header image
 

Szülinap#1: Amiről biztos nem fog szólni…

Kezdetész veszi a “szülinapi event warmup“, melynek keretei között boncasztalra dobjuk az egész blogot. Mint ahogy azt az eventhez kapcsolódó főoldalon már leírtam, sokat gondolkoztunk, hogy mi legyen a nagy dobás. Alapvetően mivel lepheti meg egy blog az olvasóit? Kézenfekvő, hogy valami új kinézettel, megújult felülettel, érdekes/hasznos funkciókkal. Kifejezetten sokat gondolkodtunk ezen az alternatíván. Ami az autóiparban bejön (3-4 évente kiadni ugyanazt az autót egy picit modernebb karosszérián), az csak bejöhetne végülis itt is…

wordpress.org based self-hosted version of this blog...

Egy pici magyarázat mielőtt még belevágnék:

  • wordpress.com : A WordPress közösségi blog szolgáltatása, melyet mindenki ingyenesen használhat. Használatához csak egy web böngészőre van szükség.
  • saját hostolt wordpress engine: A WordPress rajongók által karbantartott wordpress klón projekt (wordpress.org), amely szakasztott ugyanúgy néz ki mint a rendes wordpress, de mivel, hogy saját környezetben tudod azt hostolni, ezért lényegesen több funkció (plugin) érhető el hozzá és lényegesen rugalmasabban is lehet konfigurálni.

Ezen a gondolatmeneten haladva, először egy hatalmas fába vágtuk a fejszénket. Kétszer is nekifutottunk annak, hogy a wordpress.com-ról saját wordpress enginere költöztessük a blogot. Hogy miért? Bár a wordpress.com egy nagyon jó blog engine (talán a legjobb az általam ismertek közül), de azért vannak erős kötöttségek és korlátok. Főleg Z által készített postok már erősen feszengetik a blog engine adta kereteket. Ha átköltöztünk volna saját wordpress engine-re, akkor ezek a kötöttségek megszűntek volna. Csak néhány példa, amit nyertünk volna: tetszőleges video embed funkció, utolsó pixelig testre szabható témák, edit funkció a commentekhez, mindeki regisztrálhatott volna az oldalra és saját usercontrol panelje lett volna, de ezek még csak a jéhegy csúcsát képviselő funkciók.

A wordpress.com-on az igazán izgalmas funkciók – érthető módon – fizetősek. Hogy mit is jelent ez? A blog alap elérése ugye varianceaion.wordpress.com volt, ez valamikor 2-3 hónapja hirtelen lerövidült aion.variance.hu-ra. Ez az “apróság” (domain mapping) már fizetős a wordpress.com-nál, de pl. ha szeretnénk akár csak egy picit is belenyúlni a blog “skin”jébe, ahhoz már szintén éves “CSS Editor” díjat kellene fizetni.

Természetesen az elgondolás (saját környezetben történő wordpress.org engine hostolás)  nem maradt meg ötlet szintén. Telepítésre és konfigurálásra került a http://taion.variance.hu/ oldal, mint teszt blog oldal. Bár az teszt oldalon így ránézésre semmi különleges dolgot nem mutat, de azt érdemes tudni, hogy ez az oldal nem a wordpress.com szerver parkjában van hostolva, hanem már azon a szerveren, ahova véglegesen is került volna. (Egyik hazai adatparkban pihenő gép)

Hogy miért nem ez lett a szülinapi meglepetés? A saját wordpress engine futtatása, saját környezeten tényleg nagy szabadságot biztosítani, a nagy szabadsággal azonban együtt jár rengeteg olyan adminisztrációs teher is, amelyeket a wordpress.com levesz a vállunkról. (archiválás, tárhely szolgáltatás, magas rendelkezésre állás). Mindezek fényében elvetésre került a saját környezetben való hostolás, ezzel biztosítva, hogy a blog az idők végezetéig (de legalábbis a wordpress.com cég beborulásáig) elérhető maradjon.

new theme on wordpress.com

Persze az, hogy mégsem költözünk el a wordpress.com-ról nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne újulhatna meg a blog külsője és ne kaphatna néhány érdekes új funkciót, amik a modernebb témákból származhatnának. Ezen a nyomvonalon elindulva vágtunk bele a “variancetest” projektbe. (http://variancetest.wordpress.com/). Frankó kis “utcai” téma, melyhez olyan érdekes és új funkciók kapcsolódhatnának mint a footer widgetek, vagy éppen a dinamikus menü a fejlécben. Azt gondolnám egy ilyen témaváltással bőven letudhattunk volna a szülinapot. A külalak váltáshoz a blogon eddig megjelent 547 post mindegyikét végig kellett volna nézni és kb a felét egyenként újraformázni (szélesebb lenne az új theme, ez miatt szécsúszna egy-két kép igazítás, valamint más a háttérszín, ami miatt meg a szöveg szinezéset kellene módosítani.) Már tényleg közel voltunk, hogy belevágjunk ebbe a hatalmas munkába, amikor bevillant az ötlet. Ha már születésnap, akkor azt nem intézhetjük el egy egyszerű külalak váltással….

A blogon eddig mindíg is megadjuk a módját a nagyobb történéseknek, talán sokan emlékeznek még a kicsillagozott közleményre a Paradox bloggal történt összeolvadás előtt. Olvasók hada napokon keresztül próbálta megfejteni a közleményt. Még egy vicces mellékvágány is kialakult a közlemény kapcsán (Dubai sejk fia téma…). Úgy döntöttünk, hogy ilyen nagyszabású eseményekkel a hátunk mögött, nem intézhetjük el az szülinapot egy gyenge dizájn váltással, és ekkor beugrott az ötlet…

~ by Menorel on .

Aion

4 Responses to “Szülinap#1: Amiről biztos nem fog szólni…”

  1. ami nem más mint…

  2. “Még egy vicces mellékvágány is kialakult a közlemény kapcsán (Dubai sejk fia téma…)”

    Régi szép idők:

    Menorel: “Na lol. Nagy az isten állatkertje, csak alacsonyak a falak. Ezen post hatására (különösen ahogy alakult, ez az arab vonal miatt), három tag kivált és Variance légióból és beadta az applyját a Black Ravens légióhoz Hivatalos indoklásuk szerint azért adják be az applyjukat a BR-hez, merthogy nálunk kötelező az arab nyelvtudás
    Sok sikert srácok!!!”

  3. Másoljátok a kinézetünket, mi? 😛

  4. Hehe,ezek szerint nektek is feltűnt ez a theme 🙂 De egyébként nem, mint azt fentebb is irtam, nem váltunk, maradunk a ChaoticSoulnál.

Comments are closed.