header image
 

Bezár a bazár! (updated)

Percre pontosan egy évvel ezelőtt (2009. júli 11 reggel 8 óra 20 perc) nyomtam rá a wordpress-en a “Create a Blog” gombra és pontosan ebben a percben hozta létre a WordPress az automata “Hello World!” postját. A mai nappal végre búcsúzhatunk a két hete kirakott statikus nyitóoldaltól, és visszatérünk a hagyományos blog-post alapú megjelenéshez. Ezzel együtt viszont búcsúzunk a blogtól is. A mai nappal – ahogy az olvasható a fejlécben is – bezár a bazár.

“Blog has been closed!”

Az elmúlt két hétben a “szülinapi event” fedőnév alatt megtettem mindent, amit egy búcsúzó blognak illik megtennie: Megtudhattátok, hogy mi történt volna, ha mégsem úgy döntünk, hogy bezárjuk a blogot; megkérdeztünk benneteket, hogy nektek mely postjaink tetszettek legjobban, a válaszok alapján azt az örömteli visszajelzést kaptam, hogy főleg a koreai friss információk fordítása és a Spatalos/Variance beszámolók tetszettek legjobban az olvasóknak; ha már ti megosztottátok, akkor én is leírtam, hogy nekem mely postok/commentek tetszettek leginkább; kukabúvárkodtam is egy kicsit és a földre öntöttem azokat a témákat, amik valami miatt nem jelentek meg, és immáron soha nem is fognak már megjelenni; természetesen illendő módon megköszöntem és elköszöntem mindazoktól, akik munkájukkal és egyátalán jelenlétükkel emelték a blog színvonalát; és végezetül megosztottam veletek a blog egy éves évfordulójához kapcsolódó mérőszámokat.

Nincs más hátra mint, hogy elköszönjek: Viszlát, és kössz a halakat!

Kaptam némi jogos kritikát, hogy ha már ilyen szépen bezártunk, akkor hol marad a válasz a “miért?”-re. A kérdés jogos, válasz a tovább után…

Miért?

A miértre a válasz – sajnos – elég egyszerű. A blog célja – a megalakulása óta – az volt, hogy a saját élményeink és tapasztalataink mellett kiszolgálja a saját információ szerzés/információ megosztás éhségünket is. Élményekből és tapasztalatokból – szemmel láthatólag -nincs hiány, az információk terén viszont komoly gondok vannak. Az elmúlt egy év kvázi arról szól, hogy az egyik oldalról savaztuk az NCWestet (jól megérdemelten), másik oldalról viszont hoztunk a pozitív információkat, minden ami az Aion-t érinti. (főleg ugye az NCSoft/KOR-os infókra gondolok itt, de azért kijutott egy pici nekünk is a jóból…). Nos úgy néz ki, hogy a 2010. év második fele érdekes irányba tart: Egyrészről EU fronton még egész nyáron kihúzzák a merge témát, majd jön a 2.0 valamikor októberben és ezzel az NCWest köszöni szépen és megveregetheti a saját vállát. Ezzel szemben azonban a Koreai oldalon sincs sok érdekesség. Kihozták május végén a 2.0-át és azóta gyakorlatilag néma kuss van. Az idei játék kiállításokra a NCWest már a Guild Wars2-őt viszi az NCSoft/KOR pedig a Blade and Soul-t. Koreában leghamarabb érdemi előrelépés szintén valamikor október/november körül várható, amikor is – reményeink szerint – elindul a 3.0 promója. Mondanám, hogy a 2.0 áthidalásnak jó lesz, dehát nem, a 2.0-val foglalkozó képeskönyv rovat már minden lényegi infót kifejtett.

Mindezek fényében miről szólna az elkövetkező fél évben a blog: Nagyjából semmiről, egyetlen “közösségi téma” az lehetne, hogy napi szinten beszámolunk az NCWest bénázásairól és tovább savazzuk őket.

Ehhez viszont – bármennyire is meglepő lehet sokaknak – nem nagyon van kedvünk. Azt sem feltétlenül szeretnénk, ha a blog elmenne egy “Spatalos Only” irányba. Mindezek miatt döntöttünk úgy Z-vel egy jó hónapja, hogy akkor ideje kirakni a “Sorry we’re closed” táblát.

Tehát nem azért nem blogolunk mert nincs hozzá kedvünk, nem azért blogolunk mert nem játszunk (ha nagyon keveset is és gyakran más játékokkal párhuzamosan, de azért játszunk az Aionnal!); az indok egyszerűen: Inkább befékeztük a blogon még a lejtő tetején, minthogy a lejtő legalján jöjjünk rá, hogy nincs már lendület, hogy felkapaszkodjunk a következő emelkedőn.

Ha a fenti prognóziunk hamisnak bizonyul vagy eljön az a pillanat, amikor az NCSoft/NCWest úgy dönt, hogy az Aiont másodvonalas projektből előrébb rántja, akkor majd újra megnyitjuk a blogot, hiszen törvényszerű, hogy amit be lehet zárni, azt később ki is lehet nyitni.
Global AD Tags: Aion, Spatalos, Variance Blog, NCSoft, NCSoft West, Tera, AionOnline

Google AdSense hírdetések. Ugrás a commentekhez…

~ by Menorel on .

Aion

32 Responses to “Bezár a bazár! (updated)”

  1. Ó a francba, Menorel! Két hete éreztem, hogy ez lesz. Az összes születésnapi postról sugárzott, hogy ezt próbáljátok előkészíteni. Szépen sikerült. Bakker mit is írhatnék, mit a francot fogok most olvasni suliban? Volt egy kis kihagyásom, de egy kerek éven keresztül hűséges olvasója voltam a blognak. Köszi srácok, szép munka volt!

  2. 🙁
    Az egyetlen naprakész, alapos, Aionnal foglalkozó magyar oldal. :/
    Hiányozni fog ez az egész…

  3. pff. csendes olvasóként nagyon nem erre számítottam. Csatlakoznék imnoteph-hez, köszi h voltatok.

  4. Jajjj ne már ! :S Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Hiányozni fog nagyon..

  5. Bakker 🙁 Nagyon nagy respect az eddegi munkatokert a blogon, orom volt idejarni!

  6. Kár érte =/
    A TERAt azért majd lessétek meg a bétákon “hátha..”

  7. Bah…
    Nincs az a guardian dety, hogy kibírd szó nélkül a merge körül esetlegesen előforduló kavarodást… 🙂 És 2.0 Soon? -.-” Most komolyan, mivel fogod elütni az időt hajnali 3kor??? 🙂 Ugysem tudod majd megállni szó nélkül! .)

    THX Meno minden íráshoz, a ráfordított időért, energiáért élmény volt olvasni!
    Thx minden írónak az infoért és az egyedi hangulatért! (többek között tegnap újraolvastam a “Trillió kinah-s botrányt” “Miragent guide”-ot szanaszét szakadtam a röhögéstől, újra! :D)
    thx minden commentért, egy élmény volt!

    Mmmm… hogyan is lehetne Ainosan elköszönni… áh, megvan!

    C U SOON! XD

  8. :'(

    hiányozni fog. mi a francot fogok olvasni amikor épp nincs kedvem játszani???

  9. Hát nem mondhatom, hogy meglepődtem, de azért elszomorított a döntésed, bár teljesen megértem.
    NCSoft gratulálhat magának, hogy egy nagyon hiányosan kidolgozott játékot ráadásul egy ennyire tehetetlen csapatra bízta Nyugaton. Keleten legalább a community tömegvonzása a játékban tartja az embereket, de Nyugaton milyen vonzerő a pár élő szerver néhány ezres játékosszáma inkompetens supporttal “megtámogatva”?
    CBT óta toltam, de úgy érzem, most mondom le az előfizetést én is. Nem sok fényt látok az alagút végén az utóbbi idők NCSoft West nyilatkozatai alapján.
    Remélem Allods sok örömet okoz majd Meno, és talán egyszer még leszünk egy légióban. Én LotRO felé nyitok, ha kipróbálok még valamit, mert WoW-ot 5 év játék után még egyszer látni sem akarom jelenlegi állapotában.

  10. Gratulalok ujra az egy eves teljesitmenyhez!
    Remelem, kesobiekben egy uj blogon lathatjuk meg a szerkesztok munkajat (TERA?).

  11. thx az 1evet! GL HF

  12. A francba…

  13. Mondjuk engem is hideg zuhanyként ért.. megértem, de akkor most mi van? Különben is készítettem már a hogyan játszak aionnal iPaden a buszon geek postot..

  14. 3 hónap és indul a ff14. Addig lesz beta is ami szerintem hamarosan indul.

  15. Tudom mi lesz a next post menorel 😛
    -Jól benyaltátok , csak vicc volt az egész.
    szolo: én is lotroval vígasztalódom éppen 🙂

  16. Az az egyetlen bajom,hogy a dolog “miért”-jét nem értem még mindig.
    Nagyon sajnálom..:(

  17. Igen, ezt én sem értem. Szoktam latni ingame is Menorel-t, ott volt a Divine ostromoknál is, meg az elfoglalas után is kifosztotta a vendort. Szóval az nem valasz, hogy nem játszik, ezért nem blogol. (nem mintha az elmúlt 3 hónapba amúgy is visszatartotta volna). Erdekelne, hogy mi a valódi indok.

  18. Egyébként a Divine-os postnál én is azon gondolkoztam, hogy ha nem játszol már akkor miért pakoltál fel vendornál? Gyanús vagy te nekem:P

  19. Gyanús, gyanús… Remélem hogy ez csak 1 vicc, de annak elég rossz 😀
    Örömmel olvastam minden nap a blogot meló után,játék előtt -hiába nem tudok megint játszani- jó lenne ha ez a kis kapocs megmaradna nekem a játékkal 🙂
    Ha viszont tényleg vége, akkor sok sikert kívánok nektek a továbbiakban! (Főleg a Kis-Menorelhez!)

  20. Ez egy jó kis előadás, témába is vág.. talán tudományosan visszacsábulnak akik kiléptek..

    http://www.ted.com/talks/lang/hun/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html

  21. Sziasztok,

    Egyrészről lássuk be, ez az egész viccnek tényleg nagyon szar lenne… Másrészt viszont a “Miért?” kérdés teljesen jogos. A nagy szülinapi happening közben oly sok dolgot próbáltam megosztani, hogy pont ez a kérdés valahogy kimaradt. Frissítettem a postot, a post végén megtaláljátok a “Miért?” kérdésre a választ.

  22. Teljesen korrekt a “miért” indoklása. Sajnos nevetséges (vagy inkább szánalmas) ami aion fronton történik, nekem a server merge körüli hihetetlen dilettantizmus és hazudozás volt az utolsó csepp. Türelmetlenül várom a GW2-t, talán addig még kitart nálam az aion, ha mégsem akkor megyek vissza pvpzni GW1-be.

  23. Kar, hogy bezar a blog.. munka kozben mindig ide tevedtem olvasni a hireket,postokat; es meg most is ide-ide klikkelek, bar tudom, mar nincs uj cikk.
    Kezdjetek uj blogot valami mas topiccal, ugyis jonnek nem olyan sokara uj mmo-k 🙂

  24. Amugy csak annyak az embernek tünik soknak az nc bénázása,aki olvassa a hireket stb.,az,aki csak játszik,és nem olvassa a hireket,minden rendben,játszik és szarik mindenre,lehet annak van igaza?Az oldal bezárásával teljesen egyetértek,mivel ha nincsen hir,nincsen amiröl szolhatna a blog,de hogy magát a játékot sokan azért akarják lecserélni,mert bénázik az nc,az azért kicsit tulzás,egyszerüen csak játszani kell,nct le se kell fo…,én mostanában pontosan ezért olvasok keveset hireket,mert igy nyugodtan tudok játszani,nem idegesitem magamat folyamatosan,élvezem a játék minden percét és a többi nemérdekel,majd minden kijön egyszer ha készen van!

  25. “Amugy csak annyak az embernek tünik soknak az nc bénázása,aki olvassa a hireket stb.,az,aki csak játszik,és nem olvassa a hireket,minden rendben,játszik és szarik mindenre,lehet annak van igaza”

    csocsinak teljesen igaza van … sokan fikazzak a népeket hogy QQ huszarok igy meg ugy lehet nekik kéne magukba nezniuk….

  26. ignorance is bliss

  27. hát ami telecastoron lett helyzet, ez elképzelhetetlenül szánalom. minden szájbabaszott telemachusos elyosnak alap felszereltség a minimum 40es elite guardian set, minimum +1re , általában +10re encsantolva, dredgionok halott ötletek, siegek úgyszintén, hogy a sima guardozásokról ne is beszéljek, a 10esével portyázó hajnali háromkor kockuló f*sszopó bandával megfüszerezve.

    játszhatatlan lett számomra az egész játék, és semmi esély hogy utolérjük őket itt…..

  28. Miért kellett az a jelző az írásodba? Nem ők tehetnek arról, hogy a game unbalanced.

  29. A game nem unbalanced, elkésett a merge és ez eltolt arányokat a szervereken. A szerverek unbalanced-ek. Egyébként ugyanezt a műsort csinálták a Spatalosos asmok is télen-tavasszal, aztán egyszercsak fullkék lett abyss, úgyhogy nem nagyon van alapja.

  30. meowie: A helyzet pontosan ugyanez volt a Spataloson valamikor január körül. Az Elyos hosszú hónapok óta uralta teljes felső abysst és az asmok elkeseredtek, hogy mig nálunk ömlik be az AP a fort insták miatt, addig náluk csak a PVP meg dreadgion/DP marad. Ehhez képest két hónap sem telt és fura módon felszívták magukat, szereztek AP-t és ott volt rakjut a set és el is kenték a pofánkat.

    Isten ments hogy én tartsam itt bárkiben is a lelket, ponthogy nem erről vagyok híres. De szerintem várjatok ezzel egy picit. Ha tényleg kilátástalan a helyzet, akkor használjátok ki a free transfert és egész légióval menjetek át egy másik szerverre. Két-három héten belül már jól fog látszódni a visszajelzésekből, hogy melyik szerveren mennyire alakul ki balance. A Spatalos pl az első napok fényében egészen igéretes.

  31. az a jelző azért kellett, mert rohadékok, és undorító módon játszanak. szétkempelik az asmo outpostokat, a teleportereket folyamatosan öldösik, és nem hogy napközben… hajnalban, 5 órakor, éjfélkor, délután, délelőtt… bármikor felnézek ez van. képesek séztkapni egy artifactot csak azért mert benn csücsülök…. nem mintha nagyon megdobnám a rankjukat azzal az összesen 100ap-val amit osztok….

    és jó jó pvp van végre, de így játszhatatlan ha ilyen hordákban nyomulnak ellenünk :/

  32. hat ez tragedia, menjel hello kitty onlineozni. Vagy irjal levelet nc-nek hogy az asmo hordak rontjak a jatekelmenyedet hatha midnenki kap egy bannt.

Comments are closed.