header image
 

GamesCom’10: Amikor fordul a kocka

Akik követik a blogot annak szinte indulása óta (van még egyálatlán ilyen?) azok minden bizonnyal tavaly elolvasták a GamesCom’09-es beszámolóimat. Márhogy amit a hivatalos pressen és a folyamatos Live Streamen keresztül ki tudtam belőle hámozni. Az EU Aion oldalon megjelent egy bejegyzés, A bejegyzés szerint az Aion idén is meg fogja rázni a talajt a GamesCom~10-en és akkora eventtel készülnek, amit simán méltó lesz elődjeire.  Az alábbi táblázat a földrengető hatást kiváltani próbáló eseményeket sorakoztatja:

Nemtudom mennyire kell hozzá kommentár, de ugye a kék színek jelzik a Guild Wars2-vel kapcsolatos eseményeket, a sárga pedig a földrengető Aion eseményeket. A fehér részeken vagy valami egyéb dolog lesz, vagy egyszerűen nem lesz semmi (ebédszünet, uzsonnaszünet, stb.). Tovább után a “részletek”:

  • Lesz ugye egy darab interjú és Q&A fél órában(!!!), a “level designer” Jiho Lee-vel és a “Lead Server Programmer” Sungwuk Beak-kal. Valószínűleg Jiho el fogja mondani, hogy a 2.0-ban mennyire imba lesz a szintezés, Sungwuk meg el sem tudom képzelni hogy mit fog mondani, legfőképpen talán a privát szerver adminoknak tudna jó tanácsokat adni munkakörénél fogva. Ezután kb még marad 10 perc a Q&A-ra, amibe a tolmácsolás miatt bele fog férni kb 5-6 kérdés. A kérdéseknél minden bizonnyal meg fogjuk tudni, hogy milyen cutexoxo az új pet rendszer és hogy: “Nem, a 2.0-ban még nem lesz mount és housing rendszer“. Ez után persze azonnal repülnek is haza Koreába, hiszen így pont odaérnek a reggeli melókezdésre és aludni úgyis ráérnek oda-vissza a repcsin. Meg amúgy is 12:30-ra be kell fejezni a blokkot, hiszen jön a GW2-es Q&A, amiből gondolom nem lehet egy másodpercet sem rabolni.
  • Lesz minden nap egy interjú (szintén fél órában) Kinslonnal, aki minden bizonnyal el fogja mondani, hogy mekkora nagy meló volt a 2.0 lefordítása és ekkora meló még talán soha nem is volt mögöttük és mennyire örül, hogy már itt Kölnben be tudják mutatni a Westernizárt(!) 2.0-át. A fennmaradó időben – tőle elvárhatóan tisztességesen – válaszolni fog a kérdésekre a 2.0 kapcsán. Mondjuk én a koreai powerbookon jobban kiigazodok mint Kinslon tekervényes mondatain, de ez legyen az én szegénységi bizonyítványom.
  • Ezen kivül minden nap kétszer fél órában levetítenek egy előre felvett videót a 2.0-ás Aionról, ami minden bizonnyal szép lesz és jó lesz. Én speciel tényleg nagyon várom. Bár ugye fura, hogy a napi kettőből az egyik pont ebédidőben van, a másik 17:00-kor. Nem gondolnám ezeket a legaktívabb időpontoknak…

Naszóval ennyi az Aion az idei GamesCom-on. Ti is érzitek már a lábatok alatt a földrengést? És hogy miért ez a címe a postnak? Nézzétek meg a fenti táblázatot és képzeljétek el, hogy a sárga a GW2 és az Aion a kék; na tavaly pont ez volt a helyzet

~ by Menorel on .

Aion

14 Responses to “GamesCom’10: Amikor fordul a kocka”

  1. Menorel nincs ebben semmi meglepo. Es honnet tudod, hogy nemlesz durva a show, es csak azert lesz ennyit ne hogy sokkot kapjon a tomeg es teljesen eltorpul mellette a GW2, es igy kompenzaljak a dolgot.
    Komolyra forditva, Aion mar el van adva, hype letudva. GW2 a jovo, annak kell promozni, hogy legalabb ammyian elkezdjek, mint az Aiont anno. Lehet velem is gond van, de en is igy csinalnam.

  2. meoh: jó de ebben nincs semmi logika, márhogy szerintem. Néhány szám, amit nem árt tudni: (a számokat USD-be átváltva irom le, 1USD=1164KRW átfolyamon)
    2009Q1-ben az NCWest össz. átbevétele (EU+USA együtt): 12,7 millio USD
    2009Q4-ben az NCWest össz átbevétele (EU+USA együtt): 39,9 millio USD
    2010Q1-ben az NCwest össz árbevétele (EU+USA együtt): 20,7 millio USD.

    Mit jelent ez: 2009 első negyedévében ugye nem volt még Aion sehol, viszont volt LineAge+GW+City of Heroes stb. Ezek termeltek első negyedévre 12 millio USD-t. Kiadta NCWest Aion-t Q4-ben, erre felugrott az utolsó negyedévre a bevétele 40 millióra. Ezután eltapsolta a rengeteg játékost, amire visszazuhant a bevétele 20 millára. Persze ez még így is 7 millával több mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy Q1-en a játékosok az Aion royalty fee-n kb + új Aion eladásokon kb 7 millát hoztak a konyhára. Ez az összes azóta minden bizonnyla még tovább zuhant. Valamikor augusztus vége felé fog kijönni az NCSoft 2010Q2-es jelentése, akkor kiderül az igazság.
    .
    Namost miért irtam le mindezt. Van ennek a Q1-es jelentésnek egy érdekes charja, amit szivest ajánlanék mindenkinek:

    .
    Érdemes megnézni a jobb oldali chartot, amin a következő látszik az NCSoft össz bevételének 2 szálazéka (kb 2,5 millió USD negyedévente) származik a Guild Wars-ból. Ezzel szemben az Aion-ból 45-48%-a jön be (A koreai piac simán visszakompenzálta az EU/USA buktát).
    .
    Ha abból indulunk ki, hogy az Aion számlájára 2009Q4-ben kb 28 milla írható az EU/USA piacont, ami 2010Q1-be 7 millára zuhant vissza még az is lényegesen több mint a Guild Wars.
    .
    Ezek után valaki magyarázza már meg nekem, hogy ebben az egészben mi a logika. Induljunk ki abból, hogy az emberek nem hánynak be az NCWesttől és elhiszik azt a nagy mellébeszélést, hogy a Guild Wars az ArenaNet és az ArenaNet az nem NCWest és nem NCSoft. (Persze ezért szerepel ugye a NCSoft-os financial reportban is):

    Szóval induljunk ki abból, hogy eladják a játékot mondjuk annyi példányban mint az Aion-t (lássuk be ez szinte kizárt, és ez nem is a GW hibája). Namost ha ez így lesz, akkor a GW2 termelni fog egyszeri 40 millió USD-t, aminek persze már egy jó részét addigra előre elköltik (pl. az ilyen rendezvényekre).
    .
    És itt jön a konspirációm: Ha 2010 december végéig tolnak egy Aion shutdown-t, akkor iszonyat mennyiségű pénz megspórolnak azzal, hogy az Aionhoz már kialakított infrastruktúrákat egy az egyben felhasználják a GW2-hez. Elég csak megnézni a fenti táblázatot. (NC Interactive néven fut ugye az USA NCWest), ahhoz képest, hogy hazai pályán 2009Q4-ben és 2010Q1-ben hazai pályán majd 16 millát kaszáltak CSAK az Aionból, ahhoz képest az alaptőkébe visszaforgatott bevételük mindösszesen 400k USD volt. Azaz az Aion-ból bejövő 16 millának a java részét betapsolták a GW2 fejlesztésbe. Jól látszik, hogy az NC Europe (ugyanakkor játékos bázissal) fura mód 10 millió USD-t tiszta bevételt termelt.
    Aki így a végére nem veszett el teljesen a számokban, az összerakhatja amit én:
    – Az NCWest kifinanszíroztatta velünk a GW2 fejlesztését (jól látszik, hogy az ArenaNet fura módon mindezen idő alatt nulsza körül mozog, tehát valahonnan jött be neki rendesen a pénz). És ebből logikusan levezethető, hogy a GW2 miatt akár az Aion-t is be áldozza.
    .
    Köszönöm, hogy végigolvastad… (forrás a számokhoz: http://www.ncsoft.net/global/ir/overview.aspx )

  3. Menorel iszom soraid, szabadidomben magalomm is oket 🙂
    A szamok ugye nem hazudnek, de erre en azt mondom: Aion befutott termek, a nagy lovet kiszedtek belole, es jel.pillban is termeli a GW2revalot. A GW2 viszont jel.pillban meg csak viszi a penzt. Tehat kell neki a promo, hogy vissztermeleje az arat. Bar azzal en is teljesen egyetertek, hogy annyit nem fog fialni, mint az Aion.

  4. Menorel okfejtéséhez tartozik még, hogy eredetileg AION indult volna úgy tudom orosz nyelven is. Proxyval játszhattak csak az oroszok az európai szervereken, mert az orosz IP-cím egyszerűen tiltott volt az első hónapokban. Aztán talán fél évvel a start után kiderült, hogy mégsem lesz orosz szerver, pedig orosz játékos volt sok, akik valószínűleg a 3-400ms helyett örömmel játszottak volna a proxy nélkül <100ms mellett.
    Valószínűleg már akkor is kész döntés volt, hogy AION-t pörgetik, amíg lehet, szerverösszevonásokkal a felszín fölött tartják, és kifullad, amikor kifullad, mert úgyis jön a GW2.

  5. meoh: Ez mind attól függ, hogy vajon a GW2 az Aion mellett fog futni és minden probléma után az Aion beáll egy stabil, de alacsony játékos bázisra. Avagy tényleg az lesz, amit fentebb felvázoltam, mely szerint inkább bedöntik az Aiont, csakhogy tupirozzák a GW2 számait. (Gondolok itt arra, hogy az Aionon egy nagyon “profi” CM,GM,maintainer csapat nevelkedett ki, akik tök jók lesznek majd…) Oké, abbahagyom.

  6. Szolo: Ki kell hogy javítsalak. Az Orosz terjesztő (Innova Group) valamikor november/december körül indította el az Orosz Aion-t, teljesen lokalizálva, helyi supporttal, stb. Azóta is megy ott is a játék. (Anno erről egyébként be is számoltunk itt a blogon: /2009/12/29/napi-wtf-2009-12-29/ )

  7. Aion mar el van adva, hype letudva.
    Azóta már tönkre is tették 🙂

  8. Elkezdtem egy hosszabb postot irni, de leven mar ketnapos ez a bejegyzes gondolom kutya sem olvassa.

    Velemenyem szerint nem szabadna figyelmen kivul hagyni azt a tenyt hogy a GW mar egy 5 eves jatek es konkretan 2007. Aug 31 ota nem jott ki hozza uj content. Ezzel szemben az Aion csucs idoszaka lett felhozva hasonlitasi alapkent. Ugy gondolom hogy ez egy torz osszehasonlitas.

    Nem szoktam bongeszgetni az NCSoft resultokat, de kivancsi lennek hogy festett a bevetel abban az idoszakban amikor a GW1 a csucson volt (2005-2007).

    Masreszrol szerintem senki nem tud olyan jatekot mondani ami fejlesztesi idoszakban, megjelenes elott mar hozta a penzt, nyilvanvalo hogy a GW2 penzbe kerul, de eros csusztasnak erzem azokat az utalasokat hogy az aionbol finanszirozzak a GW2-t meg hogy azert allitjak le az aiont hogy a GW2-nek legyen hely.

    Amugy en 3 evig jatszottam folyamatosan GW-vel, de az NCSoft neve szoba sem kerult, minden supportot az arenanet nyujtott, az NCSoftot csak a logonkepernyon lattam, soha nem kellett irni nekik es ok sem irtak soha nekunk.

  9. “Amugy en 3 evig jatszottam folyamatosan GW-vel, de az NCSoft neve szoba sem kerult, minden supportot az arenanet nyujtott, az NCSoftot csak a logonkepernyon lattam, soha nem kellett irni nekik es ok sem irtak soha nekunk.”

    Ámen 🙂
    Így legyen a második résznél is és asszem évekig elleszeünk mint a befőtt.

  10. Gyurci: Azt gondolom, hogy a jövő, majd igazolja, vagy cáfolja az általam leírtakat. Jelen pillanat szerint az NCWest olyan szolgáltatást nyújt, amit már nem lehet szavakkal leírni. Jelen pillanat szerint olyan szinten tömegesen hagyják el a játékot, ami talán még a kezdeteknél sem volt jellemző. Csak érzékeltetésképpen: nemrégiben húzta le a rolót a másik nagy magyar elyos légió is a spataloson. A “Last Stand” nevéhez méltón még tartja magát és szemlátomást elég jó reputációt vívtunk ki magunknak a szerveren, de egyre kevésbé lehet elmondani, hogy ezen kívül komolyabb-nagyobb kolóniák lennének bárhol máshol. Az elmúlt hetek történései újabb komoly játékos tömeget zsigereltek ki. Az, hogy most újabb kb. két héttel eltolták a rewardokat (miután már kb egy 3 hete tologatják) csak annyit jelent, hogy még ki akarják húzni, hogy mindenki kifizessen egy hónapot, ami talán elég lesz arra, hogy talán kipróbálják a 2.0-át is (már ha nem fog késni).

    Ha év végéve “gazdasági okok” miatt becancelezik az Aion-t (Ahogy azt tették ugye az Aion előtt pl. a Tabula Rasa-val), és bejelentik, hogy a nagy sikerre való tekintettel USA-ban 5, EU-ban 8 szerveren indul a GW2, az vajon elég bizonyíték lesz? Merhogy a jelenlegi állapotok mellett én látok egy ilyen scenariot.

    Minden esetre én nem akarom ám bántani a GW2-őt. Egy dolog biztos, az Arena.NET-nek saját magától nem lett volna pénze arra, hogy kifejlessze a GW2-őt (ez látszik a bevételekből), ellenben az NCWestUSA furán veszteséges volt még a legjobb hónapokban is, miközben az NCWestEU termelte a profitot ezerrel. Ebből én nehezen tudok másra következtetni, minthogy átvitték a pénzt a Seattle-i irodaház második emeletéről a harmadik emeletre, ahol ugye az Arena.NET székel. Tény az is, hogy az Arena.NET egy NCSoftKOR leányvállalat.

    Természetesen a fentebbi irományaim a saját elképzelésemet tartalmazzák, saját logikámat követve készültek. A bizonyítékok csak az általam felvázolt magyarázattal prezentálják a leírtakat. Én elfogadom, hogy a GamesCom-nak a Guild Wars2-ről kell szólnia, hiszen az az induló termék, de azzal nem tudok mit kezdeni, hogy az egyébként nagyon szarul álló Aion körül semmi komolyabb hypeot nem csinálnak. Itt a 2.0 előttünk, ha néhány blogger/fansite-admin nem venné a fáradtságot hogy a koreai forrásokat fordítgassa le, akkor a világ nyugati fele konkrétan SEMMIT nem tudna a 2.0-ról, hiszen az egy szem 2.0-ás lefordított patchnotes-on kivül eddig SEMMILYEN reklámot nem csapott az NCWest az Aion 2.0-nak. Se egy rohadt videó, se egy interjú, semmi. Az 1.9 június 2-ai megjelenése előtt 2 hónappal már Kinlon tolta az 1.9-es beszámolókat, hogy miket lehet benne várni, pedig az 1.9 egy semmi volt a 2.0-hoz képest. Most nézzetek már rá a naptáratokra és gondoljatok már bele, hogy elvileg kevesebb mint egy hónap mulva itt a 2.0. És mit tudunk róla a hivatalos forrásokból? Na ez az én bajom akkor amikor emberek azzal jönnek nekem, hogy fú az NCWest meg az Arena.net mennyi más cég és semmi közük egymáshoz, ha ez így van akkor hova tűnt a pénz és az erőforrás az Aionból?

  11. Este valaszolok otthonrol bovebben.

  12. Habar nem aionozom mar egy ideje mint koztudott a blogot olvasom es elkeserit engem is hogy a customer support ilyen foku hozza nem ertese rombolja a jatekelmenyt. Nem akarok troll lenni, sem doomsday prophet szoval nem mennek bele hogy miert erodalodik a jatekosallomany, legyen eleg annyi belolem:) hogy nem csupan a customer supportnak tulajdonitanam mindezt. De ez mindegy is.

    Igazabol alapvetoen egyetertek veled, inkabb a hangsulyok masok nalam pl. nem gondolnam hogy a gw2 kifejlesztese konkretan ezen mulik, se nem hogy az aion a gw2 miatt fog leallni. Ne feledjuk hogy a gw egy nagyon sikeres es bejaratott franchise, ami kijovetelekor egyedul tudott felmutatni millios peldanyszamot a wow mellett. Ha kovetjuk az altalad vazolt logikat, azt is mondhatnank hogy az aiont jo reszben a gw1 altal termelt nyeresegbol fejlesztettek, ami valoszinuleg ugyanannyira igaz mint a te allitasod hogy most sok penz megy a gw2-be az aionbol. Az aion mar published jatek, valoszinuleg nagyon keves penzt koltenek ra ami minden maintanence modban levo jatekra igaz, sajnos ez van:( + azert masra is mehet a penz, meglevo jatekok fenntartasara, uj – meg titkos – projektek penzelesere. A GW2 most hypeolt, de biztos nem ez az utolso jatek amit az NCSoft penzel

    Ha leallitjak az aiont akkor termeszetesen elismerem az igazadat, biztos hogy lehet igazsag abban egy sikervaromanyos igeretekkel teli (majd meglatjuk mi lesz a valosag) jatekot jobban tol a kiado, mint egy olyat ami – rossz ezt kimondani – zatonyra futott ilyen vagy olyan okok miatt. De szerintem nem fogjak leallitani, egy elofizeteses jatek mar 100k koruli elofizetovel is fenntarthato lehet. Nem tudom hogy allnak most a szerverek, de szerintem lehet meg jovoje az aionnak, meg ha nem is olyan fenyes mint azt az egykori hype soran mindannyian vartuk.

    Az pedig egyertelmuen nagyon gaz amit a 2.0-val kapcsolatban irsz, erre nincs mentseg, csak remenykedni tudok hogy a GW2 csak neveben lesz az NCWest alatt, es valojaban az eddig is kivalo live teamjuk fogja tolni a hatterben

  13. Gyurci: Az Aion alapvetően egy iszonyatosan sikeres játék. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a felvázolt tényleg ellenére még létezik. A játéknak megvannak a maga hibái, ez miatt a játékos állomány egy részét (komoly részét) elvesztette. Ennek ellenére akik maradtak, azok azért maradtak mert nemcsak elfogadták az Aion-t olyannak amilyen, de meg is szerették azt. Az Aionnál kevesebb játék képes valódi motivációt felmutatni, méghozzá ugye olyan motivációt amit tényleg csak a legjobb játékosok érhetnek el.
    Sajnos kb az idei év Q1 végétől beindult egy újabb ragequit hullám, ami már egyértelműen a NCWest bénázásaihoz kapcsolódik. Az emberek folyamatosan és szakaszosan unnak bele a “Soon”-ba…

    100k körüli előfizető? Rossz hírem van, az Aion-ban nincs 100k előfizető. Jelenleg a napi statisztikák a legtöbb szerveren frakciónként ilyen 1500-2000 aktív/online embert mutatnak. Van 13 szerver és van két frakció. Ez barátok között is 40-50k előfizető. Ha azt vesszük hogy van még mondjuk 10-20k előfizető, akik ultrakazsualok vagy fizetik a játékot de nem onlineak soha, akkor is nagyon messze van már a 100k…

  14. :((( Ugyanez a helyzet koreaban? Kivanom hogy ne legyen igazad es ne lojek le, de ha ugy van ahogy mondod akkor lehet hamarosan ilyen age of conan modra egy-ket szerverre csokken ez eu/usa bazis, amin megragadnak a hck.

    Mindig rossz latni amikor valami amihez nagy remenyek fuzodtek, elsorvad:(

Comments are closed.