy ez a bizonyos buff nagyon erős. Konkrétan értelmét vesztette a tweakelés.

Bár nem csak ide tartozik, de azért szintén negatívan érinti a tweak/rift kérdést a kiskek elhelyezésének korlátozása is. Gyakorlatilag az összes nehezen megközelíthető terület (hegyek, dombok) tiltott területek lettek. Az ezzel kapcsolatos elégedetlenséget persze némileg ellensúlyozza a területbe besimuló textúrájú kiskek megjelenése. Persze ettől még nem láthatatlanok, csak nehezebb kiszúrni őket.

Ami viszont igazán felbosszantotta a játékosokat az 16-án behozott beteg mennyiségű patrolozó és fix guard spot Inggisonon és Gelmarshon. Gyakorlatilag nincs értelme átmenni az ellenség területére (még akkor sem, ha egyébként megtehetnéd), mert – Ground Abyss kialakításából fakadólag – a rengeteg szűk átjárón nem fogsz tudni átjutni, hogy valódi PVPhez juthass. Mi marad? Silentera Canyon mint egyetlen lvl50+-os PVP terület. Hogy ez mennyire elég? A koreai játékosok szerint édeskevés. Csak az jön be a Canyonba, akinek ott tényleg dolga van, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán be tud-e jönni az ellenfél a canyonba, amihez azért nem ártana bizonyos mennyiségű PVP orientáltság. (Fortressek elfoglalása és megtartása.)

Nem is alapvetően az a baj, hogy vannak guardok, hiszen végül is megfelelő trükközésekkel csak el lehet azokat is kerülni, vagy max megölni (bár a lvl57-es elit guard elég komoly falat lesz…), a gond az, hogy beteg sok van és ha találsz is egy szerencsétlen ellenfelet, akkor az – Ground Abyss kialakításából fakadóan – pillanatok alatt el tud glideolni a legközelebbi guard posthoz.

források: QQSource, koreai hivatalos oldalon a témával foglalkozó discuss,

Apró megjegyzés a végére: Az AionSource úgy tálalja a dolgot, hogy az Inggison és a Gelkmarosh guard spotok a ‘westernizálás’ során kerültek csak be, tehát a KR-Aion-ban ezek nem szerepelnek. Lehet persze hogy igazuk van, de a héten több postot is láttam plaync oldalon, ahol pont erről értekeztek a Koreai playerek is. Mindenesetre ez talán lényegtelen is nekünk, hiszen ha tetszik-ha nem mi így kapjuk a játékot.

~ by Menorel on .

Aion

83 Responses to “[2.0] PVP nerfbunkó”

  1. Persze,csak most már lassan full PVE lesz ennyi!Amugy 1.5 után egy frissitésben jött ki az SM fear javitása,legalább is koreában.Nálunk valahogy ez elmaradt,és Egy dredgiont,meg egy jo kis mass pvpt is teljesen elkurja néha ez fear,de biztos sokan azt szeretik,ha mondjuk az enemy csapatában van 2 SM,és az nem is csinál mást,csak fearel a mobok közé,és már nyertek is,hu de jo.De ha annyira érdekel,keresgessél hivatalos forumon,anno volt ez miatt rinya,hogy nálunk miért nem javitották.Persze SMek nem rinyáltak:D

  2. Ja meg bocsi a dupláért,de:Hol van itt a PvPvE????Mint irtam tölem nagyobb Aion fun kevés van,de mostanában egyre jobban felhuzom magam mindenen,mert egy idö után besokallok attol,hogy full 50es +10es full full abysszettben rohangálnak az enemyk,ugy ,hogy van 300 killje,én,meg aki folyamat PVPzem(nék..),közel ennyit nemtudok felmutatni a PvP szettböl,és nem is fogok tudni,mert nincsenek upper instáink,de ha lenne se mennék,mert mi a francnak menjek,szenvedjek honapokat azért,hogy utánna megöljek pár enemyt,aztán meg lezergeljenek.Tehát a PvP lassan kiesik,marad PvEeeee.Pedig annyira de annyira jo az Aionnak az alapötlete meg minden,de igy balance hiánya adott neki egy hatalmas pofont,és még erre rájön,hogy egyre inkább kiszorul a PvP.

  3. De ismétlem, az NEM pvp ami az AION-ban megy. Az nem pvp, hogy a nyakadba szakít a rendszer 10-20 szinttel magasabb játékosokból mindjárt egész komplett groupokat. Még akkor sem, ha ép te is ép csapatban vagy, akkor is esélytelen.

    Az sem pvp, hogy 200-200 player áll egymással szemben egy-egy kupacban és próbálkoznak mindenfélével a másik ellen – ami többnyire semmire nem jó…

  4. Az ‘SM fearből kiszed a sebzés dolog’, nem egészen így van. Valóban volt elvileg valami ilyen próbálkozás koreában PTS-en, de soha nem jött élesbe. Ellenben az 1.6-os (eu-ban: 1.5.1-es) patch notes egyik unofficial fordításában tévesen szerepelt egy mondat ami erre utalt. Ezt nagyon sokan felkapták és dobálóztak vele. Itt a blogon is volt róla szó, de helyreigazítás is történt. Szóval SM fearből kiszedő sebzés nincs, nem is volt és nem is lesz.

  5. Öhm, csak beleolvastam, de… PvPvE nem azt jelenti, hogy ez egy PvP és PvE vegyesen. Hanem azt, hogy egyszerre kell npc-kkel és pc-kkel is küzdeni és itt elvileg a balaurra gondoltak a fejlesztők, mint 3. faj. Gyakorlatban sajnos nem egészen így van, QQsource-on láttam egy tagnak az aláírásában a tökéletes definíciót: “YOU CAN GET GANKED WHILE FIGHTING MONSTERS!”

  6. “Az sem pvp, hogy 200-200 player áll egymással szemben egy-egy kupacban és próbálkoznak mindenfélével a másik ellen – ami többnyire semmire nem jó…”

    Ha ezt így gondolod, akkor nem nagyon érezhetted át, hogy mi is az a siege. Ez igenis PVP, méghozzá az én szememben a PVP csúcsa. Az a fajta PVP, amikor már szinte semmit nem számít az, hogy te mint ‘hangya’ mit teszel. Csak azon múlik minden, hogy a megfelelő emberek hogyan tudják ezt a tömeges irányítani, ki a jobb stratéga, ki használja jobban a lehetőségeket. Nagyon sok gyönyörű frotress ostrom végkimenetele dőlt el egy pillanat alatt, amikor egy-egy leader hibás döntést hozott és az addigi hidegháborús patthelyzet egy pillanat alatt felborult. Nekem EZ az igazi PVP. Nem az, amikor szuperhős1 megküzd szuperhős2-vel egy epikus összecsapás során, amit 10-20 ember néz végig a karzatról és drukkol egyiknek-másiknak.

  7. Meridian, arról sajnos én nem tehetek, ha annyira nem megy neked a szintezés, hogy 20 szinttel magasabbak vannak nálad. Ők sem tehetnek róla, hogy gyorsabban fejlődnek, vagy régebb óta játszanak. Ha az útjukba kerülsz, van rá esély, h levágnak. Bár a riftezőknél mostanában úgy vettem észre, hogy kezdik megérteni, h a rózsaszín karikat nem kell leölni. Amúgy meg van max lvl a játékban, el lehet érni gyorsan, és akkor nincs ilyen probléma. Tudom, akkor meg jön az, h de jobb a gearjük. Hát ja, az MMO ilyen. Minnél gyorsabban fejlődni, minnél hamarab gearelni, eben hátráltatni az ellenfelet így szerezve a harcban jobb pozíciót. Hidd el, h az ellenséges frakciónak egyáltalán nem érdeke, hogy te ügyesen gyorsan kiszedd a geared. Pont ez lenne a dolog lényege, hogy minnél kevesebb esélyt hagyni az ellennek. Ha egyedül vagy és jön egy erősebb group, persze, h nincs esélyed. Tiszta matek. De senki nem tiltja, h öszeszedj egy kétszer akkora groupot. Most akkor én is bunkó vagyok, mert csinálom az abyss szettet, hogy a másiknak ne legyen esélye? Még jó, különben minek csinálnám?! 😀

  8. “YOU CAN GET GANKED WHILE FIGHTING MONSTERS!”
    És ott a pont! xD Ez nagyonjó! =)

    Egyébként én is azért kezdtem el anno játszani az Aionnal, mert L2-szerű pvp-re számítottam, ami abból áll, hogy ha akarom, elmegyek lődörögni és levágni pár utambaeső enemyt, és ehhez mindig találok a szintemnek megfelelő farm spotot ahol nyilván lesz is valaki, vagy ha ahhoz van kedvem, kerítek valami mass pvp-t akár siege-en akár egy boss-ért folyó csata legyen az, esetleg klánnal szervezetten csinálunk valami megmozdulást, erre tessék. Rommá kell pve-zni az agyam fixpartyval szaros instákban, hogy egyáltalán elkezdhessek gondolkodni rajta, hogy keressek-e asmot vagy inkább enchantolásra is farmoljak előbb. Haha.

    Oké, farmolni minden mmo-ban kell ha geart akarunk, de L2-ben volt egy olyan állapot, hogy “kész a kari, megyek csapatni”. Aionban ez hiányzik piszkosul, mert kész a kari, de és akkor miarák van? Hányan is leaveltek fullos gearben?…

    Jah, és L2ben akármilyen mobot farmoltam, ha jött közben az enemy, volt esély. Aionban? Olyanokat odabasznak a mobok, meg olyan debuffokat tolnak föl, hogy egy félkarú dankóros csirke is levágna nemhogy egy geares riftező.

  9. Na ezt jól szét offoltuk 🙂
    Amúgy nekem az a véleményem erröl a pvp vs pve dolgról hogy ugye ez egy játék , azért játszik valaki vele hogy szórakozzok , kellemesen töltse el a szabadidejét.
    És ha tóth béla aki UGYANÚGY megvette a játékot mint a legnagyobb pvpfan és munka után a barátaival dpbe menne , tehát inkább a játék pve részét élvezné (mert ugye az is van) akkor had tegye.
    Ha kifizeted a vidámparkban a belépõt és te rühelled az óriáskereket és odavagy a hullámvasutért akkor menj azzal de nem kell oltani azt aki inkább az oriáskereket válaszrja. A készítõk azért csináltak ezt és azt is hogy mindenki megtalálja azt amit szeret és ami leköti.

  10. A készítők azért rakták be DP-t, hogy legyen honnan kifarmolni az újabb stigma questet! 😀

  11. A vidámparkos hasonlatnál megmaradva viszont megeshet, hogy az óriáskerék átgurigázik a hullámvasúton ^^

  12. Ez kész 😀

  13. xerb: ott a pont

  14. Az 1.9 riftnerf része volt hogy a Curse már nem csak alacsonyabb karik leöléséért jár, a mi tapasztalataink szerint kb 15-20 azonos szintü kill után megkapod szépen és 1-2 nap alatt esik le.

  15. Ami mostanában nekem FUN az a Dreadgion, azt jól eltalálták az új küldikkel, erősebb az enemy, go ninja bridge surkana, stb, stb.
    Meg még Bakarma is tetszik csak vmiért nincs egy jó team Telemachuson asmo oldalt akikkel csapathatnánk pedig most mutattak nekem egy annyira imba taktikát rá, mondom ilyen is van? Még könnyebb ölni, de ha lámi a Cleric és szar helyen áll…

  16. Bakarma egy vicc lett 1.9-ben 🙂 Agyon nerfelték szerencsétlent.

  17. Iridescent: elárulod mi az az imba taktika? Hátha mi is tudjuk hasznosítani vmilyen szinten 🙂 bár gondolom ez erősen függ a party összetételétől. Mi 2 assa, gladi, sm, chanter, clericcel csináltuk korábban, és hát ebben az összeállításban sztem nem kicsit fontos, hogy egy elég jó cleric legyen a grouppal. A cleric adott, viszont hátha van vmi, amivel könnyebbé tehető a boss farmolása.

  18. Nem az átrohan mindenen -> wipe -> ujraéled cleric -> resel grp taktikára gondolsz iridescent?

  19. 50%-ig tankoljátok úgy, hogy a clericnek és chanternek los-ban legyen a boss, de a tankot még tudják healelni. AOE-t figyelni kell mikor castolja, ha kimozdulna a boss és nem sikerül visszavinni a helyére. 51%-nál mindenki dp-zik, megy a WoW, addoknál AF. Ha lementek az uccsó addok, középre lehúzzátok a bosst és ott fejezitek be. Casterek kerüljék az AOE-kat és ennyi, csirkét potizni kell azonnal.

  20. Még 1.9 előtt akkor még a chanterrel mentem 2 clericcel és középen öltük ahol sétafikál az egyik csücsökben. Glad ugye tankolta, amikor jöttek az addok elrohant a bossal meg ment vele egy cleric mi meg öltük az addokat, a boss néha visszafutott de ilyenkor a glad visszahúzta. Így tovább 25%ig ahol megint elhúzta csirke miatt, aztán csak ütöttük és a second cleric ugye a boss 40méteres rangen kívülről healelt így nem kapta a stunt amit instantba tol. Amikor a többiek megkapták a stunt befutott és kihealelt mindenkit. Ez volt a régi verzió.

    Amit láttam akkor már a gladimmal, hogy a templar tankolta elhúzva vmi sziklához és úgy áll be, hogy a cleric tudja healelni, de a boss aoeja nem sebzi a partyt, mert ott az a baszott nagy szikla. Persze ide kell rutin, hogy a stunja elől elfuss a szikla mellé, a clericnek mozdulnia nem kell, az addokat öljük a templar meg elvan a bossal a sarokban. És ide elég 1 cleric is. Egy magyar templar srác mutatta ezt nekem, könnyű nagyon igazából csak a clericen múlik, hogy ne mozduljon el, mert a boss amikor kifut a templar által vissza lesz húzva. Jó group kell és mehet a farm 🙂

  21. Valahogy így:

    http://www.youtube.com/watch?v=Y_LPXDI-Js0&feature=related

    Őszintén szólva 1.9 előtt ezzel a felállással bewipeoltunk volna mint a szél. Sokkal kevesebb AoE-t nyom a boss, gyengébb is. Előtte 2 cleric, chanter, templar, gladi, sin felállásban csináltuk, ahol az egyik cleric a másikat healelte és leszedte róla a debuffot, ha nem los-olta, hogy tudja healelni a partyt… Vért izzadva, de lement párszor. 🙂

  22. Hehe, akkor hasonlón csináltátok ti is 1.9 előtt 😀

  23. Xerb az átrohanásnál nem kell meghalni, elején átfutsz simán az alján meg leölöd a mobokat, az a +10 perc nem számít. Bár van aki leöli az elejét is mivel már nem lehet kinn kiskelni.
    Te szergely a vége a legszopatósabb, mert ott már instantba castolja a stunt és az 40méteren belül elkap, és még betol 2 másik aoet is amíg stunban vagy és nem jössz ki belőle skillel. Pont ott kell vigyázni és futni amikor a macrobol beüvölti a group leader szikla mellé vissza ütni. Vmi 15 sec cdje van azon a askillen asszem, nem számoltam eddig.

  24. Linkeltem videót, de lehet még nem látszik a blog-motor miatt 🙂 Nem vészes, csak figyelni kell 🙂

  25. Ha most komolyan bejön ez a nerf meg a 6millió guard akkor tényleg nemtom mi lesz így akár az ellenfél területén a siege-el. Farmolom, majd bakarmát (amit most is tennék csak nincs team telemachus asmo oldalon, pedig nagyon jó az az extend abyssal vagy anuharttal)
    Van aki kivárja a questet 2.0-ba, de az mekkora op lesz már, hogy bármit megextendelhetsz a questben. Már mindenki ír mindent 🙂 Meglássuk, addig meg unalom, ehh…

  26. Amúgy pont a végén érezni a leginkább, hogy mekkora nerfet kapott szegény, volt olyan rununk, amikor nem emlékeztem, hogy 25% alatt el tudta volna nyomni a 2. aoe-t is…

  27. Iridescent, nem chanter vagy te is véletlenül? 🙂

  28. Szergely: a Chanteremet ezzel a névvel már abbahagytam, most gladim van Traktor a tisztes neve 🙂

  29. Haha, oks így már vágom miért hajszolod bakarmát 😀 Pedig jó az a chanti 😛 Glad meg imba…

  30. Jó a chanter supportra …
    Nem az én stílusom, inkább a csapatás megállíthatatlanul, arra meg még a DPS chanter is kaki, groupban jó azt cső supportkodni, soloban meg PVE király annak akinek nincs pénze, mert poti nem igazán kell neki 🙂

  31. Ahahah, imádom a solo pvp-t chanterként, sokan alábecsülik a classt^^

  32. Pedig a Szergi az free kill és még így szereti … 🙂

  33. Megnyalhatod, különben is beloggolhatnál már 😛

Comments are closed.