header image
 

Aion goes to microtransaction?

Éppen a 2010Q2-es NCSoft pénzügyi jelentés megbeszéléséről készült hangfelvételt hallgatom, a Q&A sectionben van egy érdekes kérdés, amit mindenek előtt ki akarnék publikálni, mert annyira meghökkentett a kérdés és a válasz is: (Többi infó majd később, főleg a GuildWars2 kapcsán hangzott el néhány érdekesség, ennek majd a GW2-es fanok biztos örülni fognak… vagy nem…)

Következő kérdés: John Lee valamelyik befektetési alaptól:
3 kérdése van az illetőnek:  Első kérdés – Micro transaction business modell lehetősége az Aion-ban. Mikor tervik bevetni a microtransaction rendszert az Aionban? És várhatóan mennyi extra betével várható a microtransaction rendszerből?
[…]
Válasz: “Azt gondolom, hogy az ön kérdései nagyon bonyolultak… És azt gondolom, hogy nagyon nehéz ezekre pontos választ adni.”
Első kérdésre: “A Lineage szériát és az Aiont is átalakítják microtransaction-ös játékká. Arról sajnos jelenleg nem tudnak nyilatkozni, hogy mennyire lesz ez produktív, de a piaci viszajelzések alapján érdemes ezzel foglalkozni. Mielőtt megtehetnénk ezt, először módosítani kell a játékokon – jelentősen -. Microtransaction alatt Itemshopokról is beszélünk. A microtransaction-ös modellre az áttérést az indokolja, hogy jelenleg mindhárom játék mögött hatalmas inaktív játékos bázis van, akiket egy microtransaction-ös fizetési módban vissza lehet
e csábítani az adott játékhoz. Szóval jelenleg nem tudunk semmi konkrétumot igérni még, de nagyon keményen dolgozunk ezen és reményeink szerint hamarosan nagyon jó hírekkel fogunk szolgálni ezzel kapcsolatban.”
[…]

Na most így köpni-nyelni nem tudok. Nincs időbeli elhatárolás, lehet hogy ez csak nagyon sokára fog megtörténni. De mindhárom játék esetén (Lineage, L2, Aion) egyértelműen a microtransaction-ben látják a jövőt… Érdekes elgondolás…

~ by Menorel on .

Aion

19 Responses to “Aion goes to microtransaction?”

  1. Nem olyan meglepo ez. Legalabbis Lineagenel nem, es valljuk be, hogy Aion is kisse vesztett az aktiv accokbol. Szoval az oroszoknal a microtranzis dolog tokeletesen mukodik. Szemleltets celjabol L2: Eu/Naban 8 szerver csucsidoben osszesen ~10k jatekossal. Orosz szerverek: 12db, csucsidoben minden szerveren ~4k jatekos, tehat ~48k jatekos. A jatek ingyenes, de van premium acc.(kb 2k Huf/ho), ami dupla xp, drop. Ill. van itemshop ahol, minden bizbaszt lehet venni (potik, enchantok, kiegeszitok), de igazabol semmi olyan nem kaphato, ami nagy elonyhoz jutatna a vasarlot. Es meggyozodesem, hogy tobbet kaszal igy mint az eu/na havi dijas rendszerrel.

  2. szakadjon rájuk egy tonna szar

  3. sőt, kettő!

  4. A microtransaction jelen esetben nem hozza magával azt, hogy a játék f2p modellre váltana, legalábbis ez így nem hangzott el, ha jól olvasom. Itt csak arról van szó, hogy a jelenlegi előfizetéses modell mellé kap a játék egy itemshopot, amin keresztül gondolom én hogy festékeket, cuki ruhákat, szárnyakat, cuki peteket, stb. lehet venni. Ezen kívül max ilyen lodas amuletet tudok még elképzelni, meg mondjuk lodas amulet booster-t ami még 20%-os ad a sima amulett mellé.

    Tudja valaki, hogy a Lineage egy előző expansionjába pontosan milyen microtransaction rendszert hoztak be?

  5. “jelenleg mindhárom játék mögött hatalmas inaktív játékos bázis van, akiket egy microtransaction-ös fizetési módban vissza lehet
    e csábítani az adott játékhoz.”

    Ebbõl nekem az jön le hogy f2p + itemshop.
    Azért mert betesznek pár irl pénzért vehetõ cuccot de marad a havidíj, ettöl nem jönnek többen játszani.De pl ha f2p + irl moneyert vip acc + itemshop , úgy már igen.
    Ha ez így lenne akkor már tuti hogy abbahagynám.
    Amellett hogy unfair még ráadásul az összes 12 éves is bezuhanna a törtszerverekrõl.

  6. mondtam en hogy fordul a szel:)

  7. xerb ott a pont

  8. No akkor tisztázásképpen:
    – microtransaction rendszer lesz, de f2p-ről nem volt szó a confcallon.

    Konkrétan a lényeg:
    – A lineage1-ben az előző expansion setben behoztam egy microtransaction rendszert, én maguk is meglepődtek, hogy ez milyen hatalmas extra bevételt termelt. Ugyanezt akarják meglovagolni a L2-nél és az Aionnál is.

    Abból kiindulva, hogy elhangzik a “microtransaction item”-ek értékesítése, ebből arra lehet következtetni, hogy valamilyen szintű itemshop kerül a játékhoz, de ez minden bizonnyal nem borítja fel magát a játékot. Aionban item shop alatt a szokásos festék/ünnepiruci/fejpánt cuccok mellett olyasmiket tudok elképezeni mint pl: potion packok, vagy akár stigmák is. Ezeket a játékban is meglehet venni kinahért, ezzel az NCSoft csak vázi legalizálja hogy bizonyos ingame javakat meg lehessen venni valódi pénzért. Természetesen ez az egész bekezdés csak spekuláció…

    A lényeg, hogy valamilyen microtransaction rendszer lesz, de sehol senki mégcsak nem is említette meg a confcallban, hogy f2p-re váltana bármelyik játék.

  9. A fő kérdés, hogy ezzel lényegi javulást akarnak elérni, vagy csak egy kicsivel több zsetont lehúzni a játékosokról, mielőtt…
    Arról nem beszélve, hogy ezzel még inkább növekszik a távolság bizonyos játékosok között (ha leszámítjuk a gold buyereket): aki hajlandó még több (esetleg jóóval több) pénzt a játékba tolni, illetve aki marad az alapnál.

    Remélem alaposan átgondolják a dolgot, mert akár még jól is elsülhet, ellenkező esetben viszont garantált az újabb NC-blama.

  10. Akkor elnézést.
    Mondjuk azt nem értem hogy a “hatalmas inaktív játékos bázis”-ból ki fog visszatérni azért mert most vehet cuki hajpántot , vagy hogy emiatt nőni fog az előfizetők száma.
    Biztos bennem van a hiba:)

  11. xerb: egészen pontosan ugyanazt nem értjük az egészben. Én is csont nélkül beleszaladtam a f2p ötletbe pont ugyanez miatt és lássuk be ‘kifutó játékokként’ tényleg logikus lépés is lenne. De minekután én is rafutottam erre, ezért újra hallgattam a kérdéses részt az confcall-ból és valóban csak microtransactionről van szó, mégcsak említés szintjén sem kerül elő az f2p… Ami persze nem jelent azt, hogy…

  12. Ok, nem lesz f2p es lesz vmi itemshop, értem. CSak kerdem, ki az az inaktiv elofizeto, aki reactivalja az accot, hogy tudjon veni par nyuszifulet es potit? Ok, nem tudunk a dologrol semmi konkretat, csak erdekes. Bar wowban is mukodik, ha jol tudom ilyesmi, mountokat lehet venni, es azzal is kaszal szepen BLizzard.

  13. akkor mint inaktív játékos hadd szóljak hozzá: semmi nem vesz rá, hogy ismét befizessek egy havidíjat az AION-ba… de mivel van lejárt accom, és ha lehetővé tennék ismét a fentiekkel, hogy – ugyan ingyen és bizonyos megszorításokkal – játszak, akkor kipróbálnám újból és ha változások tetszenek akkor maradnék, ha meg nem, hát megyek.

  14. jah, és hogy miért fizetnék? Nos, az a fejlesztőktől elvár némi kreativitást is. Pl. olyan vackokért hogy xp boost meg hasonló, szvsz értelmetlen, nem fizetnék – bár más lehet, de én nem.
    Viszont példának okáért, lenne több olyan gear ami set-ekből állna össze és a setbonuszok csak akkor aktiválódnának ha a havidíjhoz hasonlóan nem free accom lenne, hanem “rendes”, na azért már igen.

    Ingyombingyom petek engem megintcsak nem hatnak meg. Valóban használható dolgok azok amik engem megfognak.

  15. Meridian: Akkor nézzük egy példát (szigorúan az én agyam szüleménye).
    Fogná magát a felfrissített ‘customer convininence’ team és meghírdetne egy ilyen akciót:
    – Minden inaktív accountot újra aktiválnak október 1 és október 15 között.

    Ezt követően minden játékos kap egy hónap ingyenes playtimeot, HA:
    – a 15 nap alatt részt vesz legalább 15 ostromon. (naponta van akár 5-6 is ugye…)
    – a 15 nap alatt részt vesz legalább 15 dredgionon.
    – a 15 nap alatt megcsinál 15 daily questet egy azon frakciónál.

    Ezt követően minden esetben kapna a játékos tovább egy ingyen hónapot, ha az előző hónapban MINDHÁROM feltételnek eleget tesz.

    Hogy miért lenne ez jó az NCSoftnak? Visszacsábítaná a játékos tömegeket… hiszen ingyen tudok játszani, és igazából sokat nem is várnak tőlem. a 15 fortress, 15 dreadgion és 15 daily az nem nagy kunszt, DE – és itt a csavar- újra stabilizálódna a játékos állomány. újra lehetne balanceolni a frakciókat.

    Ha valaki – bármi okból – nem tudja teljesíteni a havi quota-t, akkor csak annyi a dolga, hogy a következő hónapot kifizeti és onnantól tovább folytatódik az ingyen játék ha aktív vagy.

    Mit jelent a játék szempontjából ha aktív vagy?
    – jársz ostromra, tehát hatással vagy a siegeekre.
    – jársz dreadgionba, tehát növeled az aktivitást DG-ben.
    – összességében pedig egyébként jól érzed magad, hiszen itt az új 2.0-ás content, ami tényleg tele van jó dolgokkal.

    Nahh?

  16. Meno, ok hogy csak egy példa volt, de: fotrs, dod. Szerintem elég ha ennyit mondok. 😀 Azt nem tudták kivitelezni, nemhogy egy ilyen “bonyolult” műveletet…

  17. Kár h nem te vezeted az NCWestet. Akkor minden rendben lenne.

  18. Ezennel megalapítom a meno4president mozgalmat. Lehet csatlakozni. Lesz arckönyv csoport is. (NOT!)

    😀

  19. Szergely: Pont az a lényeg, hogy az eddigi analfabéta csapat megfelelő knowhow-val rendelkező frissítést kap.

Comments are closed.