header image
 

Blade and Soul és Guild Wars2 is csak 2012-ben!

Fontos megjegyzés!!! Az alábbi post az NCSoft Korea 2010 harmadik negyedéves pénzügyi/befektetői telekonferencián készült hangfelvétel alapján készült. A hangfelvételen a cég befektetői tettek fel kérdéseket és az NCSoft Korea Pénzügyi Igazgatója válaszolt. Szokás szerint a pénzügyi elemző kérdések közé bekerült néhány konkrét megjelenéssel, bétával kapcsolatos kérdés is. Mindezek ellenére az ott elhangzott információk nem tekinthetők hivatalos bejelentésnek, amíg az nem kerül megerősítésre…

Reggel végig hallgattam a financial reportot miután kipostoltam az előző postot és meg kell mondjam leesett az állam a folytatáson. Direkt nem postoltam ki, mert egyrészt annyira durva dolgok hangzottak el, hogy magam sem akartam elhinni, másrészt meg úgy voltam vele, hogy megvárok legalább egy megerősítést, mert ha le is írom akkor sem fogják elhinni a népek.

Nos ez van srácok. 2012-ig nemhogy nem fog megjelenni a Blade and Soul és a Guild Wars 2 sem, de mégcsak a teszteléseket sem fogják elkezdeni, mivel az NCSoft vezére szerint mindkét játék még erősen fejlesztési állapotban van.

Szóval az már biztos, hogy a tesztelést csak 2012-ben fogják elkezdeni, de hogy azon belül mikor az a G*Star fogadtatástól fog függeni. Bejelentésre került, hogy mindkét játék esetében csak akkor kezdik el a teszteléseket (beleértve a CBT-t is), ha a fejlesztések 100%-os készen vannak. (Ez most egyébként a legújabb MMO buzzworld… “it will be done, when it will done”)

Bár korábban volt arról szó, hogy 2011-ben elkezdődhetnek a tesztek, de a financial reportban egyértelműen elhangzott, hogy a fejlesztések jelenlegi állapotában nem is törekednek már arra, hogy 2011-re beerőltessék a teszteléseket.

A speaker (pénzügyi vezető) a következőt nyilatkozta a két játék állapotáról (B&S, GW2): “the two games are currently in the same development phase, they are more likely to perform a test at the same time.”

Ez van. Tessék megemészteni. Aki arra várt, hogy jövő elején/közepén játszani fog bármilyen formában is a Blade and Soullal vagy a GW2-vel, azoknak le kell mondaniuk erről. Legjobb esetben is 1,5 év, de reálisan számolva (szokásos 3+1 CBT,OBT-vel), inkább még minimum két év van a megjelenések előtt…

update#1:

A ‘halasztás’ döntés mögött persze többminden is meghúzódhat és húzódik is, erre vannak utalások a pénzügyi riportban:

  • Egyrészt egyértelmű, hogy a fejlesztések valóban nem állnak úgy, hogy a játékokat meg lehessen jelentetni.
  • Az NCSoft gondolom egyik projektet sem akarja abba belebuktatni, hogy megint félkészen ad ki egy játékot.
  • Az is szempont, hogy az Aiont előbb ki kéne vakarni a ‘szarból’, aminek komolyan keresztbe tudna tenni az ha két új játéknak is elindulna a hypeja.
  • Ráadásul az NCSoftnak ki kellett nemrégiben pengetnie 28 millát (USD) Richard Garriottnak az elvesztett munkaügyi per miatt, amit szintén át kell máshonnan csoportosítani.
  • A tény, hogy 2011-ben nem fog megjelenni egy nagy NCSoft ‘title’ sem, a cégnek egyébként várhatóan komoly veszteségeket fog eredményezni. Az erőforrások tekintetében ezért prioritást kaphatnak a már futó ‘title’-k. Talán pont ezért fog az NCSoft G*Star-on a B&S mellett komolyabban foglalkozni a ‘Lineage2: New Project’-tel is.

Egy dolog biztos, bár sokáig nem fogunk GW2-vel és B&S-sel játszani (én személy szerint egyébként kb soha…), de cserébe viszont ez az időszak remélhetőleg nagyon pozitívan fog hatni az Aionra. Nem kell nagyon erőltetni a dolgot, hogy bárki is összekapcsolja ezt a hírt azzal a ténnyel amilyen változások mostanában az Aion-ban történtek (pl. Golden Daeva…)

Remélem januárra kihozzák nálunk is a 2.1-et és a craftos patchet is és akkor bizony eljön a pillanat amikor én is visszanézek 🙂

update#3:

Na végig szenvedtem magam mégegyszer az egész hanganyagon, és kijegyzeteltem a fontosabb momentumokat:

  • Jelenleg a B&S és a GW2 is még erősen fejlesztési fázisban tart, annyi jó hír viszont van, hogy mindkettő esetében úgy néz ki hogy legalább a fejlesztési ütemtervet tartják.
  • Miután a fejlesztés véget ér és mielőtt egyáltalán csak elgondolkoznának bármilyen bétázáson, elkezdődik az ‘internal QA’ fázis, (belső minőség ellenőrzés). Erre saccolni sem tudnak semmit, de ez pl. az Aionnál kerek 6 hónap volt, nem gondolják, hogy ez akár a GW2-nél akár a B&S-nél rövidebb lenne.
  • A béták és a kiadás dátuma kapcsán is egy nagyon egyszerű szempont vezérli őket – a korábbi gyakorlattal ellentétben – csak kész játékot akarnak bemutatni és kiadni, ezzel fokozva maximálisra a realizálható üzleti profitot.
  • Nagyon örültek volna, ha sikerülhetett volna kiadni bármit is még 2011-ben, de ezt sajnos azóta meg le kellett venniük a tábláról…

~ by Menorel on .

Aion

24 Responses to “Blade and Soul és Guild Wars2 is csak 2012-ben!”

  1. ,,!,,

  2. Ezt remélem nem nekem címezted 🙂 Spárta óta nem szokást a rossz hír hozóját a kútba lökni.

  3. Legalább nem fogja mindenki azt mondani, amit minden Aion patchnél megemlítenek, hogy “ezt a játékot ezzel együtt kellett volna kiadni”. Szvsz vagy várunk v. kapunk egy félkész sz*rt.

  4. Stranger: a próféta szóljon belőled!

  5. a jó kurv…. áh. szopjon le ez a ferdeszemű banda bő nyállal meg szushival. hogy lehetnek ekkora gecik? lemondok az aionrol nagy nehezen. belátom hogy szopás az egész, játszhatatlan, nem tudom, képtelen vagyok élvezni, bemesélem magmanak hogy igen a gw2 jo lesz majd meglátod öcsém, faszán elleszel majd benne, rábeszélek másokat is, erre fel ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁRGH KURVÁRA ROHADJANAK KURVÁRA KETTÉ :@@@@

  6. amúgy nem jó a blog órája :’D

  7. Egyébként soha nem volt jó 🙂 Egyébként kivételesen nem moderálok ki semmilyen kommentet, amíg nem megy el a dolog személyeskedésbe.

  8. HAHAHAHAHAHA gigabroki

  9. zsír, GW2öt még én is vártam. Mekkora sírás lesz emiatt a gw2 blogon majd huhú..

  10. Hat ezt jol elhuzzak. Bar nem vagyok eszement GW2 rajongo, de en azt hittem, hogy 2011 elejen megjelenik. Hat ez ciki.

  11. Ha olvasnátok a gw2 blogot is, már rég tudnátok hogy ebből még semmi nem hivatalos, csak spekuláció. Amúgy szerintem kizárt hogy ennyire le lennének maradva, jönni fog a gw2.

  12. vegulis… a remeny hal meg utoljara haha

  13. Hát srácok ezt Kovi tudnál méltón aposztrofálni: Mély torok 😀

  14. Nem baj,csak fullos legyen amit kiadnak::) Személy szerint Aionnal még tök jol elvagyok,bár B&St nagyon várom már,de inkább adják ki készen egy kicsit késöbb,mint félkészen és csalodjak benne.Nem döl össze a világ van mivel játszani:) Bár nem hivatalos,de ha Aion is csuszott több mint egy évet ahoz képest mint mikorra mondták hogy kiadják,tök reális a 2012!Bár személy szerint azért biztam a jövö évben…

  15. Prana: Nyilván olvasom a gw2 blogot, hiszen az is tagja a nagy ‘Variance’ családnak. Éppen ezért tudom, hogy a gw2 blogon a NCSoft 2009Q4-es teleconfon szereplő félreérthető chartok lettek kitárgyalva. A fentebbi információk viszont a 2010Q3-as (tehát 3-4 nappal ezelőtti) teleconfból származnak. Tehát az információ igencsak friss…

  16. […] Ajánlom figyelmetekbe a következő cikket: Menorel az aion variance blogon – Blade and Soul és Guild Wars2 is csak 2012-ben! […]

  17. Figyelgettem mindkét játék, de a Tera online fele hajlottam:)és úgy néz ki jól döntöttem.Így legalább több magyar kezd majd a Tera onlineal játszani.És 1 tényleg nagy magyar közösség alakulhat ott ki.

    Bár 1re több infó jön az Archage ről is és az nemrég lehozott cikketek után nagyon megtetszett nem csak a garfika lesz szép, de úgy néz ki nagyon nagy újdonságot hoznak a játékmenetbe ezzel a kastély építős és fenntartós dologgal.

  18. Lesz bőven miből válogatni. Bár ha jól olvastam, akkor az ArcheAgenek még nincs EU/USA terjesztője sem, de majd kiderül.

  19. Egy linket kaphatunk a reporthoz?

  20. mind1 már megtaláltam, köszi. Amennyit hallgattam belőle (direkt a végefelé tekertem) a csávó azt mondta h még lehet 2011ben is release, egyszerűen csak nem tud pontos időt mondani. Szóval nem tudom hogy miez hogy “csak 2012ben”, de már az első mondatai alapján csak egy dolog BIZTOS, és az az, hogy ő sem tudja mikorra lesznek kész a játékok. Nem zárta ki a 2011et sem.

  21. Hallgasd végig az egészet, ne abból vonj le következtetést, hogy a 5. investor nyomatékos kérdésére milyen választ présel ki magából a gazdasági igazgató.

  22. Én végighallgattam, de sehol nem hangzott el a 2012 megjelenés sőt azt mondták Gstar után megkezdődik a B&S Beta fázis és nagyjából a GW2 is ebben a stádiumban van. Megjelenést nem mondanak mert még sok minden változhat. Szóval ez bőven lehet még 2011-es megjelenés.

  23. Én értem, hogy sokan nagyon szeretnének mást belehallani az anyagba mint ami abban ténylegesen elhangzik és sokan akár egy-egy kósza mondatba is görcsösen kapszkodnak, de ettől még a kérdéses teleconfban a következők hangzanak el:
    – Mind a GW2, mind a B&S fejlesztési fázisban van még, de tartják az eredeti ütemtervet.
    – Ha befejeződik a fejlesztés, akkor keződik meg egy internal QA szakasz, ami persze játékonként más és már, de pl. az Aionnál kb 6 hónap volt.
    – Ez után kezdődik meg a zárt tesztelés (ami pl Aionnál több mint 1,5 év volt, de ez szintén nem releváns, csak érdekesség).
    – A szükséges mennyiségű tesztelés, javítás, stb. után már akár meg is jelenhet a játék.

    Ez után mondja a végén a gazdasági vezető a sokadik bekérdezésre, hogy nagyon szeretnék, ha 2011-ben meg tudnának jelenni a játékok, de erre nyilván már nem igazán van esély.

    Egyébként a hanganyag értelmezése körbejárta már a szaksajtó teljes palettáját, mindenhol megjelentek az egyedi értelmezések és ahol én olvastam eddig ott mindenhol a 2012-re lyukadt ki mindenki. Ennek ellenére az elmúlt hetekben az ArenaNet még annyit sem nyögött ki, hogy “dehogy srácok, nehogy bedőljetek már ennek, méghogy 2012…”. De nem tette. Erről ennyit.

  24. Elég rég nem volt már itt senki… Ha jól látom, csomóan 2012-t mondtak 😀 Pedig már 2011-ben feltették netre a CBT1-et.. :)) Még persze nincs kész a játék (jelenleg CBT2 van), de február közepén jön ki a CBT3 😀 Hurrá! Az OBT majd a jövőben valamikor…

Comments are closed.